• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

Mennyire hiánybetegség a rák?

2008 júl 20 Szóljon hozzá

Ha valaki elolvassa a Nemzeti Rákmegelőzési Programot, rájöhet, hogy az valójában Nemzeti Rákdetektálási program. Ebben a táplálkozásnak a rákmegelőzésben betöltött szerepéről írottak abban a bődületes közhelyben foglalhatók össze, hogy „táplálkozzunk változatosan”. Tényleg itt tartunk, vagy csak azok tudása ily korlátozott, akiknek a dolguk volna az útmutatás?

Minden civilizációs megbetegedés, így a rák is arra vezethető vissza, hogy eltértünk testünk evolúciós „működtetési szabályától”. Például nem azt esszük, amire ki vagyunk találva. Becslések szerint a rákos megbetegedések kialakulásában 30-70% szerepe van a táplálkozásnak. És mint tudjuk, rendellenes használat esetén garancia nincs. Miközben a rák megelőzhetőségének kérdésében a népegészségügyi programok alkotói, vagy az orvosok a legnagyobb tájékozatlanságról adnak tanúbizonyságot, olykor egyenesen lebeszélve vagy eltiltva betegeiket bizonyos táplálék-kiegészítők fogyasztásától, aközben hatalmas tudás halmozódott fel a rák és a táplálkozás kapcsolatát vizsgáló tudományos kutatások révén.

A táplálékkal bevihető anyagok szerint csoportosítva a legfontosabb csoportok: a vitaminok, az ásványi anyagok, a növényi sterolok, a polifenolok, az isotiocianátok, a saponinok és zsírok. Az idegen nevektől nem kell megrémülni, mindjárt világos lesz minden.

A-vitamin

A vitaminok közül az A vitaminnal kapcsolatban ellentmondásosak az eredmények. Az biztos, hogy az A vitamin hiánya fokozza a rák kockázatát, de különféle elővitaminjaival (amiből a szervezet A vitamint állít elő) végzett vizsgálatok  nem váltották be a várakozásokat. Például az ismert elővitamin, a béta-karotin az erősen dohányzóknál nem csökkentette, hanem – egyik vizsgálatban 16%-al, egy másikban 40%-al – növelte meg a tüdőrák kockázatát. Ezzel szemben az A vitamin egy másik elővitaminja, a paradicsomban található lycopénre nagy karrier vár még: egy amerikai vizsgálatban a sok paradicsomot fogyasztók körében minden rákfajtában 50%-kal csökkentette a halálozást! Más vizsgálatokban a lycopént kifejezetten védőhatásúnak találták emésztőszervi és prosztata rákban is.

C-vitamin

A C vitamint az egyik leghatásosabb rákmegelőző szernek tekintjük, ennek oka, hogy többféle mechanizmuson keresztül fejti ki rákellenes hatását. A hivatalosan ajánlott napi 60 mg valójában a skorbut kivédésére elegendő, a valóságban ennek 10-50-szeresét tartják szükségesnek. Az epidemiológiai vizsgálatok szerint a legalább napi 500 mg C vitamint fogyasztók körében jelentős 10-30%-os rákkockázat csökkenést mutattak ki. A C-vitamin nem csak a megelőzésben, hanem a kezelésben is komoly szerepet játszhat(na). Már az ötvenes években voltak olyan megfigyelések, hogy rákos betegek 20-40 gr C vitaminra meggyógyultak, s később sok kutató bizonyította, hogy 10-15 gramm C-vitamin rendkívül komoly rákellenes hatást fejt ki rákbetegeknél is.

D-vitamin

A D vitamin hiány szerepére a rák kialakulásában az utóbbi két évtizedben figyeltek fel. E tekintetben megdöbbentő tájékozatlanság tapasztalható orvosi körökben, jelezve, hogy a legfrissebb kutatási eredmények közül csak a gyógyszerügynökök által szállított hírek jutnak el a rendelőkbe. A „prosztata nap” alkalmából nyilatkozó „illetékes” orvosprofesszor kijelentette, hogy a prosztatarák okát senki nem tudja, szerencse kérdése, ki hova született, mert a világ különböző régióiban egészen eltérő a prosztatarák előfordulása. Azok a kutatók azonban, akik (20 éve!) vették a fáradtságot, és megvizsgálták, miben is különböznek ezek a régiók, rájöttek, hogy a napsütéses órák számában. A D vitamin a napsütés hatására szintetizálódik, és hiányában ugrásszerűen megnő a prosztata-, a mellrák, a vastagbélrák és egyéb rákfajták. Mivel a mérsékelt éghajlaton a nyarat leszámítva folyamatos a D vitaminhiány, ez 2-3-szorosára növeli a rákos megbetegedés kockázatát – például hazánkban is. A legújabb eredmények szerint felnőttek számára a napi szükséglet 1000-2000 NE, szemben a hagyományos 200-400 NE-vel.

E-vitamin

Bár az E vitamin kiegészítő adásával több vizsgálatban jelentős rákkockázat csökkenést lehetett elérni, ugyanakkor az eredmények alapján az E vitamin nem fog kitüntetett szerepet kapni a rák elleni küzdelemben.

Ásványianyagok, nyomelemek

Áttérve az ásványi elemekre, számos, kiterjedt, országokat is összehasonlító vizsgálat igazolja, hogy a szelénfogyasztás fordítottan arányos a leukémia, vastagbél-, mell-, petefészek- és tüdőrák előfordulásával. Mivel a Föld nagy részén, részben az intenzív mezőgazdasági termelés miatt, szelénhiányosak a növények, ezért a táplálék nem tartalmaz biztonságosan elég szelént. Kína egy szelénhiányos vidékén végezték az első szelénpótlásos vizsgálatot, s itt az igen gyakori májrák megbetegedések száma pár év alatt a felére csökkent. Egy amerikai vizsgálatban 200 mikrogramm szelén napi adagolásával 5 év alatt 63%-al csökkent a rákos megbetegedések száma.

A rák előfordulási gyakoriságát globálisan vizsgáló kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt valaki, annál kisebb az esélye rákos megbetegedésre. Ugyanakkor az is világos, hogy a vegetarianizmus tévút, az ember nem erre lett kitalálva. Érdemes azonban tisztázni, mi is az, ami a növényi táplálékban oly hasznos.

Fitoszterolok

A növényi szterolok közül az egyik legfontosabb a béta-szitoszterol. Ez bőven található a sütőtökben, a fűrészpálmában, a rizskorpában, a búzacsirában és szójában. Amiért ez az összetevő híres, az elsősorban a jóindulatú prosztata megnagyobbodás sikeres kezelésében mutatott sikeressége, valójában fogyasztása jelentősen csökkenti a vastagbél-, a mell- és prosztatarák kockázatát is.

Flavonoidok

A polifenolok a növényekben található nagy vegyületcsoport. Ide tartoznak a flavonidok, melyek sokak számára már jól ismertek. Sok flavonidot tartalmaz a zöld tea, a vörösbor, a különféle zöldségek és gyümölcsök. Ezek hatóanyagai mind jótékony hatásúak, de azért komoly védelmet természetes mennyiségben nem képviselnek. Igen nagy mennyiségben tartalmaz izoflavinokat a szója és a belőle készített különféle termékek, s igen sok vizsgálat igazolja, hogy az ázsiai emberek, mivel nagy szójafogyasztók, jóval ritkább körükben a hormonfüggő rákok, úgy mint a mellrák, prosztatarák, méh- és méhnyak-rák, illetve petefészek rák.

A rákkutatás másik nagy sztárja az 1997-ben leírt resveratrol, amely vörös szőlőben (elsősorban a héjában!), vörös borban, földi mogyoróban található nagyobb mennyiségben. Lombik vizsgálatokban igen hatékonyan gátolja a rákos sejtek fejlődését és szaporodását, ám elfogyasztva a szervezetben gyorsan elbomlik, így természetes körülmények közt hatása erősen kétséges

A polifenolok közé tartozik a lenmag hatóanyaga is, a lignan, melyet sok vizsgálat hatékonynak talált mellrák megelőzésben. 25 gr. lenmagot tartalmazó muffin napi fogyasztása jelentős javuláshoz vezetett mellrákos nőknél.

Festékanyagok, fitocianidok

Az isotiocianátok rendkívül hatékonynak bizonyultak a rák megelőzésében illetve kezelésében. Ez a vegyületcsoport  nagy mennyiségben a keresztesvirágú növényekben (brokkoli, karfiol, kelbimbó, satöbbi) fordul elő. Védenek a mell-, tüdő-, vastagbél- gyomor-, és prosztatarákkal szemben.

Saponinok találhatók a szójában és a ginzengben. A szójáról már ejtettem szót, a saponintartalom csak egy újabb ok, hogy védőételnek tekintsük. A ginzeng kapcsán megdöbbentően erős védőhatásról számolnak be. Koreai vizsgálatok szerint a ginzenget rendszeres fogyasztók körében 70%-al csökkent mindenféle rák kialakulásának kockázata.

Végül meg kell említenünk a zsírsavak szerepét a rák kialakulásában. Az omega-3 és omega-6 problematikáról korábban már írtam. Az emberiség fejlődésében az omega-3 zsírsav fogyasztás meghatározó szerepet töltött be, ez az esszenciális zsírsav ma gyakorlatilag hiányzik a civilizált ember táplálékából. Vizsgálatok tucatjai bizonyítják, hogy a táplálékunkban túltengő omega-6 zsírsavak (étolaj, margarin, állati zsírok) serkentik a rákos elfajulást, míg az omega-3 zsírsavak gátolják. Egy szaklapban meghökkentő estről számolt be egy kutató: egy végstádiumban lévő tüdőrákos idős férfinek három hónapot jósoltak, mikor elkezdte napi 10 gramm mennyiségben fogyasztani az omega-3 olajat, melyet később felemeltek 15 grammra. A betegnek 5 év alatt teljesen felszívódtak operálhatatlannak minősített daganatai.

Összefoglalóm végső konklúziója tehát: vissza kell térni arra a táplálkozásra, amely őseinket jellemezte. Sok zöldség és gyümölcs és hal(olaj). És ha ez nem megy, szedjük be táplálék-kiegészítők formájában. A rák hiánybetegség.

Forrás: totalfood.hu

mellrák rák vitamin 2008-07-20
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

HPV oltás mellékhatásokkal

Következő cikk:

Böjt – 40%-al kevesebb szívroham

Hasonló írások

Rákellenes Világnap – Hogyan segíthet az egészséges étrend?

Rákellenes Világnap – Hogyan segíthet az egészséges étrend?

Miért van szükségünk vitaminokra?

Miért van szükségünk vitaminokra?

Hogyan előzzük meg a téli náthát?

Hogyan előzzük meg a téli náthát?

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Rákellenes Világnap – Hogyan segíthet az egészséges étrend?

Rákellenes Világnap – Hogyan segíthet az egészséges étrend?

Február 4-én minden évben megrendezésre kerül a Rákellenes Világnap, amelynek célja a figyelemfelhívás a megelőzés, a korai felismerés és a ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Utazás előtt milyen vitaminokat, kiegészítőket érdemes bepakolni?

Utazás előtt milyen vitaminokat, kiegészítőket érdemes bepakolni?

Hogyan őrizzük meg a bőrünk egészségét nyáron is?

Hogyan őrizzük meg a bőrünk egészségét nyáron is?

Immunerősítés nyáron – miért ne hagyd abba a vitaminokat?

Immunerősítés nyáron – miért ne hagyd abba a vitaminokat?

Az élet sója: A legfontosabb ásványok, amikre szükséged van

Az élet sója: A legfontosabb ásványok, amikre szükséged van

Stressz – A modern kor néma járványa (és amit tehetünk ellene)

Stressz – A modern kor néma járványa (és amit tehetünk ellene)

Gyereknap: A legnagyobb ajándék, amit adhatunk, az egészség!

Gyereknap: A legnagyobb ajándék, amit adhatunk, az egészség!

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

    Gellért Ágnes

    T.Cím! Sztent beültetés után szednem kell az alábbi gyógysze...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes