A D-vitamin-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a krónikus gyulladást

Krónikus gyulladás: A D-vitamin-kiegészítők segíthetnek a csökkentésben?

A kutatók a D-vitamin állandó, alacsony fokú gyulladásokra gyakorolt ​​hatását vizsgálták.

Az állandó, alacsony fokú krónikus gyulladás jellemzője a gyulladásos molekulák elhúzódó felszabadulása, és különféle egészségügyi állapotokhoz kötődik.

Míg a D-vitamin klasszikusan a kalciumszint szabályozásáról ismert, a legújabb tanulmányok kimutatták, hogy szerepet játszhat a szervezet gyulladásos válaszának szabályozásában is.

Például a kutatások összefüggésbe hozták a vér D-vitamin-koncentrációját a C-reaktív fehérje szintjével (CRP), amely egy széles körben használt gyulladásos biomarker. A biomarkerek olyan objektíven mérhető jelzőanyagok, amelyek jelenléte felhasználható bizonyos betegségek kimutatására vagy egy betegség prognózisára.

A közelmúltban a kutatók egy új tanulmányban megvizsgálták annak bizonyítékait, hogy a D-vitamin szintje befolyásolja-e a CRP-szintet.

A kutatók közvetlen kapcsolatról számoltak be az alacsony D-vitamin szint és a magasabb CRP szint között. Azt mondják, hogy eredményeik fontos biomarkerként szolgálhatnak a gyulladásos betegségek kockázatának kitett emberek azonosításához.

“Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin állapot javulása csökkenti az autoimmun betegségek, köztük az 1-es típusú cukorbetegség, a sclerosis multiplex és más gyulladásos betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.” – nyilatkozta Dr. Michael F. Holick, a Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának orvosprofesszora, aki nem vett részt a vizsgálatban.

“Ez összhangban van a VITAL vizsgálat legutóbbi megfigyelésével is, amely szerint azoknál a felnőtteknél, akik 5 évig napi 2000 NE D3-vitamint szedtek, 22%-kal csökkent az összes autoimmun betegség kialakulásának kockázata a placebocsoporthoz képest” – tette hozzá.

Kevés a D-vitamin, több a krónikus gyulladás

A tanulmányhoz a kutatók 294 970 nem rokon, fehér-brit származású ember adatait vizsgálták meg az Egyesült Királyság Biobankjából.

Az egészségügyi adatok között szerepelt a szérum 25-hidroxi-D-vitamin- vagy 25(OH)D-szintje – a D-vitamin standard mértéke – és a CRP-koncentráció a genetikai adatok mellett.

Az átlagos 25(OH)D koncentráció 50 nmol/L volt, míg a vizsgált esetek 11,7 százalékában a 25 nmol/L-es hiányküszöb alatti koncentrációt figyeltek meg.

A résztvevők kérdőíveket is kitöltöttek, amikben az egészségi állapotukról és életmódjukról adtak tájékoztatást.

Az adatok elemzése után a kutatók megállapították, hogy csak a D-vitamin-hiányban szenvedő részvevőknél volt emelkedett a CRP-szint.

Azt is megállapították, hogy a hiányban szenvedő betegek D-vitamin szintjének emelése segíthet enyhíteni a krónikus gyulladás súlyosságát.

A kutatók megjegyezték, hogy ez alátámasztja a korábban javasolt küszöbhatást, amely arra utal, hogy a D-vitamin-hiány korrigálása csökkentheti az alacsony fokú gyulladást, és potenciálisan mérsékelheti a gyulladással összefüggő betegségek kockázatát.

Az autoimmun kockázat csökkentése

Arra a kérdésre, hogy a D-vitamin szintje hogyan befolyásolhatja a krónikus gyulladás mértékét, Dr. Elina Hypponen, a Dél-Ausztráliai Egyetem táplálkozástudományi és genetikai epidemiológiai professzora, a tanulmány egyik szerzője elmondta:

“Sejt- és állatkísérletekben a hormonális D-vitamin gátolta a gyulladásos citokinek termelődését.”

A citokinek olyan anyagok, amikkel az immunrendszer sejtjei kommunikálnak egymással, vagy a testünk más sejtjeivel. Így tudja egy immunsejt jelezni a többieknek, hogy betolakodót talált, így más hasonló vagy akár más típusú immunsejtet tud a helyszínre “toborozni”, hogy segítsenek ellátni a kórokozó baját.

A tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy a D-vitamin elősegítheti az IL-10, egy gyulladásgátló citokin termelődését is.

Dr. Bruce Hollis, a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem gyermekgyógyász professzora, aki nem vett részt a vizsgálatban, egyetértett Prof. Hypponennel, és megjegyezte, hogy „ezek a D-vitamin jól ismert kontrollpontjai a sejtszinten”.

“Azt mondani, hogy a D-vitamin fontos immunszabályozó, enyhe kifejezés” – mondta az MNT-nek.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin-szint javítása a hiány tartományában csökkentheti az állandó, alacsony fokú gyulladást, és potenciálisan mérsékelheti a gyulladással összefüggő állapotok kialakulásának kockázatát.

Amikor a tanulmány korlátairól kérdezték, Prof. Hypponen megjegyezte, hogy tanulmányuk csak a D-vitamin CRP-re gyakorolt ​​​​hatását vizsgálta, és nem használható fel a krónikus gyulladás és a D-vitamin közötti kapcsolat mögött meghúzódó mechanizmusok megerősítésére.

D-vitamin-kiegészítők

Arra a kérdésre, hogy fontos lehet-e az embereknek ellenőrizni, hogy klinikailag D-vitamin-hiányban szenvednek-e, mielőtt étrend-kiegészítőket szednének, Dr. Hollis megosztotta saját ajánlását:

„Javaslom a napi D-vitamin pótlását. Én a 25(OH)D minimális szintet én 50 ng/ml-nek ajánlom. Én személy szerint 10 000 NE/nap kiegészítőt szedek, akárcsak az egész családom, és az elmúlt 15 év során egyetlen problémával sem találkoztunk. Lehet vérvizsgálatot végezni, de a kiegészítő szedése egyszerű és biztonságos.”

 

Forrás: www.medicalnewstoday.com

  1 Reply to “A D-vitamin-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a krónikus gyulladást”

  1. József szerint:

   Ez csak gyenge kapcsolat, ilyet az omega3 és CRP között is lehet találni. Ugyanis ezek az RXR receptor stimulálásán keresztül érvényesülnek. És mind a D-vitamin mind pedig az omega3 gyengén képes stimulálni az RXR receptort.
   Erős kapcsolat viszont az A-vitamin és a CRP között van: minél kevesebb az A-vitamin, annál több CRP termelődik (máj). Az immunrendszer a legnagyobb felhasználója az A-vitaminnak, egy fertőzés nagyon hamar le tudja meríteni az A-vitamin raktárakat, és itt már a D-vitamin is kevés lesz.
   Az A-vitaminról pedig még azt kell tudni, hogy növeli a kálciumfelhasználást, egy nagy adag A-vitamin jelentősen lecsökkenti a vér kálcium szintjét, ami hosszútávon okoz gondot: a retteget A-vitamin túladagolás valójában kálciumhiányra vezethető vissza (a csontritkulás már elég árukodó, de a többi tünet is kálcium hiánynál fordul elő).
   Kivéve a vízoldékony (mesterséges) A-vitamin formákat, ami nagy adagban ki tud csapódni a májban (vízoldékony), ezért csak természetes és csak zsíroldékony formát szabad használni.
   A kácium pótlásról meg annyit, hogy csak a szabad kálcium ion szívódik fel aktív D-vitamin jelenlétében, nincs más mód (utóbbi magnéziumot igényel).
   Azaz pótolni csak A, D3, Ca, Mg négyest együtt lehet igazán. (de ez már ismert: Robert Barefoot: calcium factor; csak azt nem írta le, hogy miért)
   Az A-vitamin szedés LDL szint növekedést is okoz, ami meg B3 niacin hiányra utalhat… vagyis lehet, hogy ezt is célszerű hozzáadni a képlethez.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  scroll to top