HPV oltás mellékhatásokkal

A HPV elleni vakcina ismét az újságok címlapjára került Amerikában – ám ezúttal a mellékhatások és a biztonsági megfontolások miatt. Biztonságos-e az oltás, érdemes-e beoltatni a gyermekeiket a szülőknek – teszik fel a kérdést amerikai szakértők.


2007 januártól a HPV-elleni oltás szerepel az amerikai védőoltási naptárban, 11-12 éves lányoknak ajánlják beadását. Világszerte 26 millió adag vakinát hoztak forgalomba, és a gyártó (Merck) becslése alapján körülbelül 8 millió amerikai nő kapta meg az első adagot. Az oltás a humán papillomavírus 4 altípusa ellen ad védettséget, melyek a méhnyakrákok többségéért felelősek. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) 11 000 személyen végzett kipróbálási vizsgálat eredményei alapján adta ki a forgalomba hozatali engedélyt. A vizsgálat alatt tapasztalt mellékhatások többnyire enyhe, vagy mérsékelt reakciók voltak, mint például az oltás helyén jelentkező enyhe fájdalom.

Enyhe mellékhatások bármely oltással kapcsolatban előfordulnak, bár a HPV-vakcina esetében ezek kicsit kellemetlenebbek tűnnek. A forgalmazás megkezdése óta az amerikai közegészségügyi hatóságok (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) és az FDA 7802 oltási akcióról kaptak jelentést, amelyből 15 végződött halállal, és 31 esetben jelentettek Guillain-Barre szindrómát, ami egy bénulást okozó autoimmun betegség. „A rendelkezésre álló adatok alapján nem dönthető el, hogy az oltóanyag felelős-e a kialakult mellékhatásokért” – mondta Dr. John Iskander a CDC védőoltás biztonságért felelős igazgatója. A súlyos mellékhatásokkal járó esetek száma kb. fele a védőoltásoknál megfigyelhető átlagos értéknek. 10 halállal végződő esetben nem sikerült az oltás okozati szerepét felderíteni, a további 5 esetben pedig nem állt rendelkezésre elegendő információ. A gyártó tájékoztatása szerint folyamatosan nyomon követi ezeket a jelentéseket. A Merck szerint ezek nem bizonyítják az ok okozati összefüggéseket.

Ezzel egyetért Dr. Karen Smith-McCune, a Kalifornia Egyetem nőgyógyászai klinikájának docense is, aki társszerzője a The New England Journal of Medicine című lap májusi számában megjelent közleménynek, melyben némi óvatosságra int a hasznos, és minden bizonnyal biztonságos vakcinával kapcsolatban. A szakértő azonban úgy döntött, megvárja a III-as fázisú klinikai vizsgálat végeredményét, mielőtt beoltatja lányait. „A szóban forgó vizsgálat eredményeit már elküldtük a CDC tanácsadó bizottságának” – közölte a gyártó szóvivője, Amy Rose – „az év folyamán pedig tervezzük az adatok közzétételét is.”

Forrás: Medipress

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top