Kizárt dolog, mert nem tudom

Ma reggel megjelent a hír, miszerint a WHO a régóta ismert rákkeltő hatása miatt a feldolgozott húsipari készítményeket ugyan abba a kategóriába sorolta, amibe a cigarettát vagy az alkoholos italokat. Mindössze pár óra telt el, mire minden magyar média lehozta, hogy Menczel Lászlóné a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára azzal cáfolta a hírt, miszerint az “tudománytalan és elképzelhetetlen”. 

Erről a reflexről egy pár éve a youtube-on terjedő videó jutott eszembe. EZ!

Kizárt dolog, mert nem tudom

A titkárasszony reflexből éppen úgy reagált, mint a riportban szereplő polgártársunk. Talán el sem olvasta a WHO jelentést, de biztosan nem olvasta el azt a több tucat kutatást, amin a WHO jelentés alapul.

Közel három évtizede ismert a nitrites pác-só rákkeltő hatása. Soha senki nem határozta meg még csak a biztonságos határértékét sem. Az ipar pedig előszeretettel alkalmazza. A kolbász piros marad tőle, a borsó zöld, stb… Sajnos a házi pácolt és füstölt húskészítmények esetében is ezt használják, mert ezt szokták meg és ez kapható a boltokban.

Ugyanazon hatása miatt szereti az élelmiszeripar, ami miatt rontja az emésztést. Lelassítja az emésztést. Az enzimeket gátolja és ezért nem romlik meg az étel a boltok polcain. De ez miatt nem emésztődik meg az étel a belekben és az emésztetlen maradék teszi tönkre a vastagbeleket.

Ráadásul hevítés hatására a nátrum-nitrit átalakul és a bomlástermékként megjelenő nitrozamin tényleg karcinogén (rákkeltő). Fogsz egy egeret, befecskendezed neki és 2 hét múlva daganatot növeszt. Ez nem hit kérdése, még akkor sem, ha Menczel Lászlóné számára elképzelhetetlen.

Mi történt tehát ma?

Mindössze annyi, hogy egy évtizedek óta köztudott tényt, miszerint az ipari húskészítmények egészségtelenek – a feldolgozás során alkalmazott vegyszerek miatt – ma hivatalossá vált a WHO jelentés megjelenése miatt. Sajnos az ipar első reakciója nem az volt, hogy “tegyünk már valamit amivel a problémát megszüntethetjük”, hanem az, hogy tagadja a problémát minden bizonyíték ellenére. Ez azért azt vetíti elő, hogy még sokáig rákkeltő virslit fogunk csak kapni a hentesnél.

[vsw id=”CmqcLBry6MM” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top