Tízszeresére emelik a D-vitamin-ajánlást a magyar orvosok

Lassan négy éve, hogy minden hazai média szenzációként hozta a hírt: Tízszeresére emelik a D-vitamin-ajánlást a magyar orvosok. Beszéltek akkor példátlan összefogásról, százmilliárdos várható megtakarításról évente az egészségügyben és arról, hogy a mellrákot vagy a vastagbél-rákot egyszer és mindenkorra elfelejthetjük, mert a megfelelő d-vitamin ellátottság hatására ezek megszűnnek.

Arról is nyilatkozott a SOTE orvoscsoportjának vezetője, hogy megszüntetik azt az áldatlan állapotot, hogy az emberek nem tudhatják meg pár csepp vérből, hogy megfelelő e a d-vitamin szintjük – lévén a háziorvos ezt a laborvizsgálatot nem végezheti és nem is írhatja elő. Még térítés ellenében sem. Ez titok ma.

Eltelt négy év a hír megjelenése óta és mi változott? Semmi. Az OÉTI honlapján a napi ajánlott d-vitamin beviteli érték ugyan annyi, mint amennyit a náci Németország orvosai határoztak meg a múlt század harmincas éveiben napi minimumként.

A múlt héten az egyik betegemnek javasoltam, hogy méresse meg a d-vitamin szintjét. Mikor visszajött elmondta, hogy a háziorvosnak nincs joga a D-vitamin-szintet mérő laborvizsgálatra beutalót adni. Tényleg! Hová is vezetne, ha bárki egy egyszerű háziorvosi látogatást követően megtudhatná, hogy a d-vitamin szintje alacsonyabb, mint az egészségesnek maradáshoz szükséges érték harmada? Még a végén elkezdene napi szinten d-vitamin fogyasztani és nem kerülne egy fillérbe sem a daganatának, vagy a náthájának a kezelése és az influenza ellen is ellenálló lenne. Ez összeomlasztaná a betegségek kezelésére felépített egészségügyi rendszert és a haverját, a gyógyszeripart.

Amennyiben Ön nem szed rendszeresen d-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt, mint a halolaj vagy a multivitaminok, akkor szinte biztos, hogy hiánya van ebből a létfontosságú anyagból. Alig van egy-két hónap Magyarországon, amikor a napsütésből elegendő jut az utcán mászkáló embereknek ebből az értékes tápanyagból. Ráadásul ezekben a napokban is inkább UV védelemmel ellátott szélvédő mögött ülünk napközben és az irodánkba sem süt be a nap.

Hol téved a táplálkozási “szakember”?

A D- az a vitamin, amelyből a dietetikusok és a tápanyagokkal foglalkozó szakemberek szerint a legtöbb ember eleget fogyaszt. Ezt onnan tudják, hogy olvasták valami tankönyvben és soha nem jártak utána, hogy az ott olvasott és a vizsgán lelkesen visszamondott adatok igazak vagy sem. Soha nem mérették meg még a saját vérük d-vitamin szintjét sem.

Az alacsony D-vitamin-bevitel valójában nagyon általános jelenség. Az emberek 80%-át érinti Magyarországon. Hiánybetegségét feltétlenül orvosolni kell, hiszen a D-vitamin együtt dolgozik a kalciummal, amely viszont a fogak és a csontok felépítéséhez nélkülözhetetlen ásvány. Így nagyon fontos szerepe van az osteoporosis, vagyis a csontritkulás megelőzésében, amely időskorban szokott jelentkezni.

A D-vitamin szerepe a csontépítésben

D-vitamin nélkül a kalcium nem képes felépíteni a csontokat. Egy tanulmány szerint, amelyet Bess Dawson-Hughes, a bostoni Tufts Egyetem professzorasszonya publikált a Journal of Medicine-ben, a doktornő kalcium/D-vitamin kúrát alkalmazott betegeinek egyik csoportjában, míg a másikban placebo tablettákat adott. A kísérletben több száz idősebb férfi és nő vett részt. A kalcium (napi 500 mg) és a D-vitamin (700 NE naponta) növelte a csontok sűrűségét.

A D-vitamin felveheti a küzdelmet a csontízületi gyulladással

Tanulmányában Timothy E. McAlindon, a Boston Egyetem Arthritis Center professzora úgy találta, hogy az emberek sokkal hajlamosabbak a csontízületi gyulladásra a térdekben, ha nem fogyasztanak napi 400 NE D-vitamint. A D-vitaminnak a hormonokhoz hasonló szerepe van a szervezetben, így nagy valószínűséggel a sejtek növekedéséhez is fontos az egészséges ízületekben. Ez megint más módja annak, ahogy a D-vitamin elősegíti a csontok egészségének fenntartását.

A D-vitamin szedésével megnőhet az életenergiája

Bár a D-vitamint nem kifejezetten ,,energia tápanyagként” tartják számon, úgy tűnik, egyes embereknél mégis beválik. Konstantinos Ziambaras és Samuel Dagogo-Jack professzorok a Western Journal of Medicine-ben megjelent publikációja szerint az izmok gyengesége összefüggésben van a D-vitamin hiányával. Két D-vitamin-hiányos betegről írtak, akik izomfájdalomban és gyengeségben szenvedtek. Miután D-vitamin-pótlást kaptak, a páciensek energiája megnőtt, és izomfájdalmuk is megszűnt.

Az emberek nem jutnak elég D-vitaminhoz az olyan táplálékokkal, mint például a feldúsított tej

Nem minden tej tartalmaz D-vitamint, és a felnőttek különben sem isznak túl sok tejet. A szervezetünk maga is elő tudja állítani a D-vitamint, ha naponta legalább tizenöt percen át a napon tartózkodunk. De sok ember az irodai munkája mellett, vagy az idősek, akik az otthonuk falai közé vannak kényszerítve, nem jutnak ki a szabadba. Télen pedig ritkán süt a nap. Egy 290 betegre épülő tanulmány szerint, amelyet Melissa K. Thomas professzorasszony a bostoni Massachusetts General Hospitalban végzett, 164 hatvanöt év feletti páciens D-vitamin-hiányban szenvedett, és ebből 22 százaléknak súlyos volt az állapota. De Thomas állítása szerint igen sok fiatal, általánosságban egészségesnek mondható páciensnél is kiderült a D-vitamin hiány. Thomas úgy találta, hogy a férfiaknak és a nőknek egyaránt, a késői harmincastól a késői ötvenes korosztályig 42 százalékban alacsony a D-vitamin-szintjük. Így megállapítható, hogy sokak szenvednek a D-vitamin hiánybetegségében, pótlása ezért nagyon fontos.

D-vitamin adagolása

A napi 2000NE felnőttek számára a biztonságos adag. A hivatalosan javasolt napi beviteli érték az USA-ban 600NE, hazánkban 200NE. A fenti érték nagyjából tízszerese, tartósan szedve sem okoz káros hatást.  A természetes formában, napsütés által felvett D-vitamin érdekes módon, bár mennyisége több ezerszerese a tápanyaggal bejuttatható mennyiségnek, mégsem toxikus.

Nem szükséges naponta szedni. Ha a napi adag hétszeresét eszi valaki minden hétfőn, az éppen olyan jól van ellátva, mint aki a napi multivitaminjából jut hozzá naponta.

Manapság szolárium által senki nem szerez d-vitamint sajnos. Mióta a szoláriumcsövekből kitiltották az UV-B sugárzást, azok nem okoznak d-vitamin termelődést. Írtam erről korábban ITT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top