Lövöldözős gyógyszer IV.

Ez a  2010 végén megjelent tanulmány viszonylag ismeretlen volt egészen addig, míg a múlt heti arizonai lövöldözés ismét rá nem írányította a figyelmet a problémára.

A Biztonságos Orvosi Gyakorlatok Intézete (Institute of Safe Medication Practices) kiadott egy listát 31 általánosan felírt gyógyszerről, melyek aránytalanul nagy mértékben megnövelik az erőszakosságra való hajlamot. A listát egy dohányzásról leszoktató tabletta vezeti, de alig maradnak le az antidepresszánsok és a gyerekek figyelemzavarát kezelni hivatott drogok.

A cikkben idézik az intézet vezetőjének Michael C. Cohennek a véleményét, aki szerint az összes vizsgált szer esetében kimutatható volt a gyilkosságra, fizikai erőszakra, bántalmazásra és öngyilkossági gondolatokra való hajlam jelentős növekedése. A vizsgálat alapját az Amerikai Gyógyszer és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (FDA) 2004-2009 közötti jelentései adták. Cohen szerint további tanulmányozásra van szükség, de mindenképpen át kell gondolni ezen szerek felírási gyakorlatát.

Lövöldözős gyógyszerek toplistája

A lista elejére a Magyar Nemzeti Szívalapítvány kedvence a Champix (Vareniklin) nevű dohányzásról leszoktató szer. Ezt azzal érte el, hogy 18 szorosan nagyobb valószínűséggel hozható összefüggésbe erőszakos cselekedetekkel, mint a forgalomban lévő gyógyszerek átlaga.

Ezt követte szorosan a Prozac (Fluoxetin), ami majdnem 11-szer nagyobb valószínűséggel okoz támadó viselkedést, mint más gyógyszerek. A sort a Paxil (Paroxetin) követi a maga tízszeres hatékonyságával az erőszakra való hajlam növelésében.

Rögtön ez után a gyerekpszichiáterek kedvence a Strattera (Atomoxetine) következik, ami kilencszeres valószínűséggel készteti arra a gyerekeket, hogy pisztolyt vigyenek az iskolába.

És a toplista:

 1. Champix (Vareniklin) 18-szoros. Célja a dohányzás utáni vágy csökkentése.
 2. Prozac (Fluoxetin) 10,9-szeres. Az első és legismertebb antidepresszáns.
 3. Paxil (Paroxetin) 10,3-szoros. SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor) hangulat javító drog.
 4. Különféle amfetaminok 9,6-szeres. Élénkítő és fogyókúrás hatásuk miatt elterjedtem felírt stimuláló szerek.
 5. Lariam (Mefoquine) 9,5-eszer. A malária kezelésére használt szer, aminek kapcsán régóta ismerik a használatával járó bizarr viselkedési szokásokat.
 6. Strattera (Atomoxetin) 9-szeres. Figyelemhiányos viselkedészavar esetén írják fel elsősorban iskoláskorú gyerekeknek.
 7. Halcion (Triazolam) 8,7-szeres. Elsősorban alvási problémákra írják fel, de ne csodálkozzon ha reggel arra ébred, hogy a hálótársát megölték.
 8. Luvox (Fluvoxamin) 8,4-szeres. Antidepresszáns.
 9. Effexor (Venlafaxin) 8,3-szeres. Szorongásos zavarok és kábítószerről való leszoktatás eszközeként ismert a pszichiátriában.
 10. Pristiq (Desvenlafaxin) 7,9-szeres. Antidepresszáns.

Forrás: CCHR

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  scroll to top