• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

Kizárt dolog, mert nem tudom

2015 okt 26 Szóljon hozzá

Ma reggel megjelent a hír, miszerint a WHO a régóta ismert rákkeltő hatása miatt a feldolgozott húsipari készítményeket ugyan abba a kategóriába sorolta, amibe a cigarettát vagy az alkoholos italokat. Mindössze pár óra telt el, mire minden magyar média lehozta, hogy Menczel Lászlóné a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára azzal cáfolta a hírt, miszerint az “tudománytalan és elképzelhetetlen”.

Erről a reflexről egy pár éve a youtube-on terjedő videó jutott eszembe. EZ!

Kizárt dolog, mert nem tudom

A titkárasszony reflexből éppen úgy reagált, mint a riportban szereplő polgártársunk. Talán el sem olvasta a WHO jelentést, de biztosan nem olvasta el azt a több tucat kutatást, amin a WHO jelentés alapul.

Közel három évtizede ismert a nitrites pác-só rákkeltő hatása. Soha senki nem határozta meg még csak a biztonságos határértékét sem. Az ipar pedig előszeretettel alkalmazza. A kolbász piros marad tőle, a borsó zöld, stb… Sajnos a házi pácolt és füstölt húskészítmények esetében is ezt használják, mert ezt szokták meg és ez kapható a boltokban.

Ugyanazon hatása miatt szereti az élelmiszeripar, ami miatt rontja az emésztést. Lelassítja az emésztést. Az enzimeket gátolja és ezért nem romlik meg az étel a boltok polcain. De ez miatt nem emésztődik meg az étel a belekben és az emésztetlen maradék teszi tönkre a vastagbeleket.

Ráadásul hevítés hatására a nátrum-nitrit átalakul és a bomlástermékként megjelenő nitrozamin tényleg karcinogén (rákkeltő). Fogsz egy egeret, befecskendezed neki és 2 hét múlva daganatot növeszt. Ez nem hit kérdése, még akkor sem, ha Menczel Lászlóné számára elképzelhetetlen.

Mi történt tehát ma?

Mindössze annyi, hogy egy évtizedek óta köztudott tényt, miszerint az ipari húskészítmények egészségtelenek – a feldolgozás során alkalmazott vegyszerek miatt – ma hivatalossá vált a WHO jelentés megjelenése miatt. Sajnos az ipar első reakciója nem az volt, hogy “tegyünk már valamit amivel a problémát megszüntethetjük”, hanem az, hogy tagadja a problémát minden bizonyíték ellenére. Ez azért azt vetíti elő, hogy még sokáig rákkeltő virslit fogunk csak kapni a hentesnél.

nitrozamin rákkeltő 2015-10-26
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

A vitaminok szerepe az életben és a sportban

Következő cikk:

Tízszeresére emelik a D-vitamin-ajánlást a magyar orvosok

Hasonló írások

A 8 leginkább rákkeltő étel

A 8 leginkább rákkeltő étel

Penészes dió féláron

Penészes dió féláron

10 leginkább rákkeltő étel

10 leginkább rákkeltő étel

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

A 8 leginkább rákkeltő étel

A 8 leginkább rákkeltő étel

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust, amin február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánították. Azóta tö ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Hidratálj okosan – Vitaminok és ásványi anyagok a nyári vízháztartásért

Hidratálj okosan – Vitaminok és ásványi anyagok a nyári vízháztartásért

Máriatövis – A máj őrzője és a méregtelenítés kulcsa

Máriatövis – A máj őrzője és a méregtelenítés kulcsa

„Napfényvitamin túladagolva?” – Amit a D-vitaminról nyáron is tudni kell

„Napfényvitamin túladagolva?” – Amit a D-vitaminról nyáron is tudni kell

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

Mi az a NAC (N-acetil-L-cisztein), és miért érdemes szedni?

Kimerülten a rohanásban? A B1-vitamin szerepe a nyugodtabb idegrendszerért

Kimerülten a rohanásban? A B1-vitamin szerepe a nyugodtabb idegrendszerért

Nyaralás alatt is egészségesen? – A vitaminhiány nyomában a svédasztalon

Nyaralás alatt is egészségesen? – A vitaminhiány nyomában a svédasztalon

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

    Gellért Ágnes

    T.Cím! Sztent beültetés után szednem kell az alábbi gyógysze...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes