7 betegség, amit a D-vitamin hiánya okozhat

A D-vitamin egy olyan hormon, ami segíti szabályozni a kalcium szintjét a szervezetben. Fő feladata elsősorban, hogy kinyerje a belekből a kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfátot és a cinket.

Becslések alapján 1 milliárd ember szenved a hiányában a világon, aminek 40-75%-a felnőtt. Ennek az lehet az oka, hogy természetes formában csak néhány élelmiszer tartalmaz D-vitamint, valamint az ultraibolya napfényből állítja elő bőrünk a napsütéses időszakban, ami nem elegendő a szervezetünk számára.

Gyakori betegségek, amiket a D-vitamin hiánya okoz

Szívbetegség

Azok az emberek, akik a hiányában szenvednek, 32%-kal nagyobb a kockázata a szívbetegség kialakulásának, mint akiknek elegendő mennyiség van a szervezetükben. Csökkenti a gyulladásos megbetegedések kialakulását és támogatja immunrendszerünket, valamint csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.

Gyulladásos bélbetegségek

Európában és az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok során azonosították a kapcsolatot a D-vitamin hiánya és a gyulladásos bélbetegségek között. A kutatás alapján ott, ahol a lakosság többet tartózkodik természetes napfényben, kevesebb a bélbetegek száma is.

Alzheimer-kór

Azok a felnőttek akik D-vitamin hiányban szenvednek, 53%-kal nagyobb a kockázata, hogy később demenciában szenved majd. A hiányhoz, ha tápanyag hiány is társul, akkor 122%-ra növekedett a kockázata, hogy Alzheimer-kór alakul ki nála.

Vesebetegség

Egy tanulmány kimutatta 5 éves periódust vizsgálva, hogy akinek a D-vitamin szintje alacsonyabb, annak kétszer akkora a valószínűsége, hogy vesebeteg lesz.

Csontritkulás

Ennek a vitaminnak a jó ellátottsága jelentősen összefügg a csontritkulással, ugyanis segíti a kalcium és foszfát felszívódását az étrendből. Ezek segítenek megtartani csontjaink és fogaink egészségét, erősségét. Hiánya gyengíti a csontokat, ami könnyebb csonttörést eredményez.

Kettes típusú cukorbetegség

Egy tanulmány szerint, a megfelelő D-vitamin szint csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Merevedési zavar

A leggyakoribb szexuális problémát a férfiak körében, okozhatja más egészségügyi zavar is, mint például a cukorbetegség vagy prosztatarák. Tavaly a Journal of Sexual Medicine közzétett egy tanulmányt, amiben megállapították, hogy súlyos merevedési zavart okozhat ennek a vitaminnak a hiánya is.

Hogyan juthat több D-vitaminhoz természetesen?

  • Tartózkodjon elegendőt a napon!
  • Ne szoláriumozzon, hogy növelje a D-vitamin szintet!
  • Egyen D-vitaminban gazdag ételeket, mint a lazac, tonhal vagy a gomba!
  • Mozogjon rendszeresen, az is segíti a D-vitamin termelést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top