Madárinfluenza a védőoltásban

Amikor a média a madárinfluenza terjedéséből élt, a legtöbb kutató azt mondta, hogy baj akkor lesz, ha a madárinfluenza vírusa keveredik az emberi influenza vírussal, de ennek nincs nagy esélye. A következő történet akár egy Robin Cook regény részlete is lehetne. Aki szereti az orvosi krimiket, az most jól fog szórakozni. Főleg azért, mert a történet nem fikció, hanem éppen a napokban játszódik, itt nálunk. Akár főszereplő is lehet, csupán be kell sétálnia egy orvosi rendelőbe és influenza elleni védőoltást kell kérnie. Véletlenül akár halálos H5N1 madárinfluenza vírust is kaphat. Hogy ez lehetetlen? Olvasson tovább…

A napokban az ausztriai székhelyű Baxter laboratórium “véletlenül” szétküldött a világ 18 másik országába egy olyan vakcinamintát, ami a H5N1 madár- és H3N2 emberinfluenza élő vírusát tartalmazta. Németországban, Szlovéniában és Csehországban szennyeztek be laborokat vele és egy kanadai labor fedezte fel elsőként a “tévedést”. A WHO azonnal riasztotta az érintett hivatalokat és most mindenki azon töri a fejét, hogyan fordulhatott ez elő. Hogyan fordulhat elő, hogy egy gyógyszergyár véletlenül kever halálos vírust egy termékébe? Én tudom.

Ez kérem bioterrorizmus

A sokkoló válasz a problémára az, hogy az eset nem lehet “véletlen tévedés”. A Baxter, mint minden hasonló tevékenységet folytató vállalat a BSL3 (Biosafety Level 3) biztonsági rendszer alapján kezeli az anyagait. Ez egy tökéletesen kidolgozott eljárás annak érdekében, hogy a kutatás és gyártás során az anyagok ne szennyeződhessenek egymással és ne juthassanak ki a gyárból. Ennek leírása olvasható a Wikipédiában. A leírás szerint a magasan képzett személyzet mindent tud az ott használt anyagokról, azokat hermetikusan elzárva, speciális védőöltözetben és zárt kabinokban kezelik. Őket tudósok felügyelik és mérnöki pontossággal megtervezett berendezések biztosítják azt, hogy ne kerülhessen ki vagy be idegen anyag.

A Baxter magasan képzett kutatói valahogy mégis meg tudták oldani, hogy a H5N1 és a H3N2 élő vírusait belekutyulják egyetlen ampullába. Ez körülbelül akkora figyelmet igényelne részükről, mintha anyám a hétvégi ebédfőzéskor egy élő tyúkot keverne bele a kakaóslepénybe és anélkül tálalná fel, hogy észre sem veszi. Ez lehetetlen! A BSL3 biztonsági rendszer alkalmazása során nem lehetséges, hogy ÉLŐ madárinluenza vírus kerüljön egy vakcinába és azt ki lehessen postázni kereskedőknek szerte a világban. Tehát két lehetőség maradt:

  1. A Baxter nem követi a BSL3 biztonsági előírásait. Ez nem sima lustaság, hanem akkora felelőtlenség, amivel a teljes emberiséget sodorják életveszélybe. Valaki elviszi a gyerekét védőoltásra és éppenséggel ott kapja meg a halálos vírust, amit életének maradék pár hetében még százaknak ad tovább. Brrr…
  2. Egy alkalmazott, vagy egy kontrollálhatatlanul magas beosztású Baxter vezető szándékosan kevert halálos vírust a vakcinába és juttatta ki, hogy ezzel járványt idézzen elő. Ez abban az esetben lenne logikus, ha egy ilyen járványon ők sokat kereshetnének. És sajnos ott vannak a raktárban az eladatlan vakcinák, amihez kellene piacot teremteni. Bár ez keményen hangzik, de ne feledjük, hogy volt már ilyen a történelemben. Gondoljunk csak a bipoláris betegségre, a hiperaktívitásra, stb… Mindig előbb volt meg a gyógyszer, mint a betegség.

Van harmadik lehetőség?

Persze a szkeptikusokat úgysem fogom meggyőzni egy ilyen összeesküvés elmélettel. Egyébként is őrült vagyok.

Ők nézhetik úgy a dolgot, hogy csupán egy véletlenen múlik, hogy lesz e világméretű járvány, vagy sem. A világ orvosi laboratóriumai éppen most keresztezik a madárinfluenzát és az emberit. Véletlenül vagy szándékosan – szinte mindegy. Látjuk, hogy az esélye megvan egy véletlen balesetnek, ami csak idő kérdése, mikor következik be. És ha eljön az idő és ránkszabadítottak egy újabb kórt, a népesség koldulhat a védőoltásért éppen azoknál, akik a bajt okozták.

A törekvés a beteg emberek előállítására nem újkeletű dolog. Évek óta figyelemmel kísérem a betegségpolitika törekvéseit és ez idő alatt szépen csendben veszik el az emberek jogait az egészséges táplálkozástól, a tiszta levegőtől, a megélhetéshez szükséges pénztől és a hatékonyan működő immunrendszertől. Mára teljesen természetessé vált, hogy egy megfázás esetén fájdalom csillapítót és gyulladáscsökkentőt használnak az emberek, miközben még 30 éve is vitaminokat és gyógynövényeket ajánlottak az orvosok ugyanerre. Persze egy kamilla, egy zöldtea vagy egy marék c-vitamin semmi hasznot nem hoz senkinek a betegen kívül, ezért nem is reklámozzák. Helyette ACC, Strepsils, és egyéb csodaszerek töltik meg a patikák polcait.

Arra viszont álmomban sem gondoltam, hogy ma már olyan merész a gyógyszeripar, hogy bűntetlenül állíthat elő halálos vírustörzseket és küldözgethet szét “próbára” a világba. Ezzel a módszerrel nagyon fel lehet gyorsítani a beteg ember gyártást.
Hogy Ön miben hisz, szinte mindegy. Ha akarja higgyen abban, amiben én is, hogy az időről időre felbukkanó hírek a halálos járványokról nem véletlenek és ezek jól megtervezett marketing akciók valaki pénzügyi gazdagodását elősegítendő. Ha ez kényelmetlen, higgyen abban, hogy a világ veszélyes és úton útfélen életveszélyes kórokozók rejtőzködnek a bokrok levelein és arra várnak, hogy egy kiránduló bejuttassa őket a nagyvárosba.

Bármelyik is az Ön verziója, az biztos, hogy nem túl biztonságos ma legyengült immunrendszerrel élni a világban.

Persze a vezető média nem harapott rá a hírre. Magyar nyelven semmi nem jelent meg az esetről. Ha nem egy gyógyszergyár által gyártott és szétpostázott biofegyverről lenne szó, hanem egy fehér port tartalmazó borítékot kapott volna ugyanez a 18 labor, akkor eddigre már bioterrorizmussal lenne tele a sajtó és fegyveresen lerohantunk volna legalább egy arab országot. E helyett ha egyáltalán bekerül a médiába, akkor egy ANTSz hivatalnok vagy egy WHO szakértő fogja elbagatellizálni az esetet és meg fog nyugtatni mindenkit, hogy a magyar orvos által adott védőoltás biztonságos. A vitamin meg veszélyes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top