A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

Egy most megjelent tanulmány eredménye sokkolta nem csupán a szakmát, de magát a gyógyszergyártó céget is. Ugyanis feketén-fehéren kiderült, hogy az olcsó b3-vitamin hatékonyabb a koleszterin probléma kezelésében, mint a népszerű koleszterin csökkentő gyógyszereik.

A tanulmány ráadásul azt is felfedte, hogy miközben a niacint (b3-vitamin) szedő csoport érfalán lerakódott plakk csökkent, aközben a Zetia (ezitimibe) nevű (nálunk Ezetrol néven kapható) koleszterincsökkentő gyógyszert szedőkében nem mutatott semmi változást.

Ugyanakkor a vitamint szedő csoportban a szív- és érrendszeri problémák miatti események csupán az egy ötöde volt a gyógyszert szedő csoporttal szemben a vizsgálati időszak alatt.

Sajnos a tanulmányt az első eredmények után leállították, ugyanis azt a gyógyszer gyártója finanszírozta. Pedig az is elképzelhető, hogy végre kiderülhetett volna pár dolog a b3-vitaminról.

3600 százalékkal magasabb ár

A gyógyszer gyártója, 5 milliárd dollár értékben adott el belőle, és tablettánként 360 forint az ára a magyar patikákban. Ezzel szemben egy hatékony b3-vitamin tabletta ára kevesebb mint 10 forint.

Foglaljuk ezt össze:

  1. A B-3 vitamin hatékonyabb, mint a koleszterin csökkentő gyógyszer
  2. Nem találtak káros mellékhatását, míg a gyógyszernek igen
  3. Negyvenszer olcsóbb

Kérdés: mi a csudáért nem ajánlják az orvosok a betegeiknek? Talán:

  1. Az egész egy profit érdekelt üzlet, amiben ők is részt vesznek
  2. Semmit nem tudnak a b3-vitamin koleszterin csökkentő hatásáról

Magyar koleszterin üzlet

A magas koleszterinszint üzlet. Bár senki nem tudja, mi a magas és mi nem a határértéket rendszeresen lejjebb szállítják.

Pár percet szántam arra, hogy a magyar interneten publikáló orvosok szövegeit átolvastam. Annak ellenére, hogy a fenti adat több mint két éve ismert, ma is ezt a szert ajánlották és senki nem beszélt rajtunk kívül a niacinról. Legalább 10 írás van a különböző gyógyszer népszerűsítő oldalakon, mint a Weborvos, vagy a Házipatika a gyógyszerről és egyet sem találtam a b3-vitaminról.

Az Ezetrol 10%-át az fizeti, akinek felírták. A 90%-át az egészséges, sportoló emberek, mivel támogatott gyógyszer.

Forrás: ABCNews

ps.: a cikk megjelenése után levelet kaptunk a gyógyszer gyártójától, amiben a cikkben szereplő pontatlanságokra hívta fel a figyelmünket. Köszönjük. Állítólag nem 4000%, csak 3600% a különbség, stb… Javítottuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top