A szulforafán egy természetes növényi vegyület amely számos keresztes virágú zöldségben, például brokkoliban, káposztában, karfiolban és kelkáposztában található. A szulforafán olyan egészségügyi előnyökkel hozható összefüggésbe, mint például a szív egészségének és az emésztésnek a javulása.
Ez a cikk áttekinti az előnyeit, lehetséges mellékhatásait és táplálékforrásait.
Mi az a szulforafán?
Ez egy kénben gazdag vegyület, amely a keresztes virágú zöldségekben, például a brokkoliban és a káposztában található meg. Kimutatták, hogy erőteljes egészségügyi előnyökkel jár.
Ezekben az élelmiszerekben glükorafanin található, amely a szulforafán nevű hatóanyag előanyaga. A glükorafanin szulforafánná alakulását nyers fogyasztás esetén a növényben lévő, főtt formában pedig a gyomorban található enzim biztosítja.
A nyers zöldségekben a legmagasabb a szulforafán szint. Egy tanulmány kimutatta, hogy a nyers brokkoli tízszer több szulforafánt tartalmaz, mint a főtt brokkoli.
A zöldségek egy-három perces párolása lehet a legjobb módja a szulforafánszint optimalizálásának.
A legjobb, ha a zöldségeket 140˚C alatti hőmérsékleten főzzük, mivel ezen hőmérséklet túllépése a glükozinolátok, például a glükorafanin eltűnését eredményezi.
Emiatt a legjobb elkerülni a keresztesvirágú zöldségek forralását vagy mikrohullámú sütőben való sütését. Ehelyett nyersen vagy enyhén párolva fogyaszd, hogy maximalizáld szulforafántartalmukat.
A szulforafán lehetséges előnyei
Állatokon, kémcsöveken és embereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy számos egészségügyi előnnyel járhat.
Rákellenes hatása lehet
A rák egy potenciálisan végzetes betegség, amelyet a sejtek ellenőrizetlen növekedése jellemez.
Számos kémcsöves és állatkísérletben kimutatták, hogy a szulforafán rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, csökkentve a különböző típusú rákos sejtek méretét és számát.
A rákos sejtek növekedését is megakadályozhatja azáltal, hogy antioxidánsokat és méregtelenítő enzimeket szabadít fel, amelyek védenek a rákkeltő anyagoktól.
Ne feledd, hogy ezek a vizsgálatok a koncentrált formáját használják, így nem biztos, hogy a friss élelmiszerekben található mennyiségek ugyanolyan hatást fejtenek-e ki.
Sőt, még mindig nem világos, hogy alkalmazható-e klinikai környezetben a rák kockázatának csökkentésére és a rák növekedésének csökkentésére emberekben.
Ennek ellenére a populációs tanulmányok összefüggésbe hozták a keresztes virágú zöldségek, például a brokkoli magasabb étrendi bevitelét a rák kockázatának jelentős csökkenésével.
A kutatók úgy vélik, hogy az ezekben a zöldségekben található vegyületek – köztük a szulforafán – felelősek a lehetséges rákellenes tulajdonságokért.
Támogathatja a szív egészségét
Mind a kémcsöves, mind az állatkísérletek azt mutatják, hogy a szulforafán számos módon javíthatja a szív egészségét, például a gyulladás csökkentésével. A gyulladás az artériák beszűküléséhez vezethet – ez a szívbetegség egyik fő oka.
A patkányokon végzett kutatások azt is jelzik, hogy csökkentheti a magas vérnyomást is, ami megelőzheti a szívbetegségeket.
Antidiabetikus hatásai lehetnek
A 2-es típusú cukorbetegség krónikus betegség, amely világszerte emberek millióit érinti. A 2-es típusú cukorbetegek nem tudják hatékonyan szállítani a cukrot a vérükből a sejtjeikbe, ami megnehezíti az egészséges vércukorszint fenntartását.
Egy 12 hetes, 97 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember bevonásával végzett vizsgálat során azt figyelték, hogy a brokkoli csíra kivonat – amely 150 µmol szulforafánnak felel meg – napi fogyasztása hogyan befolyásolja a vércukorszintet.
A tanulmány során megállapították, hogy a szulforafán hatékonyan csökkentette az éhomi vércukorszintet 6,5%-kal, és javította a hemoglobin A1c-t. (A hemoglobin A1c egy vércukorszintet jellemző paraméter. Diabéteszes páciensek vércukor értékeinek monitorozására használják. Segítségével megítélhető az elmúlt 6-10 hét vércukor értékének az átlaga. Segítséget nyújt cukorbeteg terápia hatékonyságának megítélésében.)
Ezek a hatások különösen erősek voltak az elhízott a résztvevőknél.
A szulforafán vércukorszintre gyakorolt jótékony hatását állatkísérletek is alátámasztják.
A szulforafán egyéb egészségügyi előnyei
A tanulmányok azt mutatják, hogy a szulforafánnak más egészségügyi előnyei is lehetnek:
– Kezelheti az autizmus bizonyos tüneteit:
Egy 29 autista fiatal férfin végzett vizsgálat során megállapították, hogy napi 50-150 µmol szulforafán 18 héten át tartó fogyasztása javította az autizmus tüneteit, például a szociális interakciót és a verbális kommunikációt.
– Védhet a napsugárzástól:
A vizsgálatok azt sugallják, hogy a szulforafán védelmet nyújthat a nap által okozott ultraibolya (UV) bőrkárosodás ellen.
– Védelmet nyújthat az agykárosodás ellen:
Állatkísérletek szerint javíthatja a felépülést és csökkentheti a mentális hanyatlást egy agysérülés után.
– Javíthatja a székrekedést:
Egy 4 hetes, 48 felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban 20 gramm szulforafánban gazdag brokkoli csíra elfogyasztása javította a székrekedés tüneteit. Nem találtak hatást a lucernacsírák esetében, amelyek szulforafánmentesek.
A szulforafán kiegészítők
A szulforafán olyan mennyiségben történő fogyasztása, amely a keresztes virágú zöldségekben található, biztonságosnak tekinthető, kevés mellékhatással, ha van ilyen.
Ezenkívül a szulforafán-kiegészítők megvásárolhatók a bioboltokban és online is.
Ezek a kiegészítők jellemzően brokkoliból vagy brokkoli csírakivonatból készülnek, és általában koncentráltak, több szulforafánt tartalmaznak, mint ami az élelmiszerekben természetesen megtalálható.
Bár napi bevitelére nincsenek ajánlások, a legtöbb elérhető étrend-kiegészítő márka körülbelül napi 400 mikrogramm bevételét javasolja – ez általában 1-2 kapszula.
Élelmiszerforrások
Természetesen számos keresztes virágú zöldségből nyerhető. Ezek a zöldségek nemcsak szulforafánt, hanem sok más fontos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaznak.
Bevitelének növelése érdekében fogyassz többet az alábbi zöldségekből:
- brokkoli csíra
- brokkoli
- karfiol
- kelkáposzta
- kelbimbó
- káposzta, vörös és fehér fajták egyaránt
- vízitorma
- rukkola
Fontos, hogy fogyasztás előtt vágd fel a zöldségeket, és jól rágd meg, hogy aktiváld a szulforafánt inaktív formájából, a glükorafánból.
A bevitelének optimalizálása érdekében zöldségeket nyersen vagy 140 °C alatti hőmérsékleten főzve fogyaszd.
Forrás: www.healthline.com