Crohn betegség / omega-3 olaj

A hiedelmekkel ellentétben az omega-3 olaj nem hatékony a Crohn betegség kezelésében állítja egy új, nagy létszámú csoporton, hosszú időn át végzett tanulmány.

Az eredményeink felettébb fontosak, mert az alternatív gyógyászatban elterjedt a hiedelem, és széles körben ajánlják az omega-3 olaj kombinációkat a gyulladásos bélbetegségek kezelésére,” írták a szerzők a Journal of the American Medical Association (JAMA) legutóbbi számában. “Ez amiatt terjedt el, mert olasz kutatók 1996-ban a New England Journal of Medicine című lapban pozitív eredményt közöltek ezzel kapcsolatban.

Ez a mostani nemzetközi tanulmány, melyet Dr. Brian Feagan kanadai orvos vezetett nagyon nagy energiát fektetett a kutatási időszak alatt a hitelességre. Két nagy csoportban összesen 738 Crohn beteget vizsgáltak Európából, Izraelből, Kanadából és az Egyesült Államokból. A kettősvak, placebo kontroll kísérlet több mint egy éven át tartott.

“A kicsi, egy-egy klinikára korlátozott vizsgálatok gyakran túlbecsülik az eredményeket, ” mondta Feagan. “Ezért is fontos, hogy nagy létszámú csoporton, véletlenszerűen kiválasztott embereken és elszórt földrajzi területen tudtuk elvégezni a kísérletet.”

A Crohn betegség jelenleg minden 400 európai emberből egyet érint és az orvostudomány szerint gyógyíthatatlan. A kezelés főként a tünetek enyhítéséből és a túlélési idő meghosszabbításából áll.

És miközben az omega-3 olajok tényleges gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ez a Crohn szindróma esetén nem nyert igazolást.

A kutatók két nagy csoportot hoztak létre és 58 héten át napi 4 gramm omega-3 olajat (Epanova) kaptak a résztvevők. Összetétel alapján egy átlagos halolaj kapszuláról volt szó. Azt vizsgálták, hogy milyen arányban esnek vissza a betegek, vagy rosszabbodik az állapotuk.

Feagan és munkatársai azt találták, hogy nem mutatható ki látható különbség a placebót és az omega-3 olajat kapott csoport között.  Egy éven belül az omega-3 olajos csoport 47,8%-a, a placebo csoport 48,8%-a esett vissza a betegségben. Az eredmény azért is izgalmas, mert a teljes kutatást az Epanova gyártója finanszírozta, de nem ezt az eredményt várták.

Mellékhatások a szívre

Azért volt valami haszna is a kutatásnak azon kívül, hogy megtakarít havonta 3000Ft-ot minden Crohnbetegnek.

Ha már megették ezt a sok halolajat, megmérték egyéb testi paramétereiket és kiderült, hogy a káros vérzsír (triglicerid) szintjük viszont látványosan javult a placebo csoporttal szemben, ami a szív és érrendszeri problémák egyik fő oka.

A 21,5mg/dL javulás igen látványos, főleg ha mellé tesszük, hogy közben a placebót szedő csoportban 16,5mg/dL romlás volt mérhető.

Tehát mégis érdemes minden Crohn betegnek omega-3 olajat enni, mert bár a betegségére nem lesz sok hatása, de legalább az infarktust elkerülheti.

Forrás: Journal of the American Medical Association Volume 299, Number 14, Pages 1690-1697

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top