Szőlő: 7 csodálatos egészségügyi előny hajra és bőrre

A szőlő a bűnös desszertekhez, a csodálatos gyümölcstálakhoz és a borkészítéshez is elengedhetetlen, ezért nyugodt szívvel hívhatjuk a gyümölcsök királynőjének. A szőlő a bogyósok osztályába tartozó gyümölcs ami rengeteg fajtában és színben kapható, van zöld, lila, piros, kék és fekete. Míg a világon a szőlőtermelés nagy részét a borkészítéshez használják fel, a fennmaradó részt gyümölcsként fogyasszák az emberek és kis részét használják fel aszalt gyümölcs készítéséhez.

A gyökerek nyomán azt mondják, hogy a szőlőt először a Közel-Keleten termesztették, ahol hamarosan igen népszerűvé vált, amikor Shiraz városa bort kezdett készíteni belőle. Végül más országok is megkezdték a termesztését és felhasználását a borkészítési folyamatokban.

A szőlő egész évben könnyen hozzáférhető a piacon. A szőlő nem csak szép, hanem finom izű, édes és lényeges dolgokkal táplálja a testünket.

Miért jó a szőlő?

Számos kutató és tanulmány állítja, hogy a szőlőt tartalmazó étrend rendkívül jót tesz az egészségnek, hiszen számos egészségügyi előnye van.

1. Tele van antioxidánsokkal

A szőlők az antioxidánsok erőművei, hiszen fitonutriensek széles választékát tartalmazzák a karotinoidoktól a polifenolokig. Tanulmányok mutatták ki, hogy ezek a fitonutriensek segítenek bizonyos típusú rákos megbetegedések megelőzésében és segítenek a szív egészségének fenntartásában. A polifenolok közül a resveratrol olyan csodálatos tulajdonságairól ismert, mint például a szabadgyökök képződésének gátlása és az erek tágítása a véráramlás és a vérnyomás csökkentése érdekében.

Megjegyzendő: Az antioxidáns tartalom a szőlő magjában és héjában a legmagasabb, tehát azokkal együtt fogyassza.

2. Megelőzi a bőrproblémák kialakulását

A szőlőben található resveratrol megelőzi a bőrproblémák kialakulását és eltünteti az öregedés jeleit a bőrről. A Los Angeles-i California Egyetem tanulmánya szerint a resveratrol benzoil-peroxiddal keverve képes harcolni a pattanásokat okozó baktériumok ellen.

3. Rendkívül jó kálium-forrás

A szőlő 100 gramm gyümölcsönként 191 mg káliumot tartalmaz. A kálium magas bevitele és a nátriumtartalom csökkentése számos módon segítheti a szervezetet. A kálium szintén ellensúlyozza a felesleges nátriumot. Az alacsony nátrium – magas kálium diéta a legtöbb esetben előnyösnek bizonyult magas vérnyomás, magas koleszterinszint és a szív egészségének szempontjából.A sótartalom csökkentése és a káliumban gazdag rostokra való koncentrálás segíthet a lapos has kialakításában.

4. Jót tesz a szemnek

A Miami-i Egyetem egy tanulmánya szerint a szőlő segíti a szem egészségét azzal, hogy sejtszintű változásokat okoz, ami ellensúlyozza az oxidatív stresszt. A szőlőt tartalmazó étrend csökkenti a gyulladásos fehérje szintjét és magasabb védőfehérje szintet eredményez a retinákban, amely a szem fényre reagáló sejteket, fotoreceptorokat tartalmaz.

5. Növeli az agyi kapacitást

Bizonyos vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a resveratrol segít az agyban a véráramlás növelésében, ezáltal segíthet felgyorsítani a mentális válaszokat, és hasznosnak bizonyult azok számára, akik valamilyen agyi betegségben, például Alzheimer-kórban szenvedtek. A Svájci Egyetem által végzett tanulmány azt is kimutatta, hogy a resveratrol segíthet eltávolítani a plakkokat és a szabadgyököket.

6. Jó a térdre

A Texas Woman’s Egyetem által végzett tanulmány megállapította, hogy a szőlő napi bevitele segíthet megszabadulni a térd fájdalmától. A szőlőben rengeteg antioxidáns található. Közülük a legfontosabb a polifenol, ami segíti az izületek rugalmasságát és mozgékonyságát.

7. Gyulladásgátló tulajdonságok

Azt találták, hogy a szőlő bizonyos enzimeket tartalmaz, amelyek gyulladásgátló hatást eredményeznek a szervezetünkben. Mint ilyen, megkönnyíti az artériákat, elősegíti a szív egészségét és segít a test más funkcióinak működésében is.

A felsorolt egészségügyi előnyök mellett a szőlő vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, pédául A-, B6-, B12-, C- és D-vitamint, kalciumot, vasat és magnéziumot. Azonban vigyázni kell, hiszen a szőlő cukrot tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top