Milyen hatással lesz a felnőttkori d-vitamin fogyasztás 13 év múlva?

Egy 13 éven át tartó követéses vizsgálat igazolta azt a korábban felfedezett, ám nem bizonyított eredményt, miszerint a d-vitamin ellátottság az élet korábbi szakaszaiban előnyösen befolyásolja az időskori kognitív képességek romlását.

A korábbi, kizárólag egyéb vizsgálatok meta-analíziséből nyert eredményeket ez a mostani konkrét vizsgálat megerősítette.

2002 óta vizsgáltak összesen 1009 egyént és rendszeresen mérték a vérük d-vitamin (25(OH)D) szintjét. A végén különböző teszteket végeztettek el velük. Ennek keretében lexikai emlékezést, fonetikai és jelentéstani feladatok elvégzését és rövidtávú memória teszteket mértek rajtuk valamint azt, hogy szám-betű kombinációkon szellemi rugalmasságot igénylő helyzeteket hogyan oldanak meg.

Az eredmény azt mutatja, hogy az alacsony iskolázottságú csoport esetében a d-vitamin ellátottság és a kognitív képességek időskori állapota arányban van egymással. Érdekes, hogy a magas iskolai végzettségű egyének esetén ez a jelenség nem volt számottevő. Már korábbi vizsgálatok is arra az eredményre jutottak, hogy az iskolázottság bizonyos fajta védettséget jelent az időskori elbutulással szemben. Ha tehát kihagyta a főiskolát vagy az egyetemet, még mindig nem késő d-vitamint szednie.

A kutatók a vizsgálat keretében nem csupán a kognitív állapotot, hanem a szív- és érrendszer állapotát, a vérnyomást és a cukorbetegséget is vizsgálták a 13 év alatt. Hasonlóan előnyös hatásokat állapítottak meg a d-vitamin és ezen betegségek kialakulása között.

Forrás: British Juornal of Nutrition

[wysija_form id=”4″]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top