Bőrünk üzenetei – vitiligo

Az előző részben a psoriasis – más néven a pikkelysömör elnevezésű autoimmun bőrbetegséggel ismerkedhettünk meg. Megtudhattuk, hogy számos bőrbetegség esetén a környezettel (allergia), illetve a szervezet saját fehérjéivel (autoimmun folyamatok) szembeni túlérzékenység áll a kórfolyamat hátterében, illetve esetleges érzelmi (pszichés) zavarok, – neurohormonális úton is kiválthatják vagy súlyosbíthatják azokat.

Az autoimmun eredetű elváltozások esetében ismeretes, hogy a betegség önmagától nem, vagy csak nagyon ritkán gyógyul spontán. Azonban van rá példa, hogy a beteg élet- és gondolkodásmódjában bekövetkező változások révén a „jelzésértékű” betegség spontán eltűnik. Mint minden betegségek, a cikksorozatunkban taglalt bőrelváltozások is „tanító”jelleggel érkeznek életünkbe. Az orvosok által sokszor emlegetett pszichoszomatikus elnevezés, (azaz lelki eredetű) nagyon találó a betegségek kialakulásakor. Mivel egyre több stressz és feldolgozatlan érzelmi hatás ér bennünket, az ebből adódó mind gyakoribb autoimmun folyamatok előtt is tanácstalanul áll az orvostudomány. Sajnos nem csak a bőrön jelentkezhet autoimmun kórkép,  hanem a szervezet bármely pontján. Az egyik leggyakoribb a krónikus sokízületi gyulladás, (poliartritisz) és a vastagbélgyulladás,(colitis ulcerosa), – mely sokszor társul az autoimmun eredetű bőrelváltozásokhoz.

Nagyon fontosnak tartom a betegség, illetve elváltozás tudatosítását és elfogadását. Ne ellenségként tekintsünk a bajunkra, hanem mint egy számunkra fontos üzenettel és tanítással bíró jelenségre. Mint tudjuk, a betegségek tükröt tartanak elénk, és kíméletlenül megmutatják, hol van bennünk a probléma, milyen hibás gondolkodásmód juttatott bennünket idáig. Sokszor az érintett egyén pont a betegsége hatására változtat az életmódján és jellemén. Ez lenne a helyes út, és ilyenkor a betegség miután betöltötte a „szerepét” spontán kiléphet az életünkből, de legalábbis visszavonul.

Vitiligo – pigment hiánya foltokban

Egyre gyakoribb bőrbetegség a vitiligo, – azaz a primer bőrfestékhiány is. Bármilyen életkorban megjelenhet a jelenség, de leginkább 14-35 év között a leggyakoribb.  Az autoimmun háttér miatt fordul elő a betegek 20-30%-ánál cukor-betegség, pajzsmirigybetegség, vészes vérszegénység, gyulladásos bélbetegségek. Legtöbbször valamilyen vírus, baktérium vagy gombatoxin  károsítja úgy az érintett szervek sejtjeit, hogy nem ismeri fel őket sajátként az immunrendszer. Sokszor indokolt ilyenkor a „góckutatás”, mivel gyakran valamilyen banális krónikus fertőzés (mandulagyulladás, foggyökér-tályog, parazitás fertőzés) indítja el a folyamatot.  A festékhiány kialakulása annak a következménye, hogy a melanocyták száma és aktivitása jelentősen csökken. Megjelenési helye legtöbbször az arc, a kéz- és lábfejek, a könyök és a térd, valamint a testnyílások környéke.

Az elváltozás sokszor minden előzetes jel nélkül egy hosszabb stagnáló időszak után el kezd terjedni, ami feltételezi a máj és epe utak terheltségének kritikus szintjét. Megfigyelték, hogy a vitiligós, pszoriázisos és ekcémás bőrelváltozások esetében a betegnek problémái lehetnek az emésztésével, az epéjével,valamint a vérképző szervekkel.  A panaszt nem okozó betegség tünetei esztétikailag rendkívül zavaróak lehetnek és komoly lelki megterhelést is jelenthetnek, ezért kezelésére mindenképp kísérletet kell tenni.

A pigmenthiány lelki hátteréről így ír könyvében Jacques Martel pszichoterapeuta: “Akkor jelenik meg a testemen ilyen jellegű elváltozás, ha úgy érzem, elvesztettem az identitásom, nem tartozom a családomhoz, bizonyos közösséghez, munkatársaimhoz. Azt gondolom, folt esett rajtam, s ez tisztátalanság érzést kelt. Szeretném, ha ez a folt eltűnne, ezért a sötét folt helyett egy fehér jelenik meg rajtam.

Mindez abból a vágyból fakad, hogy átlátszóvá szeretnék válni, el akarok tűnni. Az is lehet, hogy elválasztottak egy vagy több, számomra kedves embertől, és úgy éreztem, képtelen vagyok ezt megakadályozni. Ezért bűntudatom van, alul értékelem magam, hiszen magamat hibáztatom. Az érintett testrész arra utal, hogy életem melyik aspektusáról van szó.

Legyen szó bármilyen betegségről, törekednünk kell az oki kezelésre is, nem csupán a tünetmentesítésre.”

Vitiligo természetgyógyászati megközelítése

Minden autoimmun elváltozásnál a legfontosabb a beteg szervezetének tudatos kímélése és méregtelenítése, lehetőség szerint természetes, alternatív eljárásokkal. Igaz a mondás, hogy az ember minél inkább elfordul a természettől, annál betegebb lesz. Legyen szó bármilyen betegségről, törekednünk kell az oki kezelésre is, nem csupán a tünetmentesítésre. Ehhez nyújt segítséget a TÜNETMENTESEN ALAPÍTVÁNY sokrétű szolgálata.

Kollégáink az első konzultációnál egy személyes beszélgetés keretén belül felmérik az igényt, javasolják a terápiás lehetőségeket és szükség szerint terhelés-gócvizsgálattal, speciális gyógyhatású készítményekkel lehetnek a betegek segítségére. Legyen szó bőrbetegségről, vagy mozgásszervi elváltozásról, központunkban segítséget kaphat az érdeklődő.

Hatékony kezelési gyógymód az általunk alkalmazott UVB foto- és magnetoterápia. (kombinált eljárás)

A PUVA-terápiához hasonlóan a szűk spektrumú UVB fény összetett módon fejti ki vitiligo-csökkentő hatását. A kétféle mechanizmus párhuzamosan zajlik és lényegük a depigmentációs folyamat stabilizálása (megállítása), illetve a megmaradt szőrtüszőkörnyéki melanocyták stimulálása. Az ultraibolya sugárzás jól dokumentált immunmoduláló hatása magyarázza a kóros helyi és szisztémás immunfolyamatok gátlását. Ugyanakkor  – a PUVA terápiához hasonlóan – az NB-UVB fény stimulálja a melanin-mentes melanocyták szaporodását és melanin-pigmenttermelését a szőrtüsző hüvelyének külső részében. Ezek a sejtek a környező depigmentált bőrterületekre vándorolnak és a szőrtüszők környékéről kiindulva elkezdődik a bőr repigmentációja.(visszapigmentálódása)

Mivel az UVB fényhez a bőr lassan alkalmazkodik, a kezelések során a besugárzások időtartamát 1 perctől maximum 8 percig alkalmazzák, és minden esetben az orvosi felülvizsgálat javasolt.

Orvosi beutalóval érkező betegeink az alapítvány költségvetésének terhére vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Reméljük, mind több támogató és szolgáltatásunk iránt érdeklődő szakember járul hozzá áldozatos munkánkhoz.

filiperika1A szerzőről: Filip Erika a Tünetmentesen Alapítvány elnöke maga is megtapasztalva az autoimmun eredetű betegség reménytelenségét és nehézségeit, megkísérli a lehetetlent. Alternatív eszközökkel harcol a „gyógyíthatatlan” ítélet ellen. Több mint egy évtizedes alternatív gyógyászatban eltöltött évei alatt azon dolgozott, hogyan tudna még hatékonyabban a segíteni gyógyulni vágyóknak az egészség megőrzésében illetve helyreállításában. Munkássága kiteljesedni látszik a 2008-ban létrehozott Tünetmentesen Alapítványban, ahol a természetes gyógymódok elkötelezettjeként segít az autoimmun betegségből eredő bőrbetegeknek, és a mozgásszervi elváltozásoktól szenvedőknek. Felkutatta, majd önmagán kísérletezve kidolgozta a sokakat érintő psoriazis (pikkelysömör), primer bőrfestékhiány (vitiligo) ekcéma jellegű bőrelváltozások leghatékonyabb alternatív gyógymódját. Ma már sokaknak segít újra megtalálni az önbecsülésüket,az egészséges léthez való jogát, a testi és lelki fájdalom nélküli életbe vetett hitet.

1 hozzászólás ehhez: “Bőrünk üzenetei – vitiligo”

  1. Anett szerint:

    Több könyvet is elolvastam a vitiligoval kapcsolatban, de azt kell, hogy mondjam, hogy egyik gyengébb, mint a másik. Van azonban egy kivétel, ami tényleg hasznos és teljes körű leírást ad a vitiligora és a vitiligo gyógyítására. Nekem nagyon bejött, a leírtak tényleg működnek, ha esetleg érdekelne valakit akkor ha jól tudom itt még el lehet érni a könyvsorozatot.:
    https://www.vitiligogyogyitas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top