Az autoimmun betegségek olyan krónikus állapotok, amelyekben a szervezet spontán gyulladásos immunválaszt vált ki, annak ellenére, hogy nincs jelen fertőzés a testben.
Autoimmun betegségek például:
- autoimmun pajzsmirigy betegség
- típusú cukorbetegség
- gyulladásos bélbetegség
- sclerosis multiplex
- pikkelysömör
- rheumatoid arthritis – ízületi gyulladás
Az autoimmun állapotok a harmadik leggyakoribb betegségek az iparosodott világban, és a nők halálozásának vezető oka.
Mivel jelenleg nincs gyógymód, és az ember csak a tüneteket tudja kezelni, ezeknek a feltételeknek jelentős társadalmi következményei vannak. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban az őslakos amerikaiak és a fekete populációk aránytalanul nagyobb kockázatnak vannak kitéve az autoimmun betegségek kialakulásának, mint a fehér egyének.
Ráadásul az autoimmun betegségben szenvedők gyakran esnek ki hosszabb időre a munkából is. Amellett, hogy hatással van a termelékenységükre, több ezer dolláros egészségügyi kiadással kell szembenézniük, amelyet már nem engedhetnek meg maguknak.
A legújabb tanulmányok az autoimmun betegségek kezeléséről
Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a D-vitamin és az omega-3 halolaj képes lehet szabályozni a gyulladásban és a veleszületett immunválaszokban szerepet játszó géneket.
Bár állatkísérletek során megállapították, hogy a D-vitamin gátolja a betegségek kialakulását vagy progresszióját, az autoimmun betegségben szenvedő betegeknél végzett D-vitamin-kiegészítési kísérletek negatív eredményeket hoztak.
Eközben egy dán tanulmány megállapította, hogy az ízületi gyulladás kockázata 49%-kal csökkent a napi olajos halfogyasztás minden 30 grammos növekedésével.
Klinikai vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a D-vitamin vagy az omega-3-kiegészítők valóban előnyösek-e az autoimmun betegségben szenvedők számára.
Egy közelmúltbeli tanulmányukban a bostoni kutatók a D-vitamin, az omega-3-kiegészítők és az autoimmun betegségek kialakulása közötti összefüggést vizsgálták egy országos, placebo-kontrollos vizsgálatban.
Azt találták, hogy a D-vitamin-pótlás 22%-kal csökkentette az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát.
Ezenkívül az omega-3 zsírsav-kiegészítés 15%-kal csökkentette az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát.
„Az autoimmun betegségek több mint 80 különböző rokon betegségből álló csoportot alkotnak. És előfordulásuk és egészségre gyakorolt hatásuk az életkorral növekszik.” – mondta Karen Harte Costenbader, orvosprofesszor és a tanulmány vezető szerzője. „Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy tehetünk valamit, hogy megelőzzük őket az idősebb felnőtteknél.”
„Ezeknek az eredményeknek a klinikai jelentősége nagy, mert ezek jól tolerálható, nem toxikus kiegészítők, és hiányoznak az autoimmun betegségek előfordulását csökkentő egyéb hatékony kezelések” – írják tanulmányukban a kutatók.
„Emellett konzisztens eredményeket tapasztaltunk az autoimmun betegségek és az idő múlásával növekvő hatások terén. Továbbra is 2 évig követjük a résztvevőket egy kiterjesztett vizsgálatban, hogy teszteljük ennek az autoimmun betegséget csökkentő hatásnak az időbeli lefolyását. További kísérletek tesztelhetik ezeket a beavatkozásokat fiatalabb populációkon és azokon, akiknél magas az autoimmun betegségek kockázata” – teszik hozzá.
Klinikai vizsgálat
A kutatók 25 871 résztvevőt vontak be az Egyesült Államokból a D-vitamin és az Omega-3 tesztbe. A vizsgálat kezdetén a résztvevők 51%-a 55 éves vagy annál idősebb nő volt, míg a többiek 50 éves vagy idősebb férfiak voltak.
Egyik résztvevőnek sem volt kórtörténetében olyan állapot, mint például rák, szív- és érrendszeri betegség vagy veseelégtelenség. Mindannyian utasítást kaptak arra vonatkozóan, hogy a külső forrásból származó D-vitamin-felhasználásukat napi 800 nemzetközi egységnél (NE) korlátozzák, és ne fogyasszanak halolajat.
A beiratkozás után a kutatók véletlenszerűen két kezelési karra osztották a résztvevőket. A résztvevők naponta 2000 NE D-vitamint és 1 grammos halolaj-kapszulát kaptak vagy placebót. A placebók vagy szójaolajat vagy olívaolajat tartalmaztak.
Vérmintát vettek a résztvevőktől a vizsgálat kezdetekor és a vizsgálat során, hogy megbizonyosodjanak a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak szintjéről.
A résztvevők a kiinduláskor kérdőíveket is kitöltöttek, hogy azonosítsák az olyan életmódbeli tényezőket, mint a D-vitamin-kiegészítők használata, valamint a hal- és tejtermékek fogyasztása.
A kutatók 5 éven keresztül követték nyomon a résztvevőket.
A vizsgálati időszak végére megjegyezték, hogy a résztvevők 93,1%-a válaszolt a kérdőívekre, és 81%-uk a kiegészítők legalább kétharmadát vette be.
A vérvizsgálatok kimutatták, hogy 1 év elteltével a kalcidiol D-vitamin (25-hidroxi-D-vitamin) szintje 40%-kal nőtt a kiindulási értékhez képest a D-vitamint szedők körében. Ezzel szemben a placebo-csoportban a változások minimálisak voltak. (A kalcidiol a D-vitamin fő formája, amelyet a szervezet tárol, és a keringésben mérhető.)
A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy az omega-3-kiegészítőket szedők vérében 54,7%-kal több omega-3 volt, míg a placebocsoportba tartozó egyéneknek csak 2%-kal több volt.
A D-vitamin-kiegészítő csoport résztvevőinél – függetlenül attól, hogy szedtek halolajat vagy sem – 22%-kal kisebb valószínűséggel alakultak ki autoimmun betegségek, mint a D-vitamin-placebo csoportban.
Eközben a halolaj-kiegészítő csoportba tartozóknál – függetlenül attól, hogy D-vitamin-kiegészítőket is szedtek – 15%-kal kisebb valószínűséggel alakultak ki autoimmun betegségek, mint a halolaj-placebo csoportban. Más tényezők ellenőrzése után a kutatók azt találták, hogy ez a kapcsolat nem jelentős.
Hozzáteszik azonban, hogy ha az autoimmun betegségek valószínű eseteit is beleszámítjuk, akkor az omega-3 zsírsav-kiegészítés 18%-kal csökkentette a kockázatukat.
Ezenkívül a kutatók megfigyelték, hogy a kiegészítők hosszabb ideig tartó fogyasztása nagyobb előnyökhöz vezetett. A kísérlet utolsó 3 évében azt találták, hogy a D-vitamin-kiegészítők 39%-kal kevesebb igazolt autoimmun állapotot eredményeztek, mint a placebócsoportban.
Összességében a kutatók összefüggést találtak a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak pótlása és az autoimmun betegségek kialakulásának 30%-kal kisebb kockázata között.
Többféle mechanizmus
A tanulmány szerzői szerint számos biológiai mechanizmus magyarázhatja eredményeiket.
„Az aktivált D-vitamin belép a sejtmagba, és megköti a D-vitamin receptort, szabályozva a D-vitaminra reagáló gének nagy sorát, amelyek közül sok részt vesz a veleszületett és az adaptív immunrendszer működésében” – mondta Dr. Costenbader.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin és a halolaj-kiegészítők hosszú időn át történő szedése csökkentheti az autoimmun betegségek előfordulását.
Azt is megjegyzik, hogy kutatásuknak vannak korlátai. Mivel elsősorban az idősebb felnőtteket értékelték, azt mondják, hogy eredményeik nem általánosíthatók a fiatalabbakra.
Arra a kérdésre, hogy e tanulmány potenciálisan felhasználható-e a közegészségügyi tájékoztatásra, Dr. Costenbader azt mondta:
„Úgy gondolom, hogy mindenkinek először beszélnie kell orvosával, mielőtt elkezdi szedni ezeket a kiegészítőket, mivel előfordulhatnak kölcsönhatások más gyógyszerekkel vagy egészségügyi állapotokkal.”
Forrás: www.medicalnewstoday.com