2019-ben világszerte 57,4 millió ember szenvedett demenciában. Ez a szám 2050-re várhatóan 152,8 millióra emelkedik. Mivel a demencia jelenleg nem gyógyítható, sok kutató a megelőző stratégiákra, például a táplálkozásra helyezi a hangsúlyt. Egyes tanulmányok szerint az étrendi magnézium összefügg a jobb kognitív funkciókkal és csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.
Egy tanulmány során, ahol 17 éven keresztül követtek 1000 középkorú felnőttet, megállapították, hogy a legmagasabb magnéziumszintet szedőknél 37 százalékkal kisebb volt a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztották.
A magnézium és a kognitív állapot közötti kapcsolatra vonatkozó további kutatások a demencia megelőzésére irányuló stratégiákhoz adhatnak tájékoztatást.
A közelmúltban kutatók azt vizsgálták, hogy a magnéziumbevitel idővel hogyan befolyásolja a demencia kockázatát. Azt találták, hogy a magasabb magnéziumbevitel összefügg a jobb agyi egészséggel – különösen a nők esetében.
„Bár további kutatásokra van szükség ebben a témában, a tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a magasabb magnéziumbevitel az agy jobb egészségével jár, és potenciálisan a szellemi funkciók megőrzésével és a demencia kialakulásának csökkent vagy késleltetett kockázatával is összefügghet” – mondta Dr. Kelly Johnson-Arbor, orvosi toxikológus, aki nem vett részt a tanulmányban.
350 vs. 550 mg magnézium naponta
A tanulmányhoz a kutatók a brit Biobankból származó, 40-73 év közötti 6 001 résztvevő egészségügyi adatait vonták be.
Az adatok között szerepelt vérnyomásmérés, mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálat (MRI) és az étrendi magnéziumbevitel 24 órás időtartamban történő
A résztvevők több mint 95%-a stabil mennyiségű magnéziumot fogyasztott a vizsgálati időszak alatt. Néhányan azonban az idő múlásával növelték, míg mások csökkentették a bevitelüket.
Végül megállapították, hogy a magasabb étrendi magnéziumbevitel nagyobb agytérfogattal és kisebb fehérállományi elváltozásokkal WML volt összefüggésben – mindkettő a demencia mutatója – az MRI-felvételeken.
Azt is megállapították, hogy a napi 550 mg-nál több magnézium fogyasztása 55 éves korig nagyjából egy évvel fiatalabb agyi életkorral jár, mint a napi 350 mg-os fogyasztás, ami közel áll az átlagos napi bevitelhez.
Ez – jegyezték meg – azt jelenti, hogy a 41 százalékkal megnövelt magnéziumbevitel javíthatja az agy egészségét, segíthet megőrizni a kognitív képességeket, és csökkentheti a demencia kockázatát.
Megállapították továbbá, hogy a magas étrendi magnéziumbevitel neuroprotektívebb volt a nőknél, mint a férfiaknál, és a menopauza utáni nőknél a menopauza előtti nőkhöz képest. (neuroprotektív = idegsejteket védő, idegeket károsító folyamatokat lassító hatás)
Megjegyezték azonban, hogy az idő múlásával csökkenő magnéziumfogyasztás összefüggésbe hozható a nők nagyobb agytérfogatával.
A magnéziumbevitel és a vérnyomásmérések közötti kapcsolatok többnyire nem voltak szignifikánsak.
Hogyan csökkenti a magnézium a demencia kockázatát
„Köztudott, hogy a magnézium védi az idegsejteket, valamint pozitív hatással van a vérnyomásra” – mondta Dr. Howard Pratt, D.O., pszichiáter, aki nem vett részt a tanulmányban.
„A magas vérnyomás önmagában is ismert kockázati tényezője a demenciának. A magnézium étrendi bevitelének növelése pozitív hatással lehet a szív- és érrendszeri egészségre ” – tette hozzá.
Dr. Johnson-Arbor megjegyezte, hogy a magnézium segíthet a gyulladás csökkentésében.
„Ahogy öregszünk, olyan krónikus egészségügyi állapotok alakulhatnak ki, mint a vesebetegség és a D-vitamin-hiány, amelyek magnéziumhiányt okoznak. Mivel a magnéziumhiány csökkent sejtszintű üzenetküldéshez és fokozott gyulladáshoz vezethet az agyban, egyes tanulmányok arra utaltak, hogy a magnézium szerepet játszhat a demencia és más neurológiai állapotok kialakulásában.” – mondta Dr. Johnson-Arbor
A magnézium hatása a nők egészségére
Dr. Bruce Albalával, a Kaliforniai Egyetem Irvine-i Közegészségügyi Programjának környezeti és foglalkozás-egészségügyi professzoral, aki szintén nem vett részt a vizsgálatban, elmagyarázza a magnézium fokozott hatását a menopauza utáni nőkre.
„A szerzők szerint a magasabb magnéziumbevitel kevesebb krónikus gyulladást eredményezhetett ezeknél az idősebb nőknél. Ezeket az eredményeket egyelőre előzetesnek kell tekinteni, különösen a kisebb magnéziumdiétás alcsoportok esetében” – mondta.
„Az ösztrogén egyik érdekessége, hogy értágító hatású, ami azt jelenti, hogy segíthet a vérnyomás csökkentésében, és a menopauza utáni nők alacsonyabb ösztrogénszintje valójában magasabb vérnyomást eredményezhet. Ezt bizonyítja a szív- és érrendszeri kockázatok növekedése a szívroham tekintetében a nőknél a menopauza után”. – Dr. Howard Pratt
A vizsgálat korlátai
Dr. Albala megjegyezte, hogy a vizsgálatnak számos korlátja van. Mivel a kutatók nem végeztek utólagos MRI-vizsgálatot, még nem derült ki, hogy a magnézium az élet későbbi szakaszában is védelmet nyújt-e, mivel a résztvevők átlagéletkora 55 év volt.
Hozzátette, hogy mivel a résztvevők több mint 95 százalékának stabil volt a magnéziumbevitele 16 hónapon keresztül, nagyon kevés adatuk van arról, hogy a magnéziumbevitel időbeli változása hogyan befolyásolja a demencia kockázatát.
Dr. Pratt hozzátette, hogy a tanulmány a kockázati tényezőket vizsgálta, nem pedig a demencia diagnózisát.
„Ami korlátozza ezt a tanulmányt, hogy egy személynek számos kockázati tényezője lehet a demencia szempontjából, de lehet, hogy soha nem alakul ki. Korlátozást jelent az is, hogy nem értjük, mikor és milyen mértékben fejti ki a magnézium neuroprotektív hatását az agyban” – jegyezte meg.
„Bár a tanulmány szerzői figyelembe vették az olyan tényezőket, mint a koleszterinszint, a dohányzás, a cukorbetegség, a fizikai aktivitás és az alkoholfogyasztás, amikor létrehozták elemzésüket, nem gyűjtöttek információt más állapotokról – például más rákos megbetegedésekről, vesebetegségekről vagy más neurológiai állapotokról -, amelyek befolyásolhatták a tanulmány eredményeit” – magyarázta tovább Dr. Johnson-Arbor.
Szedjek magnéziumot a demencia kivédésére?
„Mint minden tápanyagnak a szervezetben, itt is van egy ideális tartomány, és a túl sok magnézium káros lehet a szervezetre. A magas magnéziumszint izomgyengeséget, fáradtságot, alacsony vérnyomást, légszomjat és akár halált is okozhat. Ezért óvatosnak kell lenned, és meg kell beszélned orvosoddal, mielőtt több magnéziumot adsz az étrendedhez.”
– Dr. Naomi Jean-Baptiste
Dr. Jason Krellman neuropszichológus, a Columbia University Medical Center neuropszichológia adjunktusa is beszélt az eredményekről, aki szintén nem vett részt a vizsgálatban.
„További, szigorúan ellenőrzött, kísérleti körülmények között végzett kutatásokra van szükség, valamint olyan vizsgálati tervre, amely az emberek neurokognitív egészségét idővel nyomon követi, hogy a magnéziumban gazdag étrend potenciális neurológiai és kognitív előnyeit tanulmányozhassuk” – mondta.
„A tanulmány ígéretes eredményei azonban rávilágítanak arra, hogy a demencia számos kockázati tényezője létezik, amelyeket az egyének azonosíthatnak és csökkenthetnek az egészséges életmóddal, beleértve a szívbarát táplálkozási szokásokat, a tolerálható aerob testmozgást, valamint a kognitív és szociálisan stimuláló tevékenységeket.”
Az alábbi 9 élelmiszer a legjobb természetes magnéziumforrások közé tartozik. Próbálj meg több ilyen élelmiszert beépíteni az étrendedbe:.
- Teljes kiőrlésű búza
- Spenót
- Quinoa
- Mandula, kesudió és földimogyoró
- Étcsokoládé
- Fekete bab
- Avokádó
- Tofu
- Tenyésztett joghurt
Forrás: www.medicalnewstoday.com