• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria
Autoimmun betegségek: A d-vitamin és a halolaj segíthet a megelőzésben?

A D-vitamin és a halolaj-kiegészítők csökkentik az autoimmun betegségek kockázatát

Mik az autoimmun betegségek?

2023 jan 19 Szóljon hozzá

Az autoimmun betegségek olyan krónikus állapotok, amelyekben a szervezet spontán gyulladásos immunválaszt vált ki, annak ellenére, hogy nincs jelen fertőzés a testben.

Autoimmun betegségek például:

  • autoimmun pajzsmirigy betegség
  • típusú cukorbetegség
  • gyulladásos bélbetegség
  • sclerosis multiplex
  • pikkelysömör
  • rheumatoid arthritis – ízületi gyulladás

Az autoimmun állapotok a harmadik leggyakoribb betegségek az iparosodott világban, és a nők halálozásának vezető oka.

Mivel jelenleg nincs gyógymód, és az ember csak a tüneteket tudja kezelni, ezeknek a feltételeknek jelentős társadalmi következményei vannak. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban az őslakos amerikaiak és a fekete populációk aránytalanul nagyobb kockázatnak vannak kitéve az autoimmun betegségek kialakulásának, mint a fehér egyének.

Ráadásul az autoimmun betegségben szenvedők gyakran esnek ki hosszabb időre a munkából is. Amellett, hogy hatással van a termelékenységükre, több ezer dolláros egészségügyi kiadással kell szembenézniük, amelyet már nem engedhetnek meg maguknak.

A legújabb tanulmányok az autoimmun betegségek kezeléséről

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a D-vitamin és az omega-3 halolaj képes lehet szabályozni a gyulladásban és a veleszületett immunválaszokban szerepet játszó géneket.

Bár állatkísérletek során megállapították, hogy a D-vitamin gátolja a betegségek kialakulását vagy progresszióját, az autoimmun betegségben szenvedő betegeknél végzett D-vitamin-kiegészítési kísérletek negatív eredményeket hoztak.

Eközben egy dán tanulmány megállapította, hogy az ízületi gyulladás kockázata 49%-kal csökkent a napi olajos halfogyasztás minden 30 grammos növekedésével.

Klinikai vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a D-vitamin vagy az omega-3-kiegészítők valóban előnyösek-e az autoimmun betegségben szenvedők számára.

Egy közelmúltbeli tanulmányukban a bostoni kutatók a D-vitamin, az omega-3-kiegészítők és az autoimmun betegségek kialakulása közötti összefüggést vizsgálták egy országos, placebo-kontrollos vizsgálatban.

Azt találták, hogy a D-vitamin-pótlás 22%-kal csökkentette az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezenkívül az omega-3 zsírsav-kiegészítés 15%-kal csökkentette az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát.

„Az autoimmun betegségek több mint 80 különböző rokon betegségből álló csoportot alkotnak. És előfordulásuk és egészségre gyakorolt hatásuk az életkorral növekszik.” – mondta Karen Harte Costenbader, orvosprofesszor és a tanulmány vezető szerzője. „Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy tehetünk valamit, hogy megelőzzük őket az idősebb felnőtteknél.”

„Ezeknek az eredményeknek a klinikai jelentősége nagy, mert ezek jól tolerálható, nem toxikus kiegészítők, és hiányoznak az autoimmun betegségek előfordulását csökkentő egyéb hatékony kezelések” – írják tanulmányukban a kutatók.

„Emellett konzisztens eredményeket tapasztaltunk az autoimmun betegségek és az idő múlásával növekvő hatások terén. Továbbra is 2 évig követjük a résztvevőket egy kiterjesztett vizsgálatban, hogy teszteljük ennek az autoimmun betegséget csökkentő hatásnak az időbeli lefolyását. További kísérletek tesztelhetik ezeket a beavatkozásokat fiatalabb populációkon és azokon, akiknél magas az autoimmun betegségek kockázata” – teszik hozzá.

Klinikai vizsgálat

A kutatók 25 871 résztvevőt vontak be az Egyesült Államokból a D-vitamin és az Omega-3 tesztbe. A vizsgálat kezdetén a résztvevők 51%-a 55 éves vagy annál idősebb nő volt, míg a többiek 50 éves vagy idősebb férfiak voltak.

Egyik résztvevőnek sem volt kórtörténetében olyan állapot, mint például rák, szív- és érrendszeri betegség vagy veseelégtelenség. Mindannyian utasítást kaptak arra vonatkozóan, hogy a külső forrásból származó D-vitamin-felhasználásukat napi 800 nemzetközi egységnél (NE) korlátozzák, és ne fogyasszanak halolajat.

A beiratkozás után a kutatók véletlenszerűen két kezelési karra osztották a résztvevőket. A résztvevők naponta 2000 NE D-vitamint és 1 grammos halolaj-kapszulát kaptak vagy placebót. A placebók vagy szójaolajat vagy olívaolajat tartalmaztak.

Vérmintát vettek a résztvevőktől a vizsgálat kezdetekor és a vizsgálat során, hogy megbizonyosodjanak a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak szintjéről.

A résztvevők a kiinduláskor kérdőíveket is kitöltöttek, hogy azonosítsák az olyan életmódbeli tényezőket, mint a D-vitamin-kiegészítők használata, valamint a hal- és tejtermékek fogyasztása.

A kutatók 5 éven keresztül követték nyomon a résztvevőket.

A vizsgálati időszak végére megjegyezték, hogy a résztvevők 93,1%-a válaszolt a kérdőívekre, és 81%-uk a kiegészítők legalább kétharmadát vette be.

A vérvizsgálatok kimutatták, hogy 1 év elteltével a kalcidiol D-vitamin (25-hidroxi-D-vitamin) szintje 40%-kal nőtt a kiindulási értékhez képest a D-vitamint szedők körében. Ezzel szemben a placebo-csoportban a változások minimálisak voltak. (A kalcidiol a D-vitamin fő formája, amelyet a szervezet tárol, és a keringésben mérhető.)

A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy az omega-3-kiegészítőket szedők vérében 54,7%-kal több omega-3 volt, míg a placebocsoportba tartozó egyéneknek csak 2%-kal több volt.

A D-vitamin-kiegészítő csoport résztvevőinél – függetlenül attól, hogy szedtek halolajat vagy sem – 22%-kal kisebb valószínűséggel alakultak ki autoimmun betegségek, mint a D-vitamin-placebo csoportban.

Eközben a halolaj-kiegészítő csoportba tartozóknál – függetlenül attól, hogy D-vitamin-kiegészítőket is szedtek – 15%-kal kisebb valószínűséggel alakultak ki autoimmun betegségek, mint a halolaj-placebo csoportban. Más tényezők ellenőrzése után a kutatók azt találták, hogy ez a kapcsolat nem jelentős.

Hozzáteszik azonban, hogy ha az autoimmun betegségek valószínű eseteit is beleszámítjuk, akkor az omega-3 zsírsav-kiegészítés 18%-kal csökkentette a kockázatukat.

Ezenkívül a kutatók megfigyelték, hogy a kiegészítők hosszabb ideig tartó fogyasztása nagyobb előnyökhöz vezetett. A kísérlet utolsó 3 évében azt találták, hogy a D-vitamin-kiegészítők 39%-kal kevesebb igazolt autoimmun állapotot eredményeztek, mint a placebócsoportban.

Összességében a kutatók összefüggést találtak a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak pótlása és az autoimmun betegségek kialakulásának 30%-kal kisebb kockázata között.

Többféle mechanizmus

A tanulmány szerzői szerint számos biológiai mechanizmus magyarázhatja eredményeiket.

„Az aktivált D-vitamin belép a sejtmagba, és megköti a D-vitamin receptort, szabályozva a D-vitaminra reagáló gének nagy sorát, amelyek közül sok részt vesz a veleszületett és az adaptív immunrendszer működésében” – mondta Dr. Costenbader.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin és a halolaj-kiegészítők hosszú időn át történő szedése csökkentheti az autoimmun betegségek előfordulását.

Azt is megjegyzik, hogy kutatásuknak vannak korlátai. Mivel elsősorban az idősebb felnőtteket értékelték, azt mondják, hogy eredményeik nem általánosíthatók a fiatalabbakra.

Arra a kérdésre, hogy e tanulmány potenciálisan felhasználható-e a közegészségügyi tájékoztatásra, Dr. Costenbader azt mondta:

„Úgy gondolom, hogy mindenkinek először beszélnie kell orvosával, mielőtt elkezdi szedni ezeket a kiegészítőket, mivel előfordulhatnak kölcsönhatások más gyógyszerekkel vagy egészségügyi állapotokkal.”

Forrás: www.medicalnewstoday.com

autoimmun d-vitamin halolaj immunrendszer omega-3 2023-01-19
Facebook Pinterest Email PrintTovább
Előző cikk:

Melyek a legjobb vitaminok a szem egészségének megőrzéséhez?

Következő cikk:

A szójabab fehérje segíthet csökkenteni a koleszterinszintet

Hasonló írások

A halolaj számos jótékony hatással bír a férfiak esetében

A halolaj számos jótékony hatással bír a férfiak esetében

A D-vitamin segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát?

A D-vitamin segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát?

A 4 legjobb vitamin a bőr számára

A 4 legjobb vitamin a bőr számára

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

A halolaj számos jótékony hatással bír a férfiak esetében

A halolaj számos jótékony hatással bír a férfiak esetében

A halolaj omega-3 zsírsavakban gazdag étrend-kiegészítő. A kutatások szerint számos egészségügyi előnnyel járhat. Ezen túlmenően bizonyos el ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

A halolaj számos jótékony hatással bír a férfiak esetében

A halolaj számos jótékony hatással bír a férfiak esetében

A cukorbetegség hatásai a szervezetre és a szervekre

A cukorbetegség hatásai a szervezetre és a szervekre

Útmutató az antioxidáns ételekhez

Útmutató az antioxidáns ételekhez

Gyulladást okozó ételek, amiket jobb, ha te is elkerülsz!

Gyulladást okozó ételek, amiket jobb, ha te is elkerülsz!

10 étel, ami hozzájárulhat a szemeid egészségének megőrzéséhez

10 étel, ami hozzájárulhat a szemeid egészségének megőrzéséhez

A cukrozatlan kávé segíthet a súlycsökkentésben?

A cukrozatlan kávé segíthet a súlycsökkentésben?

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Találkoztam valakivel akinek Neuralink van a fejében

Friss hozzászólás

  • Gyulladást okozó ételek, amiket jobb, ha te is elkerülsz!

    admin

    Mint minden zsíroldékony vitamin esetében, célszerű valamenn...

  • Íme a vashiányos vérszegénység 9 jele és tünete

    Vérszegénység - miért érint egyre több embert a vashiány - Vitaminkirály

    […] vashiány kialakulását, és ezáltal a vérszegénység...

  • Gyulladást okozó ételek, amiket jobb, ha te is elkerülsz!

    Klari

    Kérdés a D vitaminok mit kell még szedni mert magában nem jó...

  • Immunerősítő gyógynövények, amikből immunitást fokozó teát készíthetsz

    Baktérium ellen vagy vírus ellen így készítheted fel gyereked szervezetét!

    […] a testhőmérsékleten, még...

  • A fáradtság 10 valószínű oka

    Fáradtság - Ez a 10 legvalószínűbb oka az alacsony energiaszintnek!

    […] forrás: naturhirek.hu […]...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes