• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Természetgyógyász
  • Gyógynövények
Blueberry smoothie in a glass with a straw and sprig of mint over vintage wood table with fresh berries and melon.

Soha ne keverje az áfonyát tejjel

2009 febr 04 Szóljon hozzá

Nincs hasznosabb étel, mint egy tál friss áfonya. Egyszerre édes és finom, miközben alacsony a kalória tartalma és tele van mikrotápanyagokkal és antioxidánssal. Ez a parányi gyümölcs, megfelelő mennyiségben fogyasztva az egyik legkiválóbb öregedés lassító étel. Viszont a közelmúltban megjelent egy kísérlet publikációja, amiből az derült ki, hogy az áfonyát nem szabad tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert elveszti legfontosabb értékét.

A Free Radical Biology and Medicine című lapban jelent meg a kutatás publikációja, amiben azt vizsgálták, hogyan változik az áfonya fogyasztásának antioxidáns hatása fehérjével való találkozásakor. Azt vizsgálták, hogyan változik a vér antioxidáns tartalma az áfonya elfogyasztását követően, ha azt magában vagy tejjel fogyasztották.
Az önkéntesek megettek 200 g áfonyát és megittak rá 200 ml vizet vagy tejet. Vérmintát vettek tőlük a kísérlet előtt, majd rendszeresen az emésztési folyamat során. Az eredmény azt mutatta, hogy akik vízzel ették meg az áfonyát, azoknak a vérében megnövekedett a kávésav és a ferulasav koncentráció. Akik tejjel együtt ették meg az áfonyát, azoknak az emésztés során nem hogy nőtt volna, hanem éppenséggel csökkent ez a két anyag a vérükben.

Ferulsav és kávésav

A ferulasav biztosítja a sejtfalak ridegséget és védi az idegrendszert. Normalizálódó hatással van a vérnyomásra. A kávésav szintén az idegsejtek erőteljes védelmezője. Egy korábbi másik kutatás azt mutatta ki, hogy a kávésav magában rejti annak a lehetőséget, hogy neurodegenerativ betegséget akadályozzon meg. Az áfonyában található ferulsav és kávésav felelős ennek a gyümölcsnek a tanulási és kognitív képességek javulásában mutatott hatásáért. 2008 augusztusában a Nutrition and Neuroscience című szakmai lapban közöltek egy tanulmányt, ami szerint ez a két antioxidáns eredményesen használható olyan korral összefüggő idegrendszeri betegségben is, mint az Alzheimer kór.

A cikk végkövetkeztetése az, hogy amennyiben az áfonyát kimagasló antioxidáns értéke miatt fogyasztja, azt mindig külön tegye, és vagy várjon egy órát a fehérje tartalmú ételek fogyasztásával, vagy azt két órával az áfonya előtt egye. És persze felejtse el azokat a reklámokat, amik az áfonyával gazdagított joghurtok magasztalásával foglalkoznak. Semmi nem igaz belőle azon kívül, hogy finom.

áfonya antioxidáns tej 2009-02-04
Címkék áfonya antioxidáns tej
Facebook Twitter Tovább
Előző cikk:

Bőrünk üzenetei – vitiligo

Következő cikk:

Madárinfluenza a védőoltásban

Hasonló írások

A 4 legjobb vitamin a bőr számára

A 4 legjobb vitamin a bőr számára

A magnézium 11 bizonyítékon alapuló egészségügyi előnye

A magnézium 11 bizonyítékon alapuló egészségügyi előnye

A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb

Kálium és nátrium a sóban

Kálium és nátrium a sóban

A magnézium 11 bizonyítékon alapuló egészségügyi előnye

A magnézium 11 bizonyítékon alapuló egészségügyi előnye

A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

Pektin

Pektin

Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus gyökér: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Élelmiszerek kálium tartalma

    Takács Attiláné

    Lehet, hogy élelmiszerek tekintetében frissíteni kellene a t...

  • Energiaszint fenntartása étrend-kiegészítőkkel?

    Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre - NatúrHírek

    […] a gyógynövényt sokan használják az energia fokozás...

  • Ásványi-anyagok a Spirulinában és a Chlorellában

    Ásványi anyag hiány: Hogyan alakul ki, és mit okoz? - vitaminkiraly.hu

    […] klorofillban gazdag növények (mint a spirulina és...

  • Mit kell tudni az alacsony nátriumtartalmú étrendről?

    Róbertné

    Elég baj az, hogy már itt is az alacsony nátriumtartalmú étr...

  • Íme a vashiányos vérszegénység 9 jele és tünete

    Fejfájás és légszomj egyidőben - NatúrHírek - Egészségmagazin

    […] is ilyen egyszerű. Egy rutin laborvizsgálat, amit...

  • Vitamin ABC
  • Természetgyógyász
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes