• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

Miért (nem) jobb az édesburgonya

2023 júl 20 Szóljon hozzá

Ha valaki úgy gondolja, hogy ez egy kattintás vadász cím volt, annak nagyban igaza lehet. És ha neki nincs kedve elolvasni a teljes alábbi okfejtést, akkor röviden: mindkét fajta lehet egészséges ha ésszel fogyasztja valaki. De megéri a kétszer drágább édesburgonya az árát? Ezt a kérdést mindenki maga is meg tudja válaszolni ha elolvassa ezt az írást.

A másik amit feltétlenül és minden esetben elmondok minden betegemnek, hogy a burgonya (bármelyik is) egészséges étel amennyiben valaki okosan fogyasztja. De lássuk a különbségeket először:

Édesburgonya

Az édesburgonya, vagy más néven batáta, egy nevéhez híven édes és ízletes gyökérzöldség, mely kinézetre a hagyományos burgonyára hasonlít, de az íze és tápanyag összetétele miatt egyedi és különleges. Az édesburgonya különböző fajtái különböző színűek lehetnek, például narancssárga, lila vagy fehér. Ez a változatosság nem csak szemet gyönyörködtető, hanem a színkülönbségek jelzik az egyes fajták tápanyagtartalmának különbségét is.

Nem rokona a burgonyának. Gyakorlatilag gyomnövényként terjed eredeti élőhelyén. Mivel a fagyot nem tűri, nálunk évente újra kell vetni. Termesztése fenntarthatóbb megoldás a burgonyáénál, mivel jobban alkalmazkodik a szárazsághoz és nem igényel vegyszereket. Emiatt a környezetvédelem szempontjából is előnyös választás a termelőknek.

A zöldségesnél pont a duplájába kerül a hagyományos piros vagy sárga héjú burgonyához képest. Ezt a divaton kívül semmi nem indokolja, de indokolják ezt helyettem a számok:

Szénhidrátok

A burgonyát alapvetően szénhidrát forrásként tartja számon a táplálkozástudomány és az ipar is. Mindkét fajta burgonya különböző típusú szénhidrátokat tartalmaz, amelyek főként energiát szolgáltatják a szervezetnek. Ezek a szénhidrátok a következők:

Keményítő: A burgonya és az édesburgonya fő szénhidrátforrása a keményítő. A keményítő összetett szénhidrát, amelyet a szervezet lassan emészt és bont le, így hosszabb ideig biztosítja az energiát a cukrokhoz képest.

Cukrok: Mindkét burgonya természetes cukrokat is tartalmaz, például glükózt és fruktózt. Ezek az egyszerű cukrok gyorsan emészthetők, és azonnal energiát szolgáltatnak a szervezetnek. Ebből a nevéhez híven az édesburgonya sokkal többet tartalmaz.

Rostok: Emészthető és emészthetetlen rostokat is tartalmaznak a burgonyák, amelyek szintén a szénhidrátok családjába tartoznak. A rostok a keményítővel és a cukorral ellentétben lassítják az emésztést és segítenek szabályozni a vércukorszintet.

Az édesburgonyát gyakran egészségesebbnek gondolják, elsősorban a diétázók, mint a fehér burgonyát, de a valóságban mindkét típus hasonlóképpen tápláló. Az alábbi táblázatban megadom az átlagos tápértékeiket:

Tápanyag tartalom

Annak érdekében, hogy fej-fej mellett össze lehessen hasonlítani őket, a következő adatok 100 gramm ételre vonatkoznak:

BurgonyaÉdesburgonya
Kalória92kCal90kCal
Protein2 gramm2 gramm
Zsír0.15 gramm0.15 gramm
Szénhidrát21 gramm21 gramm
Rost2.1 grams3.3 grams
A Vitamin0.1% NRV107% NRV
B6 Vitamin12% NRV17% NRV
C Vitamin14% NRV22% NRV
Kálium17% NRV10% NRV
Calcium1% NRV3% NRV
Magnézium6% NRV6% NRV
Az NRV (ajánlott napi beviteli) érték

Jól látható, hogy az A-vitamin és a kálium kivételével szinte alig van különbség a két étel tápanyag tartalma között. Mindenki eldöntheti, hogy melyikre van inkább szüksége. Aki kálium bevitelét szeretné növel, mert például szív – és érrendszeri betegsége miatt erre ítélte az orvos, annak a jobb a hagyományos burgonya. Aki meg szeme, bőre, haja és egyéb testrésze miatt a magas béta-karotin tartalmú édesburgonyát választja, annak is igaza van. Bevallom én eszem ezt is, azt is és talán ez a legjobb választás.

Glikémiás index

A glikémiás index (GI) egy olyan skála, amely az élelmiszerek szénhidráttartalmának azon tulajdonságát méri, hogy mennyire emeli meg a vércukorszintet az elfogyasztását követően. Az élelmiszerek glikémiás indexe egy skálán mozog, ahol kevés kivételtől eltekintve 0 és 100 közötti értékeket kapunk. Minél magasabb az élelmiszer GI-je, annál gyorsabban emelkedik meg a vércukorszint a fogyasztása után.

A burgonya és az édesburgonya glikémiás indexe a következőképpen alakul:

Burgonya: A burgonya általában magas glikémiás indexű élelmiszernek számít. A friss burgonya GI-je körülbelül 70-80 között mozog, ami annyira nem érdekes, mert ritkán fogyasztjuk nyersen a burgonyát. A főtt burgonya GI-e körülbelül 78-111 között lehet, attól függően, hogy mennyi volt a főzési idő, melyik fajtát vásároltuk és egyéb tényezők. A 111 itt azt jelenti, hogy gyorsabban emeli meg a vércukrot mint a cukor maga, ami a 100%.

Édesburgonya: Az édesburgonya általában alacsonyabb glikémiás indexű, mint a burgonya. A nyers édesburgonya GI-e körülbelül 44-94 között változhat, míg a főtt édesburgonya GI-je körülbelül 50-77 között lehet. Itt is a főtt az érdekes, mert nyersen ez sem finom. 

Ezt figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy a nagyon hasonló tápanyag összetétel ellenére az édesburgonya jobb választás lehet azoknak akik a diabétesz tetszőleges állapotában vannak már.

Fontos megjegyezni, hogy az élelmiszerek glikémiás indexe változhat az elkészítés módjától, a fajtától, az érettségtől és más körülményektől függően. Például nagyon ritkán figyasztjuk bármelyiket is magában. Általában zsírok és fehérjék (húsok) egyszerre vannak jelen a tányérunkon. 

Emellett az élelmiszerek GI-e önmagában nem feltétlenül ad teljes képet az egészséges táplálkozásról. A komplex szénhidrátokat, rostokat, fehérjéket és egészséges zsírokat tartalmazó ételek segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában és az energiaszint fenntartásában bármelyik burgonya is van mellettük a tányérunkon.

Személyes véleményem

Aki szereti a burgonyát, nyugodtan fogyassza azt, amelyiket a legjobban szereti. Más szóval: ne érezze úgy, hogy édesburgonyát kell ennie csak azért, mert annak jobb a hírneve, mint a hagyományos burgonyának. Amint azt a fenti összefoglalás is mutatja, ez egyébként sem így van.Ha pénztárcája engedi, egye ezt is és azt is. Ezzel változatosabbá teszi az étkezését, ami kellemesebb is és egészségesebb is.

A szegény burgonya annyira rossz hírnevet szerzett már és annyira összezavarodtunk ettől, hogy sokan félnek burgonyát enni. Pedig könnyen főzhető és egészséges.

édes burgonya édesburgonya 2023-07-20
Facebook Pinterest Email PrintTovább
Előző cikk:

Napszúrás kezelése otthoni módszerekkel

Következő cikk:

Mi köze a Terror Elhárító Központnak a vitaminokhoz?

Hasonló írások

Rossz ételek amik valójában jók

Rossz ételek amik valójában jók

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Rossz ételek amik valójában jók

Rossz ételek amik valójában jók

Zselatin Vegyük például a zselatint meg a kollagént. Ez a két fehérje étrendi szempontból felcserélhető. Mégis ha egy étel zselatint tartalm ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Magnézium: A szív egészségének elhanyagolt hőse

Magnézium: A szív egészségének elhanyagolt hőse

Hogyan segítheti a mediterrán étrend a terhesség alatt a gyermekek egészségét?

Hogyan segítheti a mediterrán étrend a terhesség alatt a gyermekek egészségét?

Mi a kapcsolat a K-vitaminszint és a tüdő egészsége között?

Mi a kapcsolat a K-vitaminszint és a tüdő egészsége között?

Prebiotikumok: Mik a legjobb forrásai és miért hasznosak?

Prebiotikumok: Mik a legjobb forrásai és miért hasznosak?

Az orvosok nem tanulnak növénytermesztést

Az orvosok nem tanulnak növénytermesztést

Mi köze a Terror Elhárító Központnak a vitaminokhoz?

Mi köze a Terror Elhárító Központnak a vitaminokhoz?

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Találkoztam valakivel akinek Neuralink van a fejében

Friss hozzászólás

  • Instant pszichiátria

    anonymous

    ... tiszta kórteremben zajlik. Amikor egy magyar pszichiáter...

  • Élelmiszerek kálium tartalma

    Takács Attiláné

    Lehet, hogy élelmiszerek tekintetében frissíteni kellene a t...

  • Mit kell tudni az alacsony nátriumtartalmú étrendről?

    Róbertné

    Elég baj az, hogy már itt is az alacsony nátriumtartalmú étr...

  • A kollagén-kiegészítők fontosabb előnyei

    Klári

    Melyik tipusu kollben van a 4-es számu/fül,sziv/ ??? Az orvo...

  • A D-vitamin-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a krónikus gyulladást

    József

    Ez csak gyenge kapcsolat, ilyet az omega3 és CRP között is l...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes