Penészes dió féláron

Pár napja feleségem vásárolt olcsón diót. A konyhában szárogatja, mert az eladó szerint “különben megpenészedik”. Én megkóstoltam, köpködtem egy sort, majd lefotóztam nektek. Már penészes volt amikor megvette.

A diót megtámadó zöldes-szürke penész nem a barátunk. Erősen mérgező hatóanyagok olyan csoportját hozza létre, melyet gyűjtőnéven aflatoxinnak hívunk. Ezek már kis mennyiségben is károsítják a májat és erősen karcinogén vegyületek, ami azt jelenti, hogy daganatokat idéznek elő elsősorban a májban és a hasnyálmirigyben.

A diót éppen úgy kell kezelni, mint a primőr gyümölcsöt. Rosszul tárolva 2 nap alatt tönkremegy és sem főzés, sem sütés nem tudja már megjavítani. Az aflatoxin érzéketlen a hőre. Ha egyszer szennyezett lett a dió, már csak a kukában van jó helye.

Hogyan kell a diót termelni?

Azt hiszem, hogy a legalapvetőbb szabályokat sem tartotta be aki a drágámnak ezt a diót eladta. Pedig az alábbi dolgok elhanyagolása a teljes termést tönkreteheti:

Szedés

Ha lehullott a fáról, azonnal fel kell szedni. A dió hullásakor, októberben, jellemzően már esős idők járnak és nedves földre hullik. Ott fertőződik meg a penésszel. Az egy-két napot földön heverő diót már ne keverjük a frissen rázott közé. Törjük vagy szárítsuk meg külön. Ha szerencsénk van, még használható, ha nem könnyebben dobjuk ki.

Szárítás, tárolás

bigstock-Walnuts-on-a-tree-stump-Juglan-105195557A diót héjában tároljuk ha lehet. Így a zsírtartalma nem avasodik és csak akkor törjük meg, amikor rövidesen fel fogjuk használni. Nagyon nagy, szellős területen szétterítve szárítsuk meg. Ne legyen egymásra halmozva több réteg.

Pucolás

A frissen megpucolt dióbelet ugyancsak szárítani kell napokon át, míg a víztartalma le nem csökken 8% alá. Ettől kezdve nem tud a penész megélni rajta. Persze nehéz 8% alá vinni a nedvességtartalmat ott, ahol a levegő páratartalma több ennél. Régen nagyanyám a padláson végezte ezt a precíz műveletet.

Pucolt dió tárolása

A teljesen száraz dióbelet én mindig 2-3 literes, jól záródó befőttesüvegben tárolom. Nem is elsősorban a nedvességtől kell megóvni, mert a lakásunk száraz, hanem az oxidációtól, amit a köznyelv avasodásnak hív. A telítetlen olajokban gazdag dió zsírtartalma ugyanis levegővel érintkezve nagyon gyorsan avasodik. Az avas dióolaj pedig újabb egészségügyi problémát vet fel – izületi gyulladást és érelmeszesedést okoz.

Összefoglalva: a dió az egyik legegészségesebb étel a világon, de csak akkor, ha ismerjük a szedésével, tárolásával és felhasználásával kapcsolatos legalapvetőbb szabályokat és azokat be is tartjuk.

A két fenti képpel illusztrálni akartam a különbséget az egészséges és a beteg dió között. Az egészséges dióbél sárga, a beteg dió barna vagy szürke vagy egyenesen zöldes árnyalatú. Innentől szakértő szemmel mehet vásárolni és semmi baj azzal, ha féláron jut hozzá, csak az legyen korrektül kezelt és toxin-mentes.

[cm_ad_changer campaign_id=”2″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top