Ashwagandha: Milyen pozitív előnyökkel jár a rendszeres fogyasztása?

Ashwagandha: Milyen pozitív előnyökkel jár a rendszeres fogyasztása?

Az ashwagandha, amelyet indiai ginzengnek is neveznek, egy ovális levelekkel és sárga virágokkal rendelkező kövér cserje. Annak ellenére, hogy indiai ginzengnek is nevezik, az ashwagandha és a ginzeng nem állnak rokoni kapcsolatban. A gyógynövénynek mazsola méretű vörös gyümölcse van. Őshonos India, Észak-Afrika és a Közel-Kelet száraz területein, de manapság az enyhébb éghajlatú Egyesült Államokban is megtalálható.

A memória és a megismerés javítása mellett az ashwagandhát az ősi időkben számos egyéb állapot kezelésére is használták. A hagyományos ajurvédikus gyógyászatban az ashwagandhát használják az emlékezet és a kognitív funkciók javítására az enyhe kognitív károsodásban szenvedő embereknél. A kognitív hanyatlás gyakran kapcsolódik az öregedési folyamatokhoz. Egy nemrégiben közzétett tanulmány megállapította, hogy az ashwagandha biztonságos és hatékony gyógynövényes kezelés, ami javítja az emlékezetet. Ezzel tudományosan is megalapozottá vált a növény hagyományok szerinti használata.

Az említett tanulmányban 50 enyhe kognitív károsodással élő felnőttet toboroztak. A résztvevőknek 300mg ashwagandha gyökérkivonatot vagy placebót adtak naponta kétszer, nyolc héten keresztül. A kutatók ezután különböző memória- és kognitív teszteket végeztek. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik ashwagandha kivonatot kaptak, jelentős javulást tapasztaltak mind a rövid távú, mind az általános memóriájukban. Ezenkívül javulást mutattak a végrehajtó funkciókban, a folyamatos figyelemben és az információfeldolgozás sebességében is.

A kutatás eredményei alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ashwagandha biztonságos és hatékony az azonnali és általános memória, a végrehajtó funkciók, valamint az információfeldolgozási sebesség javításában az enyhe kognitív károsodásban szenvedők esetében.

Az Ashwagandha egészségügyi előnyei

Az ashwagandha csökkenti a szorongást

Egy tanulmány kimutatta, hogy az ashwagandha hasonló hatású, mint a szorongásgátló gyógyszerek, mint például a lorazepám -, a csúnya mellékhatások nélkül. Ebben a tanulmányban a kutatók megfigyelték, hogy a gyógynövény hatékonyan csökkentette a szorongás klinikai agyi markereit, ezáltal jobb alternatíva lehet a gyógyszeres kezelés helyett.

Gyulladásgátló és antioxidáns hatású

A stresszhelyzetben élők fokozattan ki vannak téve a krónikus gyulladás és az oxidatív stressz negatív hatásainak. Az ashwagandha védi a sejteket azáltal, hogy megakadályozza, hogy a szabad gyökök károsítsák a sejteket.

Fokozza az immunitást, támogatja az immunrendszert

A túl sok stressz fizikai tünetté alakulhat, mint például a szélsőséges fáradtság, a megfázás és az influenza. A kutatások kimutatták, hogy az ashwagandha növeli a fehérvérsejtek számát, ami a test első védelmi vonala a betolakodókkal szemben. Ezenkívül ellazítja az idegrendszert és segíti az új idegek felépítését. A stressz és a kortizol hozzájárul az inzulinrezisztencia és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásához. Az ashwagandha anti-stressz és kortizolcsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Enyhíti a pajzsmirigy-megbetegedések tüneteit

A pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő emberek számára előnyös lehet az ashwagandha szedése. Ebben az állapotban a pajzsmirigy nem termel elegendő anyagcserét szabályozó hormont. Úgy tűnik, hogy ez a gyógynövény növeli a pajzsmirigyhormonok termelődését, és normalizálja azt a pajzsmirigy-betegekben.

Az ashwagandha csökkenti a vércukorszintet

Az ashwagandha antidiabetikus hatásait több tanulmány is vizsgálta már. Ez azért lehetséges mert fenolos vegyületeket, köztük a flavonoidokat tartalmaz. A kutatások azt mutatják, hogy a flavonoidok hipoglikémiás aktivitással rendelkeznek, és egy rágcsálókkal foglalkozó vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az ashwagandha kivonatok elősegítették a diabéteszes patkányok vércukorszintjének normalizálását.

A Reports of Biochemistry and Molecular Biology által közzétett állatkísérletek azt mutatták, hogy amikor a fruktózzal táplált patkányoknak ashwagandhát adtak, az gátolta a fruktóz által kiváltott glükóz emelkedését, az inzulinrezisztencia és a gyulladások növekedését.

Javítja a szexuális funkciókat és a termékenységet

Az ajurvédikus gyógyászatban az ashwagandhát természetes afrodiziákumként használják, amely segíthet a szexuális rendellenességek leküzdésében. Arra is használják, hogy növeljék a tesztoszteron szintet és javítsák a férfiak termékenységét. Erre vonatkozóan több tanulmányt is készítettek már a kutatók. Ezekről ide és ide kattintva olvashatsz bővebben.

1 Reply to “Ashwagandha: Milyen pozitív előnyökkel jár a rendszeres fogyasztása?”

 1. Koleszárné Kónya Julianna szerint:

  Tisztelt Uram/Hölgyem !
  A pajzsmiriggyel kapcsolatban szeretnék hozzászólni a cikkhez, mert elirás van benne.
  Szeretném felhivni a figyelmet, hogy a pajzsmirigy túlmüködésben, túl sok hormont termel a pajzsmirigy.
  Ezért az Ashwagandhát nem igazán ajánlatos szedni, mivel serkenti a P. M. hormon termelését.
  Egy túlmüködő pajzsmirigynél az ilyen félre érthető információ nagyon veszélyes lehet.
  Szerintem az alúlműködésnél hasznos.
  Mivel én 16 éve pajzsmirigy túlműködésssel kinlódok, ezért mertem hozzá szólni.
  Tisztelettel Julianna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

scroll to top
' }); }); }