Dr. Áldoktor

Kép: Youtube

Az elmúlt héten egy olasz parkolóőr tűnt fel a román hatóságnak, miután éveken át kórházakban végzett plasztikai műtéteket anélkül, hogy erre bármi felhatalmazása vagy képzettsége lett volna.

Az eset vihart kavart a médiában, pedig a média lelkesen asszisztál – sőt támogat – ezzel teljesen azonos tevékenységet nálunk is. Ál-doktorokkal van tele az összes kereskedelmi és közszolgálati televízió, akik nem csupán ostobaságaikkal tömik a gyógyulni vágyók fejét, de gyógytermékeiket ugyan ezeken a fórumokon népszerűsítik amiből a csatorna is hasznot húz. Aki veszít az a néző és a vevő.

‘Dr vagy Dr

Felületes olvasás közben fel sem tűnik valakinek ha a cím előtt egy kis piszok is megjelenik a képernyőn. Pedig ez a kis piszok (aposztróf) élet halál kérdése lehet ha valaki betegségre keres megoldást.

Amikor én gyerek voltam ezt a jelet még nem aposztrófnak hívtuk hanem hiányjelnek. És esetünkben a kifejezés találóbb mint gondolná. Ugyanis a ‘Dr egy név előtt azt jelenti, hogy nem doktor. Értsd: hiányzik a doktori címe.

Hihetetlenül hangzik, de közel 10 éve egy szélhámos (Husvéth György) védjegyoltalmat jegyzett be erre a ‘Dr betű-jel összetételre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nevű kormányhivatalban. Mivel ott senki nem merte azt állítani, hogy ez szélhámosság, rövidesen be is jegyezték. Azóta Husvéth egy vállalkozást hozott létre, aminek ő az elnöke és potom 130 000 Ft fejében bárkinek kiadja a Szimbolikus Doktorok Társasága általi parabolikus doktori címet. Ha valaki mélyebben a zsebébe nyúl és kifizet 200 000 Ft-ot, akkor “honoris causa professor” címet is vehet magának.

Az üzlet azonnal virágzásnak indult, és tucatnyi szélhámos élt a lehetőséggel, hogy végre doktor lehessen.

‘Dr Weixl-Várhegyi László

Egyik első “parabolikus doktor” aki élt ezzel a lehetőséggel jó példája annak hogy hogyan lehet nagy feltűnést kelteni azzal hogy valakinek elmegy a józan esze idős korára. Nem csak tévékben terjeszti ostobaságait. Hihetetlen aktivitással terjed az interneten és szinte nincs olyan egészség fesztivál ahol ne kapna színpadot. Ha megnézi ennek a videónak az első 2 percét (ne nézze tovább) akkor kap egy betekintést abba hogyan hipnotizálja már a konferansz a közönséget. Percekig tart felsorolni az áldoktor szakértelmét és egyéb csodatevéseit. Azt hiszem a hatvankilencszeres magyar, európai és világbajnok cím egy kis költői túlzás lehet, de ki tudja.

Gyógyítói szakértelmére jellemző, hogy parlagfűvel etet embereket. Mindezt arra alapozza, hogy ő maga régóta eszik parlagfüvet és semmi baja nincs tőle. Sajnos azt kell mondanom, hogy ismerve az egyetlen hiteles vizsgálatot a parlagfű fogyasztásával kapcsolatban elbizonytalanító a dolog. Ha egyetlen hónap alatt jelentős idegrendszeri elváltozást tud okozni patkányok esetében, mit várhatunk Weixl-Várhegyitől aki évek óta napi szinten fogyasztja saját bevallása szerint.

„Dr.” Vargha Zoltán

Ahol csak fellépett doktorként konferálták fel, de volt ahol professzor úr volt a megszólítása. Az RTL Klubon még ennél is tovább mentek azzal, hogy „tanár úrnak” szólították.

Idővel kiderült, hogy nemhogy nem orvos, de elítélték okirat hamisítás miatt. Ez a jóember ugyanis nem jött rá, hogy az orvossá válásnak a legegyszerűbb módja, hogy valaki kitanulja a szakmát és tudásáról bizonyosságot adva diplomát szerez. Inkább hamisított magának egy román diplomát amit itthon próbált honosítani.

Emlékszik valaki arra, hogy bármelyik TV vagy média visszavonta a korábbi marhaságokat amiket ennek az embernek a szerepeltetésével sugároztak? Nincs erről szó. Ma is éppen úgy elérhetők, mint a keletkezésük idejében.

Ha már Dr. Varga és RTL Klub – mi van a gyógygombással?

Arra gondol, hogy az ő doktori címe is szélhámosság? Nyert. A gyógygombás Varga az a közgazdász-történész aki a Napidoktor és az RTL Klub Reggeli című műsorának a sztárja volt éveken át.

Őt csak nagyon óvatosan merem jelzőkkel illetni, mert korábban beperelt amiért szélhámosnak neveztem.

De azt hiszem ha valaki elolvassa a gyógygomba a méhnyakrákra, a gyógygomba a tűdőrákra és a gyógygomba a női egyenjogúságra cikkeket, akkor maga is akaszthat odaillő jelzőket erre a fickóra is.

Áldoktorok minden nagyvárosban

A Google keresés szinte minden nagyobb városban talál egy ilyen hiányjeles áldoktort. ‘Dr. Tihanyi Tamás az egyik kedvencem. Talán ő jutott legmesszebb ebben a kategóriában. Ő nem elégedett meg azzal, hogy doktornak adja ki magát és gyógyítja a testet és a lelket. Ő ez mellett saját képzési rendszert is kialakított ahol meg lehet tőle tanulni azt amit ő sem tud.

  • Győrben ‘Dr Mátyus Gyöngyi elektromos árammal kezel embereket. Bemutatkozója szerint törli a sejtek betegség memóriáját – bármi is legyen az.
  • Sopronban ’Dr Kovács Tibor az életrajza alapján sokáig kereste a helyét a világban, míg végre eldöntötte, hogy parabolikus tiszteletbeli ‘doktor lesz.
  • És ahol tobzódni lehet a hiányjeles doktorokban, az a városról városra költöző Body-Map Kft. Nekik nem is egy ilyen vásárolt címmel rendelkező áldoktoruk van hanem mindjárt kettő. ’Dr Barna Gyula vízkutató és ‘Dr Bodnár Marianna.

Összességében tehát nem kell nekünk olasz áldoktort importálnunk Romániából. Tucatnyi hasonló ámokfutó garázdálkodik itthon is. De persze egy ilyen cikk nem hoz annyit mint egy jól eladott riportsorozat egy ilyen áldoktorral vagy hatóanyagszakértővel ami meg van támogatva pár termékkel is.
Valahogy csak ki kell tölteni hasznosan a délelőtti műsorsávot.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top