C- és E-vitamin véd a cukorbetegségtől

A kettes típusú cukorbetegség kialakulásának előjeleként ismert betegség a metabolikus szindróma. Ez tulajdonképpen egy tünetegyüttes, ami hasi elhízásból, magas vérnyomásból, magas vércukorszintből és kóros vérzsír-összetételből áll. Mivel rohamosan terjedő betegségről van szó, amerikai állami hivatalok és a Thufts egyetem kutatói azt keresték, hogy létezik e tápanyag ami védelmet biztosítana ellene. Úgy találták, hogy a C- és az E-vitamin magas szintje a szervezetben védelmet nyújt a metabolikus szindróma kialakulásával szemben.

Jean Mayer és csapata megvizsgált 353 ekvádori férfit és nőt. Mindannyian 65 év felettiek voltak és az volt még közös bennük, hogy valamennyien Quito külvárosának szegények lakta kerületeiben éltek. A véletlenszerűen kiválasztott csoport 40 százalékánál kimutatható volt a metabolikus szindróma, elsősorban a hiányos étkezés miatt. Ez az arány mellesleg megegyezik az európai és az amerikai átlaggal. Magas volt a finomított szénhidrátok és a finomított só aránya az étrendjükben.

Viszont a szerzők megállapították, hogy azoknak, akiknek a vérében magasabb volt az e- és c-vitamin szint, azoknál arányosan kisebb volt a betegség előfordulása.

“Miután korrigáltuk a méréseket a kor és a nemek szerint, azt találtuk, hogy látványos kapcsolat van e két mikrotápanyag vérben mérhető szintje és a metabolikus szindróma között” – jelentette ki a Dr. Simin Nikbin Meydani az USDA igazgatója. “Az eredmény azt mutatja, hogy a vér magasabb e-vitamin szintje védelmet jelenthet a metabolikus szindrómával szemben”.

A résztvevők legtöbbje alacsony c-vitamin szinttel rendelkezett, ami annak tudható be, hogy kevés friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak a szerzők szerint. Étrendjük főként cukros ételekből, péksüteményekből, rizsből és krumpliból tevődött össze.

A kutatók megfigyelték, hogy kapcsolat van a metabolikus szindróma és egy C-reaktív fehérje (CRP) mennyisége között. Ez a fehérje bármilyen gyulladásos folyamatnál megjelenik a vérben. Egészséges személyek vérében szinte mérhetetlen. A CRP-t a gyulladásos betegségek kimutatására használják a diagnosztikában. Ennek megjelenése a vérben az infarktus első jele. Eszerint a fenti két antioxidáns jelenléte a vérben védelmet jelenthet más betegségekkel szemben is.

    0 Replies to “C- és E-vitamin véd a cukorbetegségtől”

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top