• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria
Gyulladáscsökkentő diéta: Valóban működhetnek ezek az étrendek?

Valóban működnek a gyulladáscsökkentő diéták?

Lehet hatékony egy gyulladáscsökkentő diéta?

2022 ápr 11 Szóljon hozzá

Erős kapcsolat van a krónikus gyulladás és a nem fertőző betegségek, például a szívbetegség, az ízületi gyulladás és a rák kialakulása között. A bizonyítékok arra is utalnak, hogy az étrend gyulladást válthat ki vagy csillapíthat a szervezetben, ami befolyásolja a betegségek kockázatát. Ebben a cikkben a gyulladáscsökkentő diéta hatékonyságát és azok lehetséges előnyeit tárjuk fel. Eloszlatjuk a közkeletű mítoszokat is.

A gyulladáscsökkentő étrend gazdag olyan élelmiszerekben, amelyek egészségjavító antioxidánsokat, polifenolokat, immunerősítő vegyületeket tartalmaznak, amelyek képesek leküzdeni a gyulladásokat.

A gyulladás a szervezet természetes válasza a sérülésekre és fertőzésekre. A szakértők azonban a tartós és krónikus gyulladást az inzulinrezisztenciával, valamint a cukorbetegség, a szívbetegség, a rák, az Alzheimer-kór és sok más krónikus betegség kialakulásának fokozott kockázatával kapcsolják össze.

A gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek közé tartoznak, de nem kizárólagosan:

  • gyógynövények és fűszerek, például a kurkuma, a fahéj, a gyömbér, a fokhagyma, a bors és a rozmaring
  • gyümölcs, köztük: ananász, papaya, mangó, bogyók, acerola cseresznye
  • zöldségek, például: sárgarépa, sütőtök, zöld leveles zöldségek és cukkini
  • borsó és bab, például: csicseriborsó, lencse és fekete szemű borsó
  • olajos hal és más omega-3 források, beleértve a szardíniát, lazacot, makrélát, heringet és a halolajat
  • tejtermékek, például joghurt
  • teljes kiőrlésű gabonák, például kukorica, kukoricaliszt és teljes kiőrlésű tészta, kenyér és rizs

Hogyan működik a gyulladáscsökkentő diéta?

Kutatások szerint számos élelmiszer okoz gyulladást a szervezetben, köztük a magasan finomított szénhidrátok és hozzáadott cukrok, a vörös húsok, a transz- és telített zsírok, valamint a só.

Noha nincs jól meghatározott gyulladáscsökkentő étrend. Széles körű ajánlások vannak arra vonatkozóan, hogy az élelmiszerekből többet, illetve kevesebbet fogyasszunk a szervezetben fellépő gyulladások kezelésére.

A gyulladáscsökkentő diéta célja a gyulladáskeltő élelmiszerek kiiktatása. Valamint ezek táplálkozási szempontból megfelelő élelmiszerekkel, valamint gyógynövényekkel és fűszerekkel való helyettesítése, amelyek magas gyulladáscsökkentő vegyületeket, például C-vitamint tartalmaznak.

Például a finomított liszt, az előfőzött ételekből származó túlzott só és a cukros italok kerülése, valamint a gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonák napi bevitelének növelése az általános ajánlások közé tartozik.

A gyulladáscsökkentő étrend támogatja a bélrendszer egészségét is. Az immunsejtek 70-80 százaléka a bélben található. Így a bélrendszer egészségének optimalizálása elengedhetetlen az immunrendszer egészségének előmozdításához és a krónikus gyulladások megszüntetéséhez.

Célszerű minden nap prebiotikumban és probiotikumban gazdag ételeket fogyasztani, például hüvelyeseket és joghurtot.

A gyulladáscsökkentő diéta megkezdéséhez a következő tippeket javasolják:

  • Cseréld le a cukorral édesített italokat, például az üdítőket és a sűrített gyümölcsleveket sima vagy gyümölcsös vízzel.
  • Növeld a rostbevitelt, fogyassz naponta több teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget.
  • Egyél zsíros halat hetente kétszer, például szardíniát és lazacot.
  • Az egészséges zsírokért fogyassz több diót, magvakat, dióvajat, avokádót és olívaolajat.
  • Fogyassz gyógynövényeket és fűszereket.
  • Igyál gyógyteákat, például gyömbért, fokhagymát, fahéjat vagy rozmaringot.

A gyulladáscsökkentő diéta lehetséges előnyei

Alacsonyabb a betegségek kockázata

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a krónikus betegségek, például a szívbetegség és a stroke a vezető halálokok és rokkantsági okok között szerepel az Egyesült Államokban.

A kutatások azt mutatják, hogy a gyulladáscsökkentő diéta csökkenti a gyulladás markereit, mutatóit a szervezetben és a krónikus betegségek kockázatát.

Egy 2016-os felülvizsgálat során megállapították, hogy a mediterrán étrend 20 százalékkal csökkentette a C-reaktív fehérjét – ez a teszt a szervezet gyulladását jelzi. Továbbá 30 százalékkal csökkentette a szívbetegségek általános kockázatát.

A kutatók azt sugallják, hogy ez az étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti az érfalak gyulladását, és megőrzi egészségüket és ellenálló képességüket.

A mediterrán étrend betartása szintén csökkentheti az ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) kialakulásának kockázatát, bár további vizsgálatokra van szükség ennek az előnynek a feltárásához.

Kevésbé súlyos tünetek

A krónikus betegségek tünetei, például az izomfájdalom, a duzzadt ízületek, a bőrviszketés, a fáradtság és a hangulati ingadozások legyengíthetik az embert és befolyásolhatják az egyén életminőségét és komfortérzetét.

A gyulladáscsökkentő étrend hatásait vizsgálva a pikkelysömörben, a krónikus tüdőbetegségben és a depresszióban szenvedő egyéneknél bizonyos tünetek és az életminőség javulását fedezték fel.

Ez azt jelenti, hogy a krónikus betegségben szenvedők számára a gyulladáscsökkentő diéta elősegítheti a tünetek hatékonyabb kezelését és a jobb életminőséget.

Ezenkívül más kutatások megjegyzik, hogy a gyulladáscsökkentő étrend csökkentheti a krónikus állapot okozta fáradtságot.

Ahelyett azonban, hogy egyetlen tápanyagra koncentrálnának, az embereknek rostban, teljes kiőrlésű gabonában, gyümölcsben, zöldségben és omega-3 zsírokban gazdag, kiegyensúlyozott étrendet kellene követniük a fáradtság kezeléséhez.

A gyulladáscsökkentő diéta hátrányai

Nem tud betegségeket gyógyítani

Számos egészséggel kapcsolatos webhely kínálja a „legjobb” gyulladáscsökkentő étrendet az olyan állapotok „gyógyítására”, mint a fibromyalgia, a sclerosis multiplex és az ízületi gyulladás.

Míg a gyulladáscsökkentő étrend hatékonyan csökkenti a gyulladást és javítja a tüneteket, túlzás azt állítani, hogy az autoimmun és krónikus betegségek gyógymódja lenne.

A gyulladáscsökkentő diéta a megfelelő orvosi, egészségügyi kezelés támogatására, nem pedig annak helyettesítésére.

Életmód szokások

A gyulladások kialakulásában az életmódbeli szokások is szerepet játszanak.

A kutatások összefüggésbe hozták a rossz alvást, a fizikai aktivitás hiányát és a pszichológiai stresszt a fokozott gyulladással, a gyengült immunitással és a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatával.

Amellett, hogy az étrended gyulladáscsökkentő ételekkel töltöd fel, támogasd a gyulladás csökkentését az alábbiakkal:

  • törekedj a 7-9 óra megszakítás nélküli alvásra
  • heti 150 perces edzés, beleértve a kardió-, ellenállás- és egyensúlyi edzéseket
  • próbáld kezelni a stresszt

Forrás: www.medicalnewstoday.com

gyulladás gyulladáscsökkentés 2022-04-11
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

A szelén valóban lassíthatja az öregedést?

Következő cikk:

Esszenciális aminosav fogyasztás egészségügyi előnyei

Hasonló írások

Hangulatjavítás és agresszió csökkentés omega-3 zsírsavakkal!

Hangulatjavítás és agresszió csökkentés omega-3 zsírsavakkal!

Ezek a zöld tea egészségügyi előnyei

Ezek a zöld tea egészségügyi előnyei

Jóval több halolajra lenne szükségünk?

Jóval több halolajra lenne szükségünk?

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Hangulatjavítás és agresszió csökkentés omega-3 zsírsavakkal!

Hangulatjavítás és agresszió csökkentés omega-3 zsírsavakkal!

Az omega-3 zsírsavak szerepe az egészségünk megőrzésében jól ismert, különösen a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Az utóbbi év ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Szúnyogok: Miért kedvelnek egyes embereket jobban másoknál?

Szúnyogok: Miért kedvelnek egyes embereket jobban másoknál?

C-vitamin – a stressz „elfelejtett” ellenszere

C-vitamin – a stressz „elfelejtett” ellenszere

Utazás előtt milyen vitaminokat, kiegészítőket érdemes bepakolni?

Utazás előtt milyen vitaminokat, kiegészítőket érdemes bepakolni?

Hogyan őrizzük meg a bőrünk egészségét nyáron is?

Hogyan őrizzük meg a bőrünk egészségét nyáron is?

Immunerősítés nyáron – miért ne hagyd abba a vitaminokat?

Immunerősítés nyáron – miért ne hagyd abba a vitaminokat?

Az élet sója: A legfontosabb ásványok, amikre szükséged van

Az élet sója: A legfontosabb ásványok, amikre szükséged van

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

    Gellért Ágnes

    T.Cím! Sztent beültetés után szednem kell az alábbi gyógysze...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes