Vitiligo természetgyógyászati megközelítése

Kedves István,

… Édesanyámnak 54 évesen elkezdtek kialakulni pigment hiányos részek a kezén és a hátán, és szerettem volna tudni hogy van-e valamilyen természetes gyógymód, ami segíthet ezen. Először csak a kézfején jelentek meg, majd a hátán is, és félünk hogy tovább terjed. Ami az interneten olvasható erről az nem túl pozitív, igazából nem nagyon tudnak rá gyógymódot.

Tudna ajánlani valamit, ami segíthet ezen?

Segítségét, és tanácsát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: ……….. Adrienn

Kedves Adrienn,

Abból amit leírt arra gyanakszom, hogy a vitiligonak nevezett kórképpel van dolguk, de ezt egy személyes találkozó alkalmával tudnám biztosan megállapítani.

De az is megteszi, ha egy bőrgyógyász orvoshoz elmennek és ő megvizsgálja. Terápiát ne várjon tőle, de a diagnosztizálásban egészen ügyesek.

Amennyiben ez a helyzet, sajnos azt kell mondjam nem lesz egy varázskapszula vagy egy varázsfű ami elmulasztja vagy megakadályozza  a terjedését.

A tünet nem az ok

A vitiligot az orvostudomány a mai fejlettsége szintjén autoimmun betegségnek tartja. Ez lefordítva köznyelvre azt jelenti, hogy sejtelmük sincs az okáról.

A terjedés iránya is jellemző sémát mutat. A legtöbb betegnél a végtagokon, azon belül is a kéz vagy lábfej a kiindulópont és később jelenik meg az arcon vagy a dekoltázs illetve a vállak környékén. Aki ismeri a belső szervek felületi kivetüléseinek analógiáit, az meg sem lepődik ezen és 10 emberből 9 esetében előre be tudná rajzolni hol fog megjelenni a következő folt. A vesékkel indul és lassan az egész emésztőrendszerre terjed szét. Amikor a vastagbél is bajban van, akkor jelenik meg az arcon, a mellkason és a háton a vastagbél meridiánok mentén a foltosodás.

Mellékelek egy képet, amin egy “pigmenthiányos” kézfej látható. Gondolom az édesanyjának is hasonló módon kezdődött a dolog.

Ha jól megfigyeli valaki láthatja, hogy bár foltokban hiány mutatkozik pigmentsejtekből, a környékükön vagy a test más pontjain éppen hogy több van belőlük és a bőr elsötétül.

Miért lehet ez? Mert ez nem “pigmenthiány”. Az orvoslás azért van zsákutcában, mert még a megnevezéssel is mellé lőtt.

Van számos olyan kór, ahol nem elég egyetlen ok a betegség kialakulásához. Talán jó példa lehetne erre a rák. Hiába rákkeltő egy anyag, ha nem jár együtt krónikus tápanyaghiánnyal vagy rend van a lélekben nem okoz daganatot. És fordítva is igaz ez. Bármekkora stresszt el tud viselni valaki rákosodás veszélye nélkül ha megfelelően táplált és nem kap rákkeltő anyagokat naponta a szervezetébe. Ezt a jellemző hármast több száz rákos beteg esetállapotának megfigyeléséből következtettem ki.

A vitiligot is azért merem ide sorolni – bár nincs saját tapasztalatom – mert rossz immunrendszerrel élő, fabatkát sem érő emésztőrendszerű emberek nem betegszenek meg benne amíg nem éri őket valami lelki megerőltetés amit nem tudnak kezelni. Ha ez a három dolog egyszerre megjelenik, az illető elkezd valami “megfejthetetlen” tünetegyüttest produkálni – mondjuk vitiligot.

Érthető vagyok?

A kezelés egyszerű és végleges

Ha a fentieket átgondolja, saját maga is rájöhet a terápiára. De szívesen elmondom mit tennék én, ha nekem lenne vitiligom.

Elsőként a mentális okot kezelném. A Dianetika az általam ismert egyetlen professzionális módszer az elmében lévő reaktív dolgok kezelésére és a pszichoszomatikus problémák megszüntetésére. Ismerek még vagy egy tucat más módszert és alkalmam volt mentális zavarokkal más módon kezelt betegekkel beszélgetnem mielőtt erre a megállapításra jutottam volna. Alapvetően egyszerű, bárki által alkalmazható technológia, de az édesanyja esetében egy professzionális terapeutát javaslok, még ha pénzbe is kerül, mert sok időt meg lehet vele takarítani.

Fontosságában csak második lépésként foglalkoznék az emésztő rendszer mikrobiológiai kezelésével és a gyulladásos folyamatok  megszüntetésével. Ezt ráadásul egyszerre kellene végezni az immunrendszer harmonizálásával. Ehhez mikrotápanyagok és gyógynövények egyaránt használhatók, de nem fogja megúszni némi ésszerű életmód változtatás nélkül. Gondolok elsősorban az izmok erőltetésére és a szabadban eltöltött napi mozgásra.

Ahogy a legtöbb (talán az összes krónikus betegséget, így a vitiligót sem kell gyógyítani. A vitiligo nem betegség hanem egy tünet. Mi értelme van a tüneteket immunszupresszánsokkal, szteroidokkal vagy bármilyen trükkel elfedni? A test egy öngyógyító gépezet és ha a lélek is rendben van körülötte, akkor csak rendesen kell táplálni hogy meggyógyuljon. Sajnos ez nem olyan egyszerű mint bekapni egy kapszulát, de ha már nincs mit bekapni a végén mindig hajlanak rá a betegek.

Részletesen kidolgozott terápiáért, mennyiségekért és konkrét tápanyagokra vonatkozó javaslatokért keressen fel egy fitoterapeutát ott ahol lakik. Biztosan talál a közelben olyat aki osztja a fenti véleményemet.

Üdvözlettel,
Demecs István
természetgyógyász – fitoterapeuta

1 Reply to “Vitiligo természetgyógyászati megközelítése”

  1. Patricia szerint:

    Több könyvet is elolvastam a vitiligoval kapcsolatban, de azt kell, hogy mondjam, hogy egyik gyengébb, mint a másik. Van azonban egy kivétel, ami tényleg hasznos és teljes körű leírást ad a vitiligora és a vitiligo gyógyítására. Nekem nagyon bejött, a leírtak tényleg működnek, ha esetleg érdekelne valakit, akkor ha jól tudom itt még el lehet érni a könyvsorozatot.: Link.

    https://www.vitiligogyogyitas.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top
' }); }); }