Ételek, amelyek gyulladást okozhatnak a szervezetben

Ételek, amelyek gyulladást okozhatnak a szervezetben

Tudtad, hogy egyes ételek gyulladást okozhatnak a szervezetedben? Az alábbi élelmiszereket nem árt kiiktatni a mindennapjaidból, hogy egy egészséges életet élhess.

  • Növényi olajok: A növányi olajok tele vannak Omega-6 zsírsavval, ami nem is lenne baj, de az Omega-3 és Omega-6 zsírsavaknak ideális esetben egyensúlyban kellene lenniük egymással. Ha nincs meg az egyensúly, akkor az Omega-6 képes gyulladást okozni a szervezetben.
  • Tejtermékek: A világ népességének kb. 60%-a nem tudja megemészteni a tejet. A pasztőrözött tej gyakran okoz gyomorpanaszokat, hasmenést, székrekedést, aknét vagy légzési nehézségeket is.
  • Cukor: Szoros kapcsolatban áll a gyulladásos betegségek és a cukorbetegség kialakulásával. Vigyázz, mert nagyon sok élelmiszer rejtett cukrokat tartalmazhat!
  • Finomított gabonák: A mai finomított gabonaszemek már nem olyanok, mint régen, ugyanis mindenféle rosttól és B-vitamintól mentesek. A dobozos gabonafélék még hozzáadott cukrokat és aromákat is tartalmaznak.
  • Alkohol: Rendszeres fogyasztása komoly problémát okozhat a szervezetben. Amellett, hogy függőséget okoz, károkat tehet a nyelőcsőben, a májban, illetve gége gyulladást is okozhat.

A gyulladást okozó ételek helyett olyan élelmiszereket válassz, amelyek tele vannak antioxidánsokkal, jó gyulladáscsökkentők és immunerősítők. Ilyenek például a fokhagyma vagy az articsóka. A fűszerek közül a kurkuma, a gyömbér vagy az ánizs. A zöldségfogyasztás már önmagában is nagyon jó gyulladáscsökkentő. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitel is jó gyulladáscsökkentő hatással bír. Természetesen itt a víz, lehetőleg tisztított víz fogyasztására kell gondolni. A zsírok közül pedig az omega-3 fogyasztása ajánlott. Egyél sok halat, hiszen abban nagyon sok halolaj található, amiről köztudott, hogy jó vérhígító és gyulladáscsökkentő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top