• Vitaminkirály
  • AminPrimo
  • Vitaking

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Természetgyógyász
  • Gyógynövények
  • Vásárlás

Penészes dió féláron

2015 nov 08 Szóljon hozzá

Pár napja feleségem vásárolt olcsón diót. A konyhában szárogatja, mert az eladó szerint “különben megpenészedik”. Én megkóstoltam, köpködtem egy sort, majd lefotóztam nektek. Már penészes volt amikor megvette.

A diót megtámadó zöldes-szürke penész nem a barátunk. Erősen mérgező hatóanyagok olyan csoportját hozza létre, melyet gyűjtőnéven aflatoxinnak hívunk. Ezek már kis mennyiségben is károsítják a májat és erősen karcinogén vegyületek, ami azt jelenti, hogy daganatokat idéznek elő elsősorban a májban és a hasnyálmirigyben.

A diót éppen úgy kell kezelni, mint a primőr gyümölcsöt. Rosszul tárolva 2 nap alatt tönkremegy és sem főzés, sem sütés nem tudja már megjavítani. Az aflatoxin érzéketlen a hőre. Ha egyszer szennyezett lett a dió, már csak a kukában van jó helye.

Hogyan kell a diót termelni?

Azt hiszem, hogy a legalapvetőbb szabályokat sem tartotta be aki a drágámnak ezt a diót eladta. Pedig az alábbi dolgok elhanyagolása a teljes termést tönkreteheti:

Szedés

Ha lehullott a fáról, azonnal fel kell szedni. A dió hullásakor, októberben, jellemzően már esős idők járnak és nedves földre hullik. Ott fertőződik meg a penésszel. Az egy-két napot földön heverő diót már ne keverjük a frissen rázott közé. Törjük vagy szárítsuk meg külön. Ha szerencsénk van, még használható, ha nem könnyebben dobjuk ki.

Szárítás, tárolás

bigstock-Walnuts-on-a-tree-stump-Juglan-105195557A diót héjában tároljuk ha lehet. Így a zsírtartalma nem avasodik és csak akkor törjük meg, amikor rövidesen fel fogjuk használni. Nagyon nagy, szellős területen szétterítve szárítsuk meg. Ne legyen egymásra halmozva több réteg.

Pucolás

A frissen megpucolt dióbelet ugyancsak szárítani kell napokon át, míg a víztartalma le nem csökken 8% alá. Ettől kezdve nem tud a penész megélni rajta. Persze nehéz 8% alá vinni a nedvességtartalmat ott, ahol a levegő páratartalma több ennél. Régen nagyanyám a padláson végezte ezt a precíz műveletet.

Pucolt dió tárolása

A teljesen száraz dióbelet én mindig 2-3 literes, jól záródó befőttesüvegben tárolom. Nem is elsősorban a nedvességtől kell megóvni, mert a lakásunk száraz, hanem az oxidációtól, amit a köznyelv avasodásnak hív. A telítetlen olajokban gazdag dió zsírtartalma ugyanis levegővel érintkezve nagyon gyorsan avasodik. Az avas dióolaj pedig újabb egészségügyi problémát vet fel – izületi gyulladást és érelmeszesedést okoz.

Összefoglalva: a dió az egyik legegészségesebb étel a világon, de csak akkor, ha ismerjük a szedésével, tárolásával és felhasználásával kapcsolatos legalapvetőbb szabályokat és azokat be is tartjuk.

A két fenti képpel illusztrálni akartam a különbséget az egészséges és a beteg dió között. Az egészséges dióbél sárga, a beteg dió barna vagy szürke vagy egyenesen zöldes árnyalatú. Innentől szakértő szemmel mehet vásárolni és semmi baj azzal, ha féláron jut hozzá, csak az legyen korrektül kezelt és toxin-mentes.

aflatoxin dió rákkeltő 2015-11-08
Címkék aflatoxin dió rákkeltő
Facebook Twitter Tovább
Előző cikk:

Tízszeresére emelik a D-vitamin-ajánlást a magyar orvosok

Következő cikk:

B-vitaminok csökkentik az ösztrogén szintet

Hasonló írások

Chlorella Growth Factor (CGF)

Chlorella Growth Factor (CGF)

Matcha tea: 6 indok arra, miért építse be a napi rutinjába

Matcha tea: 6 indok arra, miért építse be a napi rutinjába

Toxinok ellen gyógynövényekkel: 5 összetevő, ami segít a szervezete kitisztításában

Toxinok ellen gyógynövényekkel: 5 összetevő, ami segít a szervezete kitisztításában

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb

A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

Pektin

Pektin

Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

Depresszió: Egy aminosav lehet a kezelés javításának kulcsa?

Depresszió: Egy aminosav lehet a kezelés javításának kulcsa?

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus gyökér: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Élelmiszerek kálium tartalma

    Takács Attiláné

    Lehet, hogy élelmiszerek tekintetében frissíteni kellene a t...

  • Energiaszint fenntartása étrend-kiegészítőkkel?

    Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre - NatúrHírek

    […] a gyógynövényt sokan használják az energia fokozás...

  • Ásványi-anyagok a Spirulinában és a Chlorellában

    Ásványi anyag hiány: Hogyan alakul ki, és mit okoz? - vitaminkiraly.hu

    […] klorofillban gazdag növények (mint a spirulina és...

  • Mit kell tudni az alacsony nátriumtartalmú étrendről?

    Róbertné

    Elég baj az, hogy már itt is az alacsony nátriumtartalmú étr...

  • Íme a vashiányos vérszegénység 9 jele és tünete

    Fejfájás és légszomj egyidőben - NatúrHírek - Egészségmagazin

    […] is ilyen egyszerű. Egy rutin laborvizsgálat, amit...

  • Vitamin ABC
  • Természetgyógyász
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes