Fejfájás és légszomj egyidőben

Fejfájás és vérszegénység

Fejfájás sokféle van és a reklámokban mindegyikre fájdalomcsillapítót javasolnak, pedig egyik-másik oka egyszerű tápanyaghiány. Közismert, hogy a só hiánya tompa, estére elhatalmasodó fejfájást képes okozni, de most nem erről lesz szó. Most a lüktető, a mozgatásra erősödő és akár napokig is eltartó, jellemzően a halántékon vagy az egész agyra kiterjedő migrénre hasonlító fejfájás okát fejtjük meg és adok rá egy nagyon egyszerű és kézenfekvő kezelést.

Vérszegénység

Amikor ez a fejfájás előjön majdnem minden esetben nehéz légzéssel, egyfajta légszomjhoz hasonló érzéssel párosul. Még azt is megfigyelheti valaki, hogy egy szabadban eltöltött séta és nagy levegők vétele enyhít az állapoton. 

Ennek a típusú fejfájásnak az oka legtöbbször a vérszegénység.

Igazolni is egyszerű. Egy rutin laborvizsgálat, amit a háziorvos kezdeményezhet ingyenesen és azonal megmutatja mennyire rossz a helyzet. Sajnos annyira általános ez a vérszegénység, hogy nők esetében szinte azt mondhatom a laborra sincs szükség. Férfiak esetében – a havi vérzés hiányában – a megnyugtatás miatt célszerű egy laborral igazolni a feltevést.

Vashiány vagy hemoglobin hiány?

A szerveinket, beleértve az agyat is a vörösvérsejtek látják el a működéshez létfontosságú oxigénnel. Ezek a sejtek egy hemoglobinnak nevezett fehérje segítségével szállítják az oxigént mely fehérjékben vas található amihez az oxigén kötődni tud. A laborvizsgálat eredményeként lehet kevés ebből is és abból is – esetleg mindkettőből. Majdnem mindegy melyiknek alacsony a szintje, a vérszegénység fennáll.

Mi alacsony?

Különböző nemű és életkorú emberek számára meg van határozva egy egészséges határérték mind a vasra mind a hemoglobinra. Az optimális működéshez valahol a határérték felső harmadában kellene lennie a vasnak és a felső negyedében a hemoglobinnak ahhoz, hogy valaki kirobbanó formában érezze magát folyamatosan. 

A bevezetőben leírt fejfájás azt jelezheti, hogy valamelyik érték az alsó harmadban vagy még az elfogadható minimum alatt is van. Ebben az esetben gyorsan kezelhető mindkettő.

Vashiányos anémia

Ha a vas hiányzik és a hemoglobin érték rendben van egyszerűen a vasat kell pótolni. Ez az érték azt jelzi, hogy a mindennapi étrendje valakinek nem tartalmaz elég vasat vagy azt a vas képtelen az emésztőrendszerből felszívódni és hasznosulni. Vagy ez a kettő egyidőben.

Találkoztam olyan beteggel, akinek súlyos vashiánya volt, miközben a napi ajánlott bevitel dupláját szedte étrend-kiegészítő formában. Ő egy gyenge minőségű terméket szedett ami semmivel nem ért többet, mintha tökmagot rágcsált volna. Sem ebből, sem abból nem jutott vashoz a szervezete. A megoldás számára a Vitafer-L liposzómás vas volt, ami egy hét (!) alatt szüntette meg a vashiányát. A tünetei is megszűntek pár nap alatt.

Fehérje építés aminosavakból

A hemoglobin alacsony értéke a vérben gyakran arra vezethető vissza, hogy az illető nem jut hozzá a létfontosságú aminosavakhoz, amikből a test a saját fehérjéit képes lenne felépíteni. Mindegy, hogy eleve nem evett elég jó minőségű fehérjét, vagy az emésztőrendszere nem képes lebontani az elfogyasztott fehérjéket úgy, ahogy szükséges lenne, az eredmény leromlott egészségi állapot, erőtlenség, kedvetlenség, renyhe immunrendszer. Erről részletesen írtam a közelmúltban egy könyvet, amit ingyenesen le tud tölteni INNEN.

Az esszenciális aminosavak étrendi kiegészítése azért célszerű, mert könnyedén bevihető a napi szükséges 10-20 gramm és az emésztőrendszer állapotától függetlenül hasznosul, lévén annyira egyszerű molekulákról van szó, hogy tovább már nem bomlanak az emésztés során. A vashoz hasonlóan nagyon gyors eredményt várhat tőle aki elkezdi fogyasztani.

Hagyja a fájdalom csillapítót másra

Amennyiben magára vagy barátjára ismert a bevezetőben leírt fejfájás említésekor, e két egyszerű tápanyagot mindenképpen próbálja ki, mielőtt a fájdalomcsillapítóra költene. Biztosan állíthatom, hogy nem a fájdalomcsillapító hiánya okozza a fejfájást.

Amennyiben szükségét érzi előtte (és utána) ellenőriztesse a vérképét orvossal, hogy minden kétséget kizáróan igazolja a feltevésem.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top