Tulajdonképpen a kolinról kellene beszélnünk mint tápanyagról, de a lecitin az az ételösszetevő, ami nyomra vezet bennünket, amikor a kolint keresünk. A lecitin minden élő sejtben jelen van. A legnagyobb koncentrációban az agy, a szív, a máj és a vesék sejtjeiben található meg. Az agyban a lecitin-kolin átalakul acetil-kolinná. Ez a vegyület közvetíti az üzeneteket egyik idegsejttől a másikig. Ingerület-átvivő anyagként ismeretes. Ezért tűnik úgy, hogy a lecitin hatással van a memóriára. Már napi egyetlen tojás lecitin tartalma látványosan javíthat az agy működésén.
Az egyik legbiztosabb jele a kognitív képességek romlásának a reakcióidő növekedése. Milyen gyorsan tud valaki döntést hozni egy krízisben vagy stressz hatása alatt.
A lecitin utolsó, de nem kevésbé fontos tulajdonsága, hogy a zsírból és a vízből emulziót képez. Az egyébként nem keveredő két anyagot átalakítva emészthetőbbé teszi. Emiatt célszerű lenne minden zsírt vagy olajat tartalmazó étel mellett lecitint is fogyasztani a jobb emésztés elősegítése érdekében.