Probiotikum – mellékhatás vagy a fő hatás?

Gáz a téma. Arról van szó, hogy probiotikumot evett vagy éppen erre készül és kíváncsi, mik lehetnek a lehetséges mellékhatások. Esetleg már tapasztalt is valamit? A TV reklámot felidézve a joghurt és a lapos hasú hölgy önnek nem áll össze a valóságban? Amennyiben igen…miért nem? És mi a megoldás erre az ellentmondásra? Járjuk körbe egy kicsit ezt a témát.

A minap egy kereskedelmi cég számára írtam pár sort a probiotikumokról és a teljes szöveget megvágták utólag. Mindenhonnét kitörölték a “probiotikum” szót, mert azt tilos említeniük a termékükkel összefüggésben.

A probiotikum meghatározása

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a probiotikumokélő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben, élelmiszer részeként fogyasztva jótékony hatással vannak a gazdaszervezetre.

Ennek értelmében a probiotikumok  hasznos  baktériumok. Az írás szerint probiotikumok fogyasztásával juttatjuk be a jó baktériumokat a bélrendszerbe. Probiotikumok megtalálhatók egyes élelmiszerekben és kimondottan ebből a célból gyártott étrend-kiegészítőkben is.

Miért kellenek “jó” baktériumok a belekbe?

Jogosan merülhet fel a kérdés: mi értelme, hogy baktériumok legyenek a bélrendszerben?

Ennek egyik oka, hogy a probiotikus baktériumok számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlenek. Segítenek megemészteni az ételt, közben vitaminokat hoznak létre, szabályozzák az immunrendszert és még számos más dologban támogatják az ember egészségét. A bélrendszerben azonban nem minden baktérium ilyen barátságos.  Ha nem működünk együtt a bennünk élő barátainkkal a „rossz” baktériumok elszaporodhatnak. Ez rontja az emésztést, gyengíti a védekezőképességünket, rontja a teljesítményünket és kellemetlen tüneteket produkál.

A bélben élő mikroorganizmusok összességét mikrobiomnak nevezzük . Ha túl sok rossz baktérium van a mikrobiomban, az problémákat, például gázképződést, puffadást és más emésztési problémákat okozhat.  Ha túlszaporodnak a „rossz” baktériumok, akkor a mikrobiom kiegyensúlyozatlan. Orvosi nyelven ezt diszbiózisnak nevezik.  Amikor a diszbiózis kilalkul arról ismerhető fel, hogy változatos emésztési problémákat okoz. Székrekedés, hasmenés, puffadás és túlzott gázképződés is létrejöhet, sokszor egyidőben nem is egy ezek közül.

A kiegyensúlyozott mikrobiom elengedhetetlen az optimális egészséghez. Ezt pedig probiotikumok fogyasztásával lehet biztosítani – még akkor is ha ezt a hivatalok említeni sem engedik.  Mi egyszerűen azt szeretnénk, ha az egyensúly állandóan a jó baktériumok felé billenne.

Ennyi kikerülhetetlen bevezető után térjünk rá a lényegre.

Gázt képeznek a probiotikumok?

Sajnos azt kell mondjam, hogy bizonyos esetekben igen. A jó hír az, hogy ennek oka ismert és van rá megoldás. A puffadás, a böfögés és a szellentés egy hét alatt általában elmúlik.

Miért okoznak gázt a probiotikumok? Nos, a bélflórában bekövetkező változások, még ha azok jók is, eleinte kihallatszanak. Ahogy egy kolléganőm megfogalmazta saját maga számára a jelenséget: elindult a harc a helyekért.

A legtöbb ember nem tapasztal mellékhatásokat a probiotikumok szedését követően – de ha igen,  a mellékhatások általában néhány hét következetes használat után elmúlnak.

Egyeseknek figyelembe kell venniük az egyéni ételérzékenységét is, amikor probiotikumot választanak.  Például ha érzékeny a tejtermékekre, győződjön meg róla, hogy tejmentes probiotikumot használ. A joghurtok ebben az esetben kerülendők – még ha egyébként tele vannak élőflórával. Hiába az egyik legjobb probiotikum a savanyított káposzta ha valaki képtelen megemészteni. Majd lejjebb ajánlani fogok remek probiotikum készítményt amit bárki elfogyaszthat bármilyen egyéni intoleranciája is legyen.

Tehát igen, a probiotikumok gázképződést okozhatnak de ez eleinte normális. Ezeknek  el kell  múlniuk, miután néhány hétig folyamatosan fogyasztja valaki.

Ha aggódik a lehetséges mellékhatások miatt, kezdje kis adagokkal, és idővel haladjon felfelé. Ha ad időt az emésztőrendszerének az alkalmazkodásra, mérsékelheti a mellékhatásokat.

Vitaking FloraPro probiotikus készítmény

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top