Hogyan legyenek erős és egészséges csontjai?

Mennyit tud a csontokról? Az egyik tény, hogy ők alkotják a csontvázat és talán nem is gondoljuk, hogy mennyire fontos szerepük van a mindennapokban. A nők körében különösen kényes téma, ugyanis a kor előrehaladtával nagyobb valószínűségel tapasztalnak csontvesztést, mint férfi társaik.

A nők általában kisebb és vékonyabb csontokkal rendelkeznek. A szervezet folyamatosan lebontja az elöregedett csontot és új csontokat épít, ha van miből…A csontok erősítését már fiatal korban el kell kezdeni.

Nézzük melyek azok a tápanyagok, amelyek segíthetnek a csontritkulás megelőzésében:

Kalcium

Talán ez senkinek sem meglepő, hogy a kalcium nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez. A kalcium 98%-a a csontokban található meg. Nagy mennyiségű kalcium található meg a zöld leveles zöldségekben és egyes tejtermékekben is.

D-vitamin

A kalciumnak és a D-vitaminnak is megvan a maga különálló szerepe szervezetünk működésében. Mégis a kutatások többnyire együtt említik e két vegyületet. A magyarázat egyszerű: a kalcium felszívódásához és hasznosulásához D-vitaminra van szükségünk. Elősegíti a csontképzést és a csontsejteket stimulálja.

Magnézium

Ez az ásványi anyag felelős több, mint 300 biokémiai reakciókért a szervezetben, beleértve a csontok fejlődését és karbantartását. A mandula, hús, hal és spenót fogyasztása kifejezetten ajánlott magnézium hiány esetén.

K-vitamin

A csontok növekedéséhez és regenerálásához a szervezet több vitamin is használ. A K-vitamin és a D-vitamin együttműködik, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba. E fehérjék nélkül a csontok nem lennének képesek megkötni az ásványi anyagokat.

Bór

Gyakran figyelmen kívűl hagyott nyomelem, pedig jelentős szerepe van a csontok egészségében. A bór segíti a D-vitamin aktiválódását és így szabályozza a kálciumnak a csontozatba történő beépülését. Megtalálható a babban, dióban és az avokádóban is.

A testi-lelki egészségnek, beleértve a csontok egészségét, nagyon fontos a mozgás. A gyaloglás, futás és a golf is egy jó választás és még élvezhető is. A sport mellet válasszon jó minőségű étrend-kiegészítőket is, hogy a hatás ne maradjon el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top