Magnéziumhiány 5 figyelmeztető jele

Nagyon sok ember még mindig nem érti a magnézium fontosságát, holott tisztában vannak például a kalcium- és a vaspótlás lényegességével is.

Ennek ellenére a megfelelő magnézium szint nagyon fontos az agy, a szív- és izomfunkciók működéséhez, valamint a szilícium-dioxiddal, a D- és K- vitaminokkal együtt elősegíti a csontok egészségét is. A magnéziumhiány gyakoribb, mint gondolná. Íme 5 figyelmeztető jel, ami utalhat ennek a nagyon fontos ásványnak a hiányára. Ha ezek valamelyiké tapasztalja magán, azonnal kezdjen el jó minőségű magnézium kiegészítőt fogyasztani, hogy megfelelő ütemben tudja pótolni szervezetében a magnéziumot.

1. Fülcsengés vagy hallásvesztés

A fülzúgás, vagy a konstans, magas fülcsengés a magnéziumhiány gyakori tünete, akárcsak a hallásvesztés. Nagyon sok tanulmány foglalkozik a fül egészségével és az ezzel kapcsolatban álló megfelelő magnézium szinttel. Egy kínai tanulmány azt taglalja, hogy az elegendő mennyiségű magnézium megakadályozza a szabad gyökök kialakulását, amik akár halláskárosodáshoz is vezethetnek. A Mayo Klinika egyik tanulmánya szerint a magnéziumos kezelés három hónapon belül javulást hozott a hallásvesztést tapasztaló betegeknek a hallásuk visszaszerzésében.

2. Izomgörcsök vagy remegés

A magnézium alapvető az izmok megfelelő működéséhez. Enélkül a test görcsös állapotba kerülhet, hiszen hiányzik az izmok nyugalmához szükséges ásványi anyag. Ezért fogyaszt sok nő magnézium kiegészítőt és ezért található meg annyi alvássegítő készítményben is. A megfelelő mennyiségű magnézium hiánya izomgörcshöz és és izomrángáshoz vagy alvás közbeni lábgörcshöz vezethet. Ezt talán Ön is tapasztalta már. Igen kellemetlen élmény fájdalmas lábgörcsölésre ébredni hajnalban.

3. Depresszió

A magnéziumhiány és a depresszió közötti kapcsolatot évszázadokkal ezelőtt megértették, amikor az orvosok mentális rendellenességek kezelésére használták a magnéziumot. A modern tudományok támogatták ezt a nézőpontot. Egy horvátországi pszichiátriai kórházban végzett tanulmány szerint nagyon sok öngyilkos hajlammal rendelkező páciensnek volt alacsony a magnézium szintje. Ezek alapján elmondható, hogy a magnézium remek antidepresszánsnak bizonyul.

4. Rendellenes szívfunkció

Ahogyan arról korábban szó volt, az alacsony magnéziumszint hatással lehet az izmokra az egész testben, beleértve a szívizmokat is. Az elégtelen magnézium-ellátás szívritmuszavart okozhat, ilyenkor a szív képtelen rendesen verni és szívroham és sztrók is lehet a következménye. Ezért például a Connecticut-ban található Henry Low Szívközpont orvosai az aritmiás betegeket olyan gyógyszerekkel kezelik, amik nagyon dózisban tartalmaznak magnéziumot.

5. Vesekő

Sok ember hiszi azt, hogy a vesekövet a kalciumtöbblet okozza, de valójában a magnézium hiánya a bűnös. A magnézium megelőzi ezeknek a köveknek a kialakulását azzal, hogy gátolja a kalcium és az oxalát kötődését – ez a két összetevő alkotja ugyanis a vesekövet. A vesekő nagyon kínzó fájdalmat tud okozni, szóval nem árt tudni, hogy a megfelelő magnéziumpótlás képes megelőzni őket!

Ha a felsorolt tünetek közül bármelyiket tapasztalja, érdemes felkeresnie természetgyógyászát vagy vitamintanácsadóját. Megfontolandó továbbá egy napraforgóban és tökmagban, mandulában, szójában vagy fekete babban, kesudióban és spentóban gazdag étrend követése, ezek ugyanis mind természetes magnézium források.

Ha gyorsabb megoldást keres, válasszon minőségi magnézium kiegészítőt.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top