Ez történik, ha kevés magnézium van a szervezetben

Csökkent magnéziumszint tünetei

Legtöbben nem veszik komolyan a magnézium fontosságát, pedig elengedhetetlen ásványi-anyag az agy, a szív és az izmok működéséhez. A vizsgálatok azt igazolják, hogy az egészséges magnéziumszint helyreállítása a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát 40%-kal, a hirtelen szívhalált 77%-kal, a rákot 50%-kal és a bármilyen okból bekövetkező halálozást 40%-kal csökkenti le. Hiánya manapság már sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk.
Van pár figyelmeztető jele, hogy itt az ideje pótolni a hiányosságot:

1. Izomgörcsök
A magnézium elengedhetetlen az izmok működéséhez, enélkül a test mindig görcsös állapotban lenne. A nem megfelelő magnéziumszint okozhat izomrángást, éjszakai lábgörcsöket, arc tikkelést és izomgörcsöket.

2. Depresszió
A magnézium a hangulatszabályozó szerotonin termelése és működése szempontjából jelentős. A magnéziumszint növelése javíthat a lelkiállapotán, csökkentheti az idegességet és a szorongást, aminek pedig hatására sokkal jobban tud aludni is.

3. Helytelen szívműködés
Mint, azt korábban említettük, hogy a magnézium hatással van az izmokra, így a szív izmai sem kivételek. Az elégtelen magnézium okozhat szívritmuszavart, ami később elősegíti a stroke és a szívinfarktus kialakulását.

4. Vesekő
A vesekövek megelőzésében azért fontos, mert csökkenti a kalcium-oxalát (ami az egyik leggyakoribb kőfajta alkotóeleme) mennyiségét, ezáltal gátolva a vesekő kialakulását.

A magnézium legnagyobb mennyiségben a zöldségfélékben, a hüvelyesekben, a különböző gabonafélékben (főleg azok héjában), a gyümölcsökben, a tejtermékekben és a halfélékben található meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top