• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria
Az antioxidánsok mik valójában? Mi mindent tudunk róluk?
Az antioxidánsok mik valójában? Mi mindent tudunk róluk?

Mit tudunk valójában az antioxidánsokról?

2022 jún 07 Szóljon hozzá

A legtöbben valószínűleg hallottak arról, hogy az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek és étrend-kiegészítők jótékony hatással lehetnek az egészségre, de sokan nem tudják pontosan, mik is az antioxidánsok, vagy hogyan működnek a szervezetben.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek csökkentik vagy gátolják a sejtkárosodást azáltal, hogy képesek semlegesíteni a szabad gyököknek nevezett molekulákat.

A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek külső pályáján egy vagy több párosítatlan elektron található, ami instabillá és nagyon reaktívvá teszi őket. A szervezet normális anyagcsere-folyamatok során hozza létre ezeket, beleértve az energiatermelést is.

A szervezet a környezeti és életmódbeli tényezők hatására is termeli ezeket, mint például a napsugárzás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás stb.

Az antioxidánsok gátolják az oxidációnak nevezett folyamatot, amely szabad gyököket termel, és sejtkárosodáshoz vezet. Az antioxidánsok biztonságosan kölcsönhatásba lépnek a szabad gyökökkel, semlegesítve azokat, mielőtt károsítanák a fehérjéket, a lipideket és a DNS-t.

Oxidatív stressz akkor fordul elő, ha túl sok szabad gyök van a szervezetben. Ez az egyensúlyhiány a szabad gyökök fokozott termelése vagy a csökkent antioxidáns védelem miatt következhet be.

A szabad gyökök fontos szerepet játszanak a szervezet normális élettani működésében, és hozzájárulnak az ember egészségéhez. Ha azonban a szervezet feleslegesen termeli a szabad gyököket, az növelheti a betegségek kialakulásának kockázatát.

Számos krónikus betegség, köztük a szívbetegség és a rák összefüggésben áll a szabad gyökök progresszív károsodásával.

Antioxidáns védelmi rendszerek

A sejtek antioxidáns védelmi rendszerekkel rendelkeznek, amelyek segítenek kordában tartani a szabad gyökök termelését.

Például a sejtek antioxidáns enzimeket tartalmaznak, amik segítenek csökkenteni a szabad gyökök szintjét. Ezek az antioxidáns enzimek segítenek szabályozni a szabad gyökök szintjét azáltal, hogy semlegesítik a szabad gyököket és más molekulákat, amelyek szabad gyökökké válhatnak.

A szervezet metabolikus antioxidánsokat is termel az anyagcsere révén. Ezek közé tartozik a liponsav, a glutation, a Q10-koenzim, a melatonin, a húgysav, az L-arginin, a bilirubin és a transzferrin.

Vannak azonban olyan antioxidánsok, amiket a szervezet nem tud előállítani. Ez azt jelenti, hogy ezeket ételekkel vagy étrend-kiegészítőkkel kell elfogyasztanunk. Ezek közé a tápláló antioxidánsok közé tartoznak a karotinoidok, az antioxidáns vitaminok, köztük a C- és E-vitamin, a szelén, a mangán, a cink, a flavonoidok, valamint az omega-3 és az omega-6 zsírok.

Az étrendi és kiegészítő antioxidánsok általában a sok figyelmet kapnak a táplálkozással foglalkozók körében, mivel az antioxidánsokban gazdag étrend fogyasztása elősegítheti a szervezet védelmét.

Antioxidánsok az élelmiszerekben és a kiegészítőkben

Az étrendi antioxidánsok bonyodalmainak feltárása kihívást jelenthet. Sok antioxidáns természetes formában is előfordul az élelmiszerekben, és számtalan olyan vegyület is elérhető étrend-kiegészítőként, amelyek fokozzák a szervezet antioxidáns védekező képességét.

A gyümölcsök, zöldségek, fűszerek és diófélék, több ezer különféle vegyületet tartalmaznak, amelyek antioxidánsként működnek.

Például a szőlő, alma, körte, cseresznye és bogyós gyümölcsök polifenol antioxidánsoknak nevezett növényi vegyi anyagok csoportját tartalmazzák. A természetben több, mint 8000 különböző polifenol antioxidáns található.

Az élénk színű gyümölcsök és zöldségek magas koncentrációban tartalmaznak karotinoidokat, az antioxidánsok egy másik osztályát.

Ezek a természetes élelmiszer-eredetű antioxidánsok azonban nagyon különböznek az étrend-kiegészítőkben találhatóktól.

Például az E-vitaminnak számos formája létezik, beleértve a szintetikus E-vitamint és a természetes E-vitamint, például az alfa-tokoferol-észtereket. Az E-vitamin ezen formáinak mindegyike eltérő hatással lehet a szervezetre.

Ez az oka annak, hogy az E-vitamin-kiegészítők lehetséges egészségügyi előnyeit vizsgáló tanulmányok ellentmondó eredményeket hoztak.

Ezenkívül az étrend-kiegészítők jellemzően koncentrált dózisú izolált antioxidáns vegyületeket tartalmaznak, amelyek másképpen befolyásolhatják az egészséget, mint az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

antioxidáns oxidatív stressz szabadgyök 2022-06-07
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

A szulforafán fogyasztása számos előnnyel jár!

Következő cikk:

A cukorbetegség felgyorsíthatja a kognitív hanyatlást?

Hasonló írások

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

E-vitamin: A fiatalság és egészség titkos fegyvere

E-vitamin: A fiatalság és egészség titkos fegyvere

Az idegrendszer egészségének megőrzése: étrend-kiegészítők és életmódbeli tanácsok

Az idegrendszer egészségének megőrzése: étrend-kiegészítők és életmódbeli tanácsok

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

Manapság egyre többen keresnek olyan természetes hatóanyagokat, amelyek nemcsak egy-egy tünetet enyhítenek, hanem a szervezet mélyebb szintű ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Rejtett kimerültség a nyári szabadság előtt – miért nem pihensz jól?

Rejtett kimerültség a nyári szabadság előtt – miért nem pihensz jól?

Magnéziumhiány az agyban?

Magnéziumhiány az agyban?

Félidőhöz érkezett az év – milyen az egészségi mérleged?

Félidőhöz érkezett az év – milyen az egészségi mérleged?

Hidratálj okosan – Vitaminok és ásványi anyagok a nyári vízháztartásért

Hidratálj okosan – Vitaminok és ásványi anyagok a nyári vízháztartásért

Máriatövis – A máj őrzője és a méregtelenítés kulcsa

Máriatövis – A máj őrzője és a méregtelenítés kulcsa

„Napfényvitamin túladagolva?” – Amit a D-vitaminról nyáron is tudni kell

„Napfényvitamin túladagolva?” – Amit a D-vitaminról nyáron is tudni kell

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

    Gellért Ágnes

    T.Cím! Sztent beültetés után szednem kell az alábbi gyógysze...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes