Parlagfű

Ha nem lenne elég, hogy 30 millió ember szénanáthás tőle Európában itt van a parlagfű újabb bosszantó tulajdonsága: megjelent a boltokban is.

Egy áldoktor kitartó tevékenysége és némi médiatámogatás kellett ahhoz, hogy ma már nem csak rendezetlen hátterű webáruházakban és termelői vásárokon lehet hozzájutni, de boltok polcain is ott sorakoznak a palackok. Teszik mindezt annak ellenére, hogy az Élelmiszer Biztonsági Hivatal erős figyelmeztetést adott ki. Nem véletlenül.

Parlagfű hasznot hajt mindenütt

Nem csak Weixl-Várhegyi László és hívei tollasodnak a parlagfű segítségével. A növény irtása is üzletté vált. Az Állami Számvevőszék egy átfogó vizsgálatot követően megállapította, hogy semmi értelme ezt a gazt irtani. Mármint a pollen miatt. Annak koncentrációja ugyanis nem mutatott semmi összefüggést az irtásra szánt állami százmilliók nagyságával. Pedig a közmunkások itt-ott 46000Ft-os cipőkben tépkedték a gyomot.

Weixl-Várhegyi áldoktor és lelkes követői viszont elég jól kerestek ennek a gaznak az eladásából. És tehették ezt éveken át büntetlenül. Pedig ha volt bárki aki elhitte és alkalmazta az általuk hirdetett parlagfűevést, az eddigre visszafordíthatatlanul károsította az egészségét.

Mi a baj a parlagfű evéssel?

Ha röviden egyetlen mondatban kellene megválaszolni akkor azt mondanám, hogy nem biztonságos. Ha ehhez hozzávesszük, hogy semmi igazolható haszna sincs, akkor csak annyit tudunk a javára írni, hogy jó üzlet annak is aki eteti és annak is aki irtja. Ebben talán a kannabiszra hasonlít legjobban.

A parlagfű rajongók által terjesztett nézettel ellentétben, miszerint mindenre jó és régóta, egy jó összefoglaló írás jelent meg korábban Dr. Juhász Miklós tollából. Ez az írás rögtön az első mítoszt azonnal lerombolja, mert tisztázza a növény elnevezése körüli félreértést. 

Az is kiderül belőle, hogy miért nem lett belőle sem élelmiszer, sem gyógyszer ott sem, ahol évezredek óta lehetősége lett volna erre. Ennek nagyon egyszerű oka van. Nem jó semmire. Pedig közel 30 hatóanyagot különítettek el belőle lelkes kutatóintézetek és egyik-másikról még az is kiderült, hogy okoz valamit, de ezek egyike sem volt lényeges.

Ami lényeges, hogy a pollenje tartalmaz egy olyan fehérjét ami ráadásul hasonlít egy csomó egyéb pollenben jelenlévő fehérjéhez és sajnos egyes élelmiszerekben is fellelhetők a hasonmásai. Ezért van az a jelenség, hogy aki parlagfű pollenre allergiássá válik, az később akkor is szénanáthás lesz, ha a környéken sincs parlagfű, de van helyette egyéb virág vagy görög dinnye vagy mandula, stb…

És igen, ez csak a légutakban és a bőrön okoz reakciót. Az emésztő rendszerben nem. Hiába védekezik azzal a parlagfű rajongók tábora, hogy eszi és nincs semmi baja. Tudjuk. Majd lesz.

Rossz ízű és mérgező is

A parlagfűből kivont és gyógyszerészeti célra szánt vegyületek közül többről kiderült, hogy jelentős farmakológiai aktivitással rendelkeznek. Egyik-másiknak antibakteriális, gombaellenes, gyulladásgátló és kardiovaszkuláris és hepatoprotektív hatása volt laborban vagy patkányokon kísérletezve.

De sajnos nem mehetünk el a citotoxikus (sejtmérgező) hatás mellett sem, ami a fent említett áldoktor véleményével ellentétben nem azt jelenti, hogy gyógyítja a rákot hanem azt, hogy megmérgezi azt aki megeszi.

Egy szépen kivitelezett kísérlet zajlott ennek igazolására éppen Szegeden, amit itt elolvashat aki érti ezt a nyelvet. A lényege, hogy már 30 nap parlagfű fogyasztás kimutatható károsodást okozott nem csak az agyban hanem a vesékben is.

Nincs a parlagfűnek egyetlen olyan pozitív élettani hatása sem, amit ne lehetne biztonságos és ehető (ne adj isten jó ízű) növények fogyasztásával elérni. Minek együnk akkor egy mérgező és keserű gyomot?

  2 Replies to “Parlagfű”

  1. vadász szerint:

   Ez csak a gyógyszeripar megrendelésére készült RIOGATÁS!!!Igenis!!!! GYÓGYHATÁSÚ!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Mi évek óta fogyasztjuk, és SEMMi bajunk!! SŐTTTTTTTTTTTTTTT!!!
   “”Gyógyszer””???? szedés nélkül EGÉSZSÉGESEK és AKTÍVAK VAGYUNK 64-év fölött!!!

   1. Demecs I. szerint:

    Tegyük fel így van, ahogy írod. (Bár örülnék ha egyszer a gyógyszeripar pont tőlem rendelne egy írást.) A te sikered mit sem von le annak hiteléből amit itt olvastál. Mert ha megnézted az eredményeket, tisztán látszik, hogy mennyiség kérdése volt a károsodás mértéke. Amelyik egerek kétszer annyit kaptak azok rosszabbul jártak, mint akik fele annyit és a legjobb formában azok voltak a 30 nap után akik egyáltalán nem kaptak a parlagfűből.
    Akkor lenne korrekt a vita, ha fognál te is 24 egeret és megismételnéd a vizsgálatot és pont a fordítottja jönne ki eredményül.
    Addig vélemények vitatkoznak tényekkel.
    Kívánom legyetek egészségesek és aktívak még 64 évig – de óvatosan a parlagfűvel!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  scroll to top