Létezik egy régi mondás, miszerint „naponta egy alma az orvost távol tartja”. De ez sajnos nem elegendő. Az almán kívül még kell naponta egy banán, egy narancs, egy körte, egy marék sárgarépa, néhány avokádó, egy fej saláta, egy paradicsom és még folytathatnánk a listát… Ön vajon megeszi naponta ezt a gyümölcs, zöldség mennyiséget?
Manapság a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat csak élelmiszerek által szinte lehetetlen biztosítani a szervezetnek. Nem is beszélve arról, hogy az ásványi anyag tartalmú talajok a környezetszennyezés és a növényvédő szerek miatt egyre csökken, valamint a hormonkezelt húsok tápértéke egyre alacsonyabb. Egy évszázaddal ezelőtt, az élelmiszerek még tartalmaztak minden tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége volt. De manapság sajnos már nem így van. Ma már szükséges, hogy táplálkozásunkat multivitaminnal egészítsük ki.
Legelőször az első világháború idején határozták meg a napi ajánlott bevitelt (NRV) vitaminokból, amikor is élelmiszer-ellátás korlátozott volt és számos betegség alakult ki a vitaminhiány következtében. Az amerikaiak hozták létre, hogy a minimális vitamin szükségletekkel kivédjék a betegségeket.
A rossz étkezési szokások és a mozgáshiány következtében rák, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki. Ásványi anyag és vitaminhiány sorozata indítja el ezen betegségek kialakulását. De egy megfelelő multivitaminnal a szervezet fel van vértezve a szükséges tápanyagokkal, hogy kivédjék a betegségeket.
A multivitamin csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
A túl sok homocisztein a vérben megváltoztathatja a DNS-t, amely szívbetegségeket okazhat, felgyorsítja az öregedést és növeli a rák kialakulásának kockázatát. Az angol New England Journal of Medicine megállapította, hogy napi egy, folsavat és B-vitamint tartalmazó, multivitamin csökkentheti a homocisztein szintjét.
A multivitaminnal alacsonyabb a rák kockázata
Egy 2003-as tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik 10 éve rendszeresen multivitamint szedtek 30%-kal alacsonyabb volt a vastagbél- és végbélrák kialakulása. D-vitamint tartalmazó multivitaminokról azt találták, hogy a rákos sejtek osztodásának megakadályozásában segítenek. A D-, E-vitamin és a folsav hozzájárul a vastagbél- és emlőrák kialakulásának csökkentéséhez.
A multivitaminok sok antioxidáns tartalmaznak, beleértve C-, E-vitamint és béta-karotint, melyek segítenek harcolni a szabad gyökök ellen. A szabad gyökök instabil molekulák, amelyek a szervezetben keresik az egészséges molekulákat. Amikor a szabad gyökök találkoznak az egészséges molekulákkal ekkor az egészséges molekulák sérülnek. Ha nem avatkozzunk be a szabad gyökök rákot, szívbetegséget és más degeneratív betegségeket okozhatnak. Az antioxidánsok felhajtják a szabad gyököket és semlegesítik őket, megállítva a károsodást.
A multivitamin csökkenti a cukorbetegség kockázatát
Az inzulinrezisztencia előhírnőke a 2-es típusú cukorbetegségnek. Normális, rendes inzulin szint segíti a sejtekbe bekerüljön a glükóz. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek „éheznek”, ugyanis a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni. A hasnyálmirigy mindeközben fokozza az inzulin termelését annak érdekében, hogy elegendő hormont pumpáljon a helyreállításához. A túltermelt inzulin elárasztja a véráramot. A krómot tartalmazó multivitamin segíthet a szervezet normál vércukorszintjét fenntartani és megakadályozni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
Egy jól kifejlesztett multivitamin tartalmazza az összes vitamint és ásványi anyagok, amelyek a táplálkozás folyamán kimaradt hézagokat kitölthetik. A multivitamin nem helyettesíti az egészséges táplálkozást, inkább csak kiegészíti azt. Egészséges étrenddel a multivitamin sokkal jobban működik. Fogyasszunk napotna multivitamint a főétkezésünk mellé.
Forrás: Naturalnews