Minden amit a D-vitaminról önnek is tudnia kell

A minap megjelent egy kutatási adat JoEllen Walsh, az Albany Egyetem kutatást vezető orvosának tollából, amiben a D-vitamin hiányának és egyes agresszív betegségek közti kapcsolatnak a lehetőségét vizsgálták. A méréseik eredménye megdöbbentő. A mellrák kockázata 75%-al nő meg elégtelen D-vitamin ellátottság esetén.

Annak valószínűsége, hogy a daganat átterjed más testrészekre is 50%-ban a D-vitamin vérben mért szintjétől függött. Nem kellene jobban megvizsgálnunk ezt az ingyenesen beszerezhető vitamint? Fontossága felbecsülhetetlen. Hiányában olyan betegségek alakulhatnak ki, mint a:

  • Prosztatarák,
  • Mellrák,
  • Gégerák,
  • Skizofrénia,
  • Depresszió,
  • Csontritkulás,
  • Csontlágyulás,
  • Fogszuvasodás,
  • 2-es típusú Diabétesz, stb…

A D-vitamin a napsütés hatására az emberi bőrben jön létre és némi átalakulás után a májban és a vesénkben, részt vesz szinte minden létfontosságú életfolyamatban.

Hogy ezt pontosan megértsük, egy kicsit meg kell vizsgálnunk ezt a folyamatot. Ez talán azért is hasznos, mert nem tud egy huncut kereskedő eladni nekünk háromszoros áron D-vitamint, mert az ő D-vitaminja nem “sima” D-vitamin, hanem D3-Vitamin. A D-vitaminnak három formáját ismerjük. Név szerint: kolekalciferol, kalcidiol, és kalcitriol.

Kolekalciferol – avagy D3-Vitamin

Ez a D-vitamin természetben fellelhető formája, Ez jön létre a bőrünket ért UV-B sugárzás hatására, és ez található meg az ételekben és étrendi kiegészítőkben is.

Kalcidiol 25(OH)D vagy 25D

A vérben keringő prohormont a máj állítja elő közvetlenül kolekalciferolból. Amikor laboratóriumi vizsgálattal akarja az orvos megállapítani a D-vitamin szintünket ezt érdemes vizsgálni. Mivel a következő formája már érdekesen áll elő:

Kalcitriol 1,25(OH)2D3 vagy 1,25D3

A kalcidiolt a vesék és egyéb szövetek alakítják át kalcitriollá, ami a D-vitamin leghatékonyabb formája. Ez a hormon rendelkezik azokkal a csodálatos tulajdonságokkal, amik nélkülözhetetlenné teszik a szervezetünk számára. Gyakran nevezik a D-vitamin aktív formájának.

LET THE SUN SHINE IN

A történelem előtti időkben, mikor a jelenlegi testfelépítésünk kialakult, sokkal több napsütés érte a bőrünket, mint most. Egyrészt az akkori pár ezer főt számláló népesség a Földön az egyenlítőhöz közel élt. Egész napját fedetlen testtel a szavannákon grasszálva élte, és az evolúció során kialakult az akkori napsütés mennyiséghez igazodó optimális folyamat.

A folyamat tökéletesre sikerült. Kifejlesztettünk egy olyan rendszert, ami egyrészt tökéletesen képes átalakítani, felhasználhatóvá tenni és nagyon hosszú ideig tárolni a bőrünket ért napfényt. Ezáltal egy olyan éltető elemet hasznosítani, ami korlátlan mennyiségben és teljesen ingyen – akkoriban munka nélkül – áll rendelkezésünkre.

Még arra is volt időnk, hogy gondoskodjunk a túladagolás elkerüléséről. Ugyan az az UV-B sugárzás, ami előállítja a bőrben a kolekalciferol nevű molekulát, azonnal le is bontja. Éppen annyi marad, szédületesen tág határok között, amennyire szükségünk van.

Nem is volt ezzel semmi problémánk egészen addig, míg fel nem adtuk valami miatt a kedvenc szavannánkat és el nem indultunk benépesíteni a Földet. Ahogy távolodtunk az egyenlítőtől, úgy csökkent a bőrünket érő napsugárzás mértéke. Egyrészt a rövidebb nappalok, másrészt a ferde beesési szög, és nem utolsó sorban a hideghez ruházattal való alkalmazkodásunk miatt.

De kitartóak vagyunk, és töretlenül hiszünk az evolúcióban. Nem adtuk fel. Pár tízezer emberöltő alatt megváltoztattuk a bőrünk színét. A korábbi sötét, pigmentekben gazdag bőrünk kifehéredett, és ezáltal kialakult a mai arány, ami szerint egy skandináv fehér bőrű ember éppen tízszer annyi D-vitamint termel, mint egy fekete bőrű afrikai ember ugyanannyi sugárzás hatására.

Remélem nem csak nekem jutott eszembe az ellentmondásnak tűnő napot sosem látó és sötét bőrű népek sorsa. Például mi van az eszkimókkal? Napsugárhoz ritkábban jutnak, mint Norbi Coca-Colához, és a vérükben a D-vitamin szintje magasabb, mint a legtöbb New-Yorki afro-amerikai taxisnak.

A magyarázat kézenfekvő és a módszer azonos az állatvilág szőrös tagjainak D-vitamin beszerzéséhez. Az étrend tartalmazhat jelentős mennyiségű D-vitamint. A halak, a jegesmedve, a fóka és az eszkimók étrendjében napi szinten jelen lévő egyéb állati belsőség igen nagy mennyiségben tartalmaznak D-vitamint. Miközben a felnőtteknek ajánlott napi bevitel mindössze 5 mikrogramm (a gramm egy milliomod része) egyetlen szelet tőkehalmáj 700 mikrogrammot (120 napi adagot) tartalmaz belőle. Amennyiben csak hetente egyszer eszik valaki egy adag halmájat, hiánybetegség már nem fog kialakulni nála.

A fentiek fényében döbbenetes, hogy a mai európai lakosság 75%-a még a minimálisan szükséges D-vitamin mennyiséghez sem jut hozzá.

Dr. John Cannell a nemzetközi D-vitamin Tanács elnöke legutóbbi hírlevelében arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon alul van értékelve a D-vitaminpótlás fontossága és az orvosilag ajánlott mennyisége.

TÚL SOK SUGÁRZÁS KÁROSÍTJA A SEJTEKET?

A napfény sötét oldala abban áll, hogy a bőrünket érő UV sugárzás hatására sérül a sejtek DNS-e és sérül mutációk keletkeznek. Az UV sugárzás áthatol a bőr felületén és vér valamint a bőr különféle szöveteit károsítva beteg sejt-mutációkat hoz létre. Nagy valószínűséggel ez történne egy európai emberrel, amennyiben napi 8 órát eltöltene erős napsütésben napról napra hosszú időn keresztül.

Ezek a mutációk végül betegséget okoznának. Hogy ez ne történjen meg, a testünk zseniálisan védekezik a túl sok sugárzás ellen. Felépíti a saját napvédelmi rendszerét. Ennek módja a bőr pigmentációja.

Egy pigmentáltabb (értsd: sötétebb) bőr jobban véd a beeső sugaraktól. Egyszerűen mint egy árnyékoló napernyő.

NÉZZÜK AZ ÖN BŐRÉT!

Tényleg, mit is jelent mindez Önnek? Vessen egy pillantást a bőrére. Remélem, nem lepődik meg nagyon. A bőr színe genetikailag öröklődik a szülőktől. Amennyiben Ön Magyarországon él, fehérnek kellene lennie a bőrének. Ha nem, akkor ősei kicsit kitoltak Önnel. Tényleg nem nagyon, de az lenne a kívánatos, hogy az ember bőrének a színe megfeleljen annak a szélességi foknak, ahol az életét a Földön le kívánja élni.

Amennyiben ez jelentősen eltér, valamit kezdeni kell ezzel az eltéréssel. Akár fekete bőrűként él az egyenlítőtől távol, akár fehérként kerül az egyenlítő környékére, egészségügyi problémát fog okozni neki pusztán ez az egyetlen ellentmondás.

Viszont amennyiben a bőre megfelel ennek az éghajlatnak, biztos lehet benne, hogy akkor kapja meg a megfelelő mennyiségű D-vitamint a napsütésből, ha úgy él, mint az ősei. Napi több órát szaladgál fedetlen testrészekkel a napon, ami itt éppen annyira fogja feltölteni vitaminnal, mint amennyire szükséges. Amennyiben a bőre úgy értékeli, hogy már elegendő, pigmentálódni fog és rövidesen sötétebb lesz, mint korábban.

Amennyiben viszont itt él közöttünk és a bőre sötét jó ha most rájön, hogy valamit kezdenie kell ezzel. Bocs, hogy én szóltam, hogy Ön csak az elmúlt pár ezer évben keveredett erre a vidékre. Nem volt ideje genetikailag jelentősen módosulni. Ne aggódjon, van megoldás Önnek is.

A MEGOLDÁS A D-VITAMINRA

Szerencsére ez igen egyszerű és kézenfekvő. Ráadásul olcsó is. Nem is értem, miért rákban halnak meg évente több ezren, miután drága kezelésekre költötték az örökségre szánt betétkönyvüket, mikor itt van egy ingyenes ellenszer?

A D-vitamin pótlásának legjobb és legolcsóbb módja a napsütés. Ennél egyel kevésbé jó, de napsütés hiányában remek alternatíva a kvarclámpa. Amennyiben sem ez, sem az nem oldható meg, akkor nincs más, tegyük azt, amit a medvék, a tengeri malacok vagy az eszkimók. Együnk D-vitamint. A legjobb és legolcsóbb forrás a különféle étrendkiegészítő halmáj olaj kapszulák. Ezek remekül adagolhatók, és tárolhatók a sötét téli napokra is.

MENNYI A SZÜKSÉGES ÉS A KÍVÁNATOS?

Lássuk, mennyit ajánl Isten ebből a hormonból és mennyit a doktor bácsik.

Méréseket végeztek, hogy fedetlen testtel, kisméretű fürdőruhában mennyi kolekalciferolt termel a bőr. Ez elég tág szórásban, de 10000 és 50000NE közötti, átlagosan 20000NE volt a Bostoni Egyetem mérései szerint mindössze 10 perc alatt a kísérletben résztvevőknél. A mennyiség erősen függött az ember bőrszínétől. Ez 100 szorosa annak, amit napi ajánlott mennyiségnek javasol az európai medicina.

Hogyan nem kap D-vitamin túladagolást, aki több órát tölt a napsütésben?

Erre a testünk felépítésének tökéletessége a magyarázat. Ugyanaz az UV-B sugárzás, ami előállítja a kolekalciferolt, rögtön el is kezdi lebontani. Pontosan, összehangolva.

A D-vitamint a szervezet képes tartalékolni. Nagyon hosszú ideig. Még 100-120 nappal az utolsó D-vitaminpótlástól számítva is mérhető a vérben a Kalcitriol, aminek mennyisége alig tér el a 100 nappal korábbi szinttől. Vessük ezt össze például a B-vitamin vagy a C-vitamin forgásával, ami 24 órával a bevétele után alig mutatható ki a vérből. Teljesen képes kiürülni.

Ez egyben azt is jelenti, hogy nem szükséges naponta pótolni. Nagyjából mindegy, hogy napi 1000NE vagy heti 7000NE vagy havi 30000NE D-vitaminhoz jutunk hozzá. Szerencsére egyáltalán nem mérgező. A túladagolása nem életszerű, Persze az optimális az, ha minél rendszeresebben jutunk hozzá.

Krónikus hiányt orvosok kezdetben napi 20000NE kolekalciferol adagolásával oldják meg, a napi ajánlott étrendkiegészítő adagja 400-1000NE között biztonságos. Ebben a mennyiségben naponta célszerű beszedni a többi napi pótlást igénylő vitaminnal egy időben.

MENNYI NAPSÜTÉS VAGY SZOLÁRIUMszolarium napozas kvarclámpa d-vitamin

Ennek adagolására nehezebb konkrét számokat javasolni, de nem is nagyon van értelme. A lényeg az, hogy ne teljen el úgy hónap, hogy valaki nem jut UV-B fényhez olyan mennyiségben, amit a bőrszíne megkíván. Az én fehér bőrszínemnek hosszú ideje elegendőnek tűnik három-négyhetente 10 perc kvarclámpa a téli időszakban és annyi nap nyáron, amennyi éppen éri. Amennyiben ennél fehérebb valakinek a bőre, akkor gyakrabban – mondjuk kéthetente – és rövidebb ideig alkalmanként használja a szolit.

Amennyiben pedig sötétebb a bőre, vagy az alkalmak számát, vagy az alkalmankénti időtartamot kell emelnie.

Egy hazánkban élő fekete bőrű ember, akinek akár 10-20-szor annyi sugárzás kell azonos mennyiségű D-vitamin előállításához, nem tudja ezt csupán napfényből pótolni. Amennyiben van saját szoláriuma, az megoldás lehet, de a legolcsóbb és legmegbízhatóbb számára a halmáj-olaj kapszula lesz.

VÉDEKEZÉS A KÁROS SUGARAK ELLEN

Fontos tudnunk, hogy a fényvédő krémek amellett, hogy maguk is rákkeltő méreganyagokból készülnek, teljesen megakadályozzák a bőrünket a D-vitamin termelésben. Egy nyolcas fényvédő faktorú (SPF=8) védelem a D-vitamint előállítani képes UVB fény 95%-át szűri meg. Még mielőtt valakinek eszébe jutna bekenni magát napvédő krémmel, hadd adjak erre is olyan megoldást, aminek nincs több kára, mint haszna.

A bőrbe jutó napsugarak vagy szolárium sugarak oxidatív károsító hatása ellen fel kell tölteni a testet antioxidánsokkal. Anélkül, hogy nagyon belebonyolódnék ebbe az összefüggésbe, csupán annyit szeretnék elmondani, hogy minél nagyobb mennyiségben vannak jelen antioxidánsok a test szöveteiben – és így a bőrszövetekben is – annál jobban védve van minden kívülről érkező károsító hatásnak, beleértve természetesen az UV sugarakat is. Mivel az antioxidánsoknak nem ismert semmi negatív mellékhatása, a napvédő krémekről pedig naponta jelennek meg olyan írások, hogy a hatóanyagaik maradandó károkat okoznak, jobbnak látom, ha ezzel védekezünk.

A leghatékonyabb védőhatást a különféle karotin vegyületek (bétakarotin, lutein, zeaxantin, astaxantin, A-vitamin) nyújtják. Ezeket az A-vitamin kivételével általában mikroalgákból állítják elő és kaphatók étrendkiegészítő formában, de számos zöldség és gyümölcs is tartalmazza. Elsősorban a sötét, színes gyümölcsök (meggy, szeder, áfonya, kékszőlő, stb…) tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

A hazai boltokban is kapható két általam ismert termék, aminek olyan kimagasló az antioxidáns értéke (ORAC), hogy bátran ajánlom mindenkinek erre a célra is. Az egyik az Emerald Balance, amit a www.superfood.hu oldalon lehet beszerezni, a másik a GreenMax, amit pedig a www.swansonvitaminok.hu oldalon lehet megrendelni. Ezek rendszeres fogyasztása esetén olyan magas lesz a bőr antioxidáns tartalma, hogy soha nem fog károsodást szenvedni napsütéstől.

HONNAN TUDOM, HOGY ELEGENDŐ A BŐRÖM ANTIOXIDÁNS TARTALMA?

Ennek az általam ismert legegyszerűbb meghatározását egy Biofoton Szkenner nevű műszerrel lehet megmérni mindössze 5 perc alatt. Ez a mérés hazánkban is több helyen elérhető, pár száz forintba kerül és egy azonnali mérési eredményt ad, amit érdemes megfigyelni.

A legtöbb embernek 20000 alatti értéket fog mutatni a műszer, ami igen alacsony szintet jelent. Az a véleményem, hogy az vette komolyan a javaslatomat, aki 50000 vagy az feletti értéket képes elérni. Ez a fentebb említett superfoodokkal pár hét alatt elérhető. Amennyiben valaki elérte a 70000 feletti értéket, az teljesen védett minden nemű napsugárzással szemben. És mással szemben is, de ez nem témája ennek a könyvnek.

MIT MOND ERRŐL AZ ORVOSOM?

Csodálkoznék, amennyiben egyet értene velem. Ennek a könyvecskének a terjedelmi korlátai miatt nem tudom felfedni, mennyi kutatási adatból jutottam az itt leírt következtetésekre. Akit ez részletesen érdekel, annak javaslom, hogy a www.vitaminbiblia.hu/dvitamin oldalon nézze meg, mennyi kutatási referencia létezik a fenti adatok alátámasztására.

Akinek erre nincs szüksége, az egyszerűen kezdje el feltölteni magát D-vitaminnal és figyelje meg, hogyan javulnak az egészségügyi paraméterei. Egy felső légúti megfázás egy nappal előbb gyógyul, ha valaki szoláriumba megy, vagy napozni, mint ha kihagyja ezt a lehetőséget.

Egy krónikus izületi fájdalom képes egy nap alatt eltűnni – igazolva azt, hogy semmi köze nem volt a kopáshoz vagy a megfázáshoz.

És sorolhatnám, de nem ez volt a célom.

Úgy gondolom, hogy a betegségek igen nagy százalékáért felelős a krónikus D-vitamin hiány és vétek lenne ezt nem kezelni.

Kanada az egyetlen ország, ahol államilag ajánlott a D-vitamin étrend-kiegészítők fogyasztása. Ott napi 1000NE mennyiséget javasolnak életkortól függetlenül. Az Amerikai Táplálkozási Hivatal 2000NE napi mennyiséget tart biztonságosnak orvosi felügyelet nélkül. Szintén életkortól függetlenül.

Ez a mennyiség fillérekért beszerezhető

MIKORRA LESZ LÁTHATÓ EREDMÉNYE A D-VITAMIN PÓTLÁSNAK?

Ne várja senki, hogy egy évek során leromlott egészségi állapot másnapra virradóra el fog múlni pusztán egy szelet libamáj elfogyasztásától.

Amennyiben Önnek krónikus D-vitamin hiánya van, annak ha nem is látható módon, de a jelei már mutatkoznak. A csontjai már vesztettek sűrűségükből és számos orvosilag mérhető paraméterében jelentkezik.

Ennek a legoptimálisabb esetben is hagynunk kell egy évet, mire látványosan javulni fog. A folyamat felgyorsítható olyan mozgással, ami erőkifejtést igényel. Talán a legjobb kombináció az erősport és a D-vitamin együttese. Az egy év alatt el fog fogyni három doboz D-vitamin kapszula, ami 3000Ft körül van vagy egy 20 alkalmas szolárium bérlet, ami 20000Ft egy jobb helyen. Nem olyan nagy kiadás ez, ahhoz képest, mennyit nyerünk belőle.

MIT NYERHETEK A D-VITAMINTÓL?

Ez bámulatos. A fentebb említett kiadások össze sem mérhető a haszonnal. Már közvetlen hasznot jelent, hogy valószínűleg a mostani gyógyszerei közül párra nem lesz szüksége. Mindig megállni akar az eszem, mikor látom, hogy antidepresszánst vásárol és drogozza magát valaki, mikor csupán egy kis napfényre vagy annak hiányában annak utánzatára egy kis szoláriumi kényeztetésre van szüksége.

Az általam itt leírt adatok egyébként annyira közismertek voltak 30 évvel ez előtt, hogy nem értem, hogy veszhettek el ennyire napjainkra. Ma alig találni orvost, aki első kezelésként kizavarná a betegét a napra vagy a legközelebbi szolárium stúdióba, mielőtt felírja neki a szert. A pszichiátriai szakrendelésre első alkalommal érkező gyerekek 91%-ának írnak fel gyógyszert az első alkalommal. Ez őrületesen nagy szám annak tudatában, hogy ezek a szerek gyakran testi, de minden alkalommal gondolati függőséget okoznak.

Amikor én voltam 10 éves, minden megfázásunk alkalmával – főleg télen – egy olcsó kvarclámpával gyógyította a képünket az anyukám.

Hová tűnt az akkori tudásuk?

Megfordított igazság

Szinte csodálatra méltó az őrület, ahogy a mai társadalmunk kezeli a napsütést. Egekbe magasztaljuk a napvédő krémeket és egy onkológus családban szoláriummal ijesztgetik a gyerekeket, ha rosszul viselkednek. Mindez annak köszönhető, hogy az elmúlt húszegynéhány évben a kozmetikai ipar és a bőrrákipar elérte, hogy mindenki éppen a fordítottját gondolja a napsütésről, mint ami a valóság.

A minap olvastam ennek az őrületnek az elméleti alapját Szendi Gábortól a www.tenyek-tevhitek.hu oldalon. Szinte felfoghatatlan, hogy egy Ausztrália felett elvékonyodott ózonrétegtől bőrrákot kapott fél tucat fehérember esete elég volt ahhoz, hogy sok százmillió embertől vonják meg a létfontosságú tápanyagokat évtizedeken át, mesterségesen megbetegítve őket. És senkinek nem jutott eszébe, hogy mit keresett egy hófehér bőrű angol telepes éveken át egy olyan napfényes tengerparton, ahol az őslakosok bőre szinte teljesen feketére pigmentálódott az elmúlt 50000 év alatt.

És mára kialakult az a téves elképzelés, hogy a napsugárzás okozza a DNS mutációt, miközben ennek igazi oka az a tápanyag hiány, amit részben a napsütés hiánya váltott ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top