• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminoPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Gyógynövények
  • Pszichiátria

Mi a citrom, a mandarin és a narancs titka?

2018 febr 01 Szóljon hozzá

Bár anyáink nem tudták pontosan, hogy miért a citrom, a mandarin és a narancs a legjobb téli egészségforrás a gyerekeik számára, mégis a tél beálltával ezeket vették nekünk – már amikor lehetőségük volt megvásárolni. Talán azt hitték, hogy a c-vitamin tartalma az egyetlen egészség megőrző vagy gyógyító összetevő. Messze áll ez a valóságtól.

Szent-Györgyi Albert írta le elsőként az általa P-vitaminnak keresztelt, akkor még alig meghatározott összetevőt. “P” mint permeabilitás. Innen az elnevezés. Az orvosi tapasztalat ugyanis azt mutatta, hogy valami köze van ennek a tápanyagnak a vérerek átjárhatóságához. És mivel a harmincas években ez létfontosságúnak (vitálisnak) tűnt a vitaminok közé sorolta, mint abban az időben számos más létfontosságú mikrotápanyagot.

Ma már nem hivatkozhatunk ezekre mint P-vitamin, hanem a kevésbé szexi flavonoid vagy egyes helyeken bioflavonoid elnevezést akasztotta rájuk az orvosi szakma. Némileg indokolt ez a szigor a nómenklatúrában mivel nem egy jól meghatározható molekuláról beszélünk, hanem több mint negyven féle, hatásában hasonló, de kémiájában eltérő növényi tápanyagról beszélünk.

A citrus flavonoidok

A citrusfélék gyümölcse (narancs, citrom, grépfrút, mandarin) számos különféle flavonoidot tartalmaz. A legnagyobb mennyiségben fellelhető heszperidin, kvercetin, rutin és naringin mellett számos egyéb kisebb arányban jelen lévő vegyületről van szó. Ezek egészségügyi hatása szerteágazó. Kutatások igazolták koleszterincsökkentő hatásukat. A hajszálerek (természetesen a többi erek is) egészségét látványosan képes javítani már egészen kis mennyiség is. Napi 50mg flavonoid állandó fogyasztása már látható védelmet jelent nem csak a keringési problémákkal szemben, de egyes daganat fajtákkal szemben is. A már meglévő keringés problémákkal diagnosztizált betegek esetében 150-300mg napi flavonoid fogyasztás az általánosan javasolt.

A grépfrút flavonoid tartalma olyan erőteljes, hogy számos receptköteles vérnyomáscsökkentő hatását képes számottevően megnövelni. Ezen kölcsönhatás miatt szükséges a gyógyszert felíró orvost tájékoztatni, mielőtt rendszeres grépfrút vagy flavonoid fogyasztóvá válik aki eleve vérnyomáscsökkentőt szed.

Flavonoid ha nem narancs

A citrusfélék flavonoid tartalma mellett szinte minden növényi tápanyag tartalmaz valamennyit. A hagyma a legjobb kvercetin forrás, a szőlő magas rezveratrol tartalmáról híres. Talán érdekes itt megjegyeznem, hogy egyetlen szőlőlevél több rezveratrolt tartalmaz mint egy palack vörösbor, mégis a vörösbort ajánlja az orvoslás és nem a szőlőlevelet. Vajon miért?

A kerti ruta leveléből vonták ki sokáig a rutint – nem véletlen a névhasonlóság. A vénás erek karbantartására gyógyszerként forgalmazták korábban Rutascorbin néven. Rutin és aszkorbin sav. De ha valaki ültet egy tő rutát a kertjébe, kiirthatatlanul elszaporodik és a levelét rágcsálva vagy az ételeinkbe keverve természetes rutin forrásként kapjuk a saját kertünkből. Ráadásul ha csak úgy elrágcsálja valaki a levelét, az emésztése is látványosan javul, mert az epetermelést is segíti a keserű íze.

A kakaóbab magas flavonoid tartalma teszi értékessé a csokoládét és bármilyen magas kakaó tartalmú ételt. Fontos, hogy mindennapos csokoládé fogyasztás előnyeit ne rontsuk el a rengeteg hozzáadott cukorral. Magas kakaó tartalom (60% felett) az értékes. A kis kakaó tartalmú édességeknek nincs pozitív élettani hatása.

A bogyós és színes gyümölcsök, amik már a szedéskor megfestik az ember kezét szintén értékes flavonoid forrás. A szeder és a fekete áfonya flavonjai (antocianidok) határozott rákellenes hatásuk miatt kell, hogy bekerüljenek az étrendbe. Heti rendszerességgel kell ezeket fogyasztani akár friss, akár mirelit, akár lekvár formában.

A fekete áfonya flavonjai már egyetlen adag elfogyasztása után látványosan javítják a látást. Próbálja ki egyszer. A szürkületi vakság – az a jelenség, hogy csökkenő fényben gyorsan romlik a látás minősége – két órára kompenzálható egy pohár fekete áfonya vagy az annak megfelelő mennyiségű (150-200mg) fekete áfonya kivonatot tartalmazó kapszula elfogyasztásával. Ha gyakran vezet szürkületben az áfonya rendszeres fogyasztása többet segíthet mint egy erősebb fényszóró.

Amennyiben nincs lehetősége napi szinten fogyasztani a fentiekből, keressen olyan C-vitamin készítményt, ami jelentős mennyiségben tartalmaz bioflavonoidokat.

bioflavonoid citrom flavanoidok flavonoid narancs 2018-02-01
Facebook Pinterest Email Print Tovább
Előző cikk:

Az ananászlé 5-ször hatékonyabb, mint a köhögés elleni szirupok

Következő cikk:

A 8 leginkább rákkeltő étel

Hasonló írások

Mit érdemes tudnod a bioflavonoidokról?

Mit érdemes tudnod a bioflavonoidokról?

Maca gyökér: Milyen pozitív hatással lehet az egészségedre?

Maca gyökér: Milyen pozitív hatással lehet az egészségedre?

Citromos víz: 14 indok, amiért minden reggelt ezzel kellene indítania

Citromos víz: 14 indok, amiért minden reggelt ezzel kellene indítania

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ezt is érdekelhet

Mit érdemes tudnod a bioflavonoidokról?

Mit érdemes tudnod a bioflavonoidokról?

A bioflavonoidok, más néven flavonoidok, olyan növényi alapú vegyületek, amelyek jótékony hatással lehetnek az emberi egészségre. A bioflavo ...

Hírlevél

A hét legérdekesebb hírei pénteken. Iratkozz fel! Ne maradj le semmi fontosról az egészség témájában.

Legfrissebb

Stressz – A modern kor néma járványa (és amit tehetünk ellene)

Stressz – A modern kor néma járványa (és amit tehetünk ellene)

Gyereknap: A legnagyobb ajándék, amit adhatunk, az egészség!

Gyereknap: A legnagyobb ajándék, amit adhatunk, az egészség!

Elhízás Elleni Világnap: Ideje komolyan venni a túlsúlyt

Elhízás Elleni Világnap: Ideje komolyan venni a túlsúlyt

A magas vérnyomás világnapja: Figyelj a szívedre, mielőtt túl késő lenne!

A magas vérnyomás világnapja: Figyelj a szívedre, mielőtt túl késő lenne!

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Hogyan segíthetnek a gyógynövények a vizsgaidőszakban?

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Vashiány: egy rejtőzködő probléma, ami fáradttá, leverté és beteggé tehet

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket

    Gellért Ágnes

    T.Cím! Sztent beültetés után szednem kell az alábbi gyógysze...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    admin

    Átlagosan egy tő batáta 1–3 kg gumót terem. Ez azt jelenti,...

  • Miért (nem) jobb az édesburgonya

    Flor

    Még hogy nem finom a batáta nyersen??? Jobb, mint a nyers ré...

  • Egészséges immunrendszer 10 lépésben

    Megjelent a legújabb, ingyenes Vitaking Katalógus - Vitaking

    […] különösen a téli időszak kihívásaira, mint például...

  • Csokoládé flavonoid tartalma

    5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből - Remind

    […] kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetege...

  • Vitamin ABC
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
  • Sitemap
  • Timeline
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes