• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria
Blueberry smoothie in a glass with a straw and sprig of mint over vintage wood table with fresh berries and melon.

Soha ne keverje az áfonyát tejjel

2009 febr 04 Szóljon hozzá

Nincs hasznosabb étel, mint egy tál friss áfonya. Egyszerre édes és finom, miközben alacsony a kalória tartalma és tele van mikrotápanyagokkal és antioxidánssal. Ez a parányi gyümölcs, megfelelő mennyiségben fogyasztva az egyik legkiválóbb öregedés lassító étel. Viszont a közelmúltban megjelent egy kísérlet publikációja, amiből az derült ki, hogy az áfonyát nem szabad tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert elveszti legfontosabb értékét.

A Free Radical Biology and Medicine című lapban jelent meg a kutatás publikációja, amiben azt vizsgálták, hogyan változik az áfonya fogyasztásának antioxidáns hatása fehérjével való találkozásakor. Azt vizsgálták, hogyan változik a vér antioxidáns tartalma az áfonya elfogyasztását követően, ha azt magában vagy tejjel fogyasztották.
Az önkéntesek megettek 200 g áfonyát és megittak rá 200 ml vizet vagy tejet. Vérmintát vettek tőlük a kísérlet előtt, majd rendszeresen az emésztési folyamat során. Az eredmény azt mutatta, hogy akik vízzel ették meg az áfonyát, azoknak a vérében megnövekedett a kávésav és a ferulasav koncentráció. Akik tejjel együtt ették meg az áfonyát, azoknak az emésztés során nem hogy nőtt volna, hanem éppenséggel csökkent ez a két anyag a vérükben.

Ferulsav és kávésav

A ferulasav biztosítja a sejtfalak ridegséget és védi az idegrendszert. Normalizálódó hatással van a vérnyomásra. A kávésav szintén az idegsejtek erőteljes védelmezője. Egy korábbi másik kutatás azt mutatta ki, hogy a kávésav magában rejti annak a lehetőséget, hogy neurodegenerativ betegséget akadályozzon meg. Az áfonyában található ferulsav és kávésav felelős ennek a gyümölcsnek a tanulási és kognitív képességek javulásában mutatott hatásáért. 2008 augusztusában a Nutrition and Neuroscience című szakmai lapban közöltek egy tanulmányt, ami szerint ez a két antioxidáns eredményesen használható olyan korral összefüggő idegrendszeri betegségben is, mint az Alzheimer kór.

A cikk végkövetkeztetése az, hogy amennyiben az áfonyát kimagasló antioxidáns értéke miatt fogyasztja, azt mindig külön tegye, és vagy várjon egy órát a fehérje tartalmú ételek fogyasztásával, vagy azt két órával az áfonya előtt egye. És persze felejtse el azokat a reklámokat, amik az áfonyával gazdagított joghurtok magasztalásával foglalkoznak. Semmi nem igaz belőle azon kívül, hogy finom.

áfonya antioxidáns tej 2009-02-04
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Bőrünk üzenetei – vitiligo

Következő cikk:

Madárinfluenza a védőoltásban

Hasonló írások

E-vitamin: A fiatalság és egészség titkos fegyvere

E-vitamin: A fiatalság és egészség titkos fegyvere

Az idegrendszer egészségének megőrzése: étrend-kiegészítők és életmódbeli tanácsok

Az idegrendszer egészségének megőrzése: étrend-kiegészítők és életmódbeli tanácsok

Rákellenes Világnap – Hogyan segíthet az egészséges étrend?

Rákellenes Világnap – Hogyan segíthet az egészséges étrend?

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

E-vitamin: A fiatalság és egészség titkos fegyvere

E-vitamin: A fiatalság és egészség titkos fegyvere

Az E-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns a szervezet számára, mégis kevesebb figyelmet kap, mint például a C- vagy a D-vitamin. Pedig ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Május 6. – Sportolók Napja: Mozgásban az egészség!

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Méz: A méhek egészséges ajándéka az emberiség számára

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Anyák: Nézzük, hogy mit tehettek a testi és lelki egyensúlyért!

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Stresszes vagy? Ezek a vitaminok és gyógynövények segíthetnek

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Kínai gyógynövényes orvoslás? Hogyan erősítenek a gyógynövények?

    Keserű íz: Az emberek nagy része nem szereti ezt az ízt. De vajon miért?

    […] hagyományos kínai orvoslásban öt különböző íz léte...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes