A vesék érdekében erről a 10 szokásról érdemes lemondania

A vesék elengedhetetlenül fontosak az egészségünk szempontjából. A vesék szűrik meg a vért, hormont termelnek, elnyelik a különböző ásványi anyagokat, vizeletet termelnek, eltávolítják a toxinokat és semlegesítik a savakat. Mivel a vese az egyik legfontosabb szerv a testünkben, megérdemli, hogy törődjünk vele!

A vesék károsodása vagy folyamatos rosszabbodása gyakran évekig nem észrevehető, mivel a vesék képesek ellátni a feladatukat egészen addig, amíg 20% alá nem esik a kapacitásuk. Ebből adódóan a vese betegségeit gyakran hívják „csendes betegségeknek”. Ezért rendkívül fontos, hogy törődjünk velük, mielőtt még késő lenne.

Íme egy lista a 10 általános szokásról, ami nagy terhet okoz a veséknek és amik idővel komoly károkat okozhatnak.

1. Nem iszik elegendő vizet

A vesék legfontosabb funkciója a vér megszűrése, a méreg- és hulladékanyagok eltávolítása. Ha nem iszik megfelelő mennyiséget egy nap, a méreg- és hulladékanyagok elkezdenek felhalmozódni és számos komoly problémát okozhatnak a szervezetében.

2. Túl sok sót fogyaszt

A testünknek szüksége van sóra és nátriumra a megfelelő működéshez. A legtöbb ember azonban túl sok sót fogyaszt, ami növelheti a vérnyomást és megnehezíti a vesék dolgát. Vezesse be azt a szabályt, hogy naponta maximum 5 gramm sót fogyaszt!

3. Gyakran késleltetve veszi csak figyelembe ha „hívja a természet”

A legtöbb ember hajlamos figyelmen kívül hagyni a késztetést, mert éppen nagyon elfoglalt vagy el akarja kerülni a nyilvános mosdókat. Ha rendszeresen visszatartja a vizeletét, növeli annak nyomását, ami veseelégtelenséghez, vesekőhöz és inkontinenciához vezethet. Figyeljen tehát szervezetére, ha hívja a természet.

4. Túlzott cukorfogyasztás

Tanulmányok kimutatták, hogy azoknak az embereknek, akik naponta 2 vagy több alkalommal fogyasztanak cukros italt, nagyobb valószínűséggel lesz fehérje a vizeletében. Ez pedig korai jele lehet annak, hogy a vesék nem végzik megfelelően a dolgukat.

5. Vitamin és ásványi anyag hiány

A gyümölcsökkel és zöldségekkel teli egészséges étrend, rendkívül fontos a jó általános egészségi állapothoz és a megfelelő veseműködéshez. Több dolog hiánya is növelheti a vesekő és a veseelégtelenség kockázatát. A B6-vitamin és a magnézium megfelelő bevitele például rendkívül fontos a vesekő kockázatának elkerülése érdekében.

6. Túl sok állati fehérje

A fehérje túlfogyasztása, főleg a vörös húsoké, megnöveli a az anyagcserével járó terhelést a vesékben. Szóval ha túlzottan sok fehérjét visz be a szervezetébe az étkezésekkel, jelentősen megnehezíti a vesék munkáját, ezzel növelve a vesekárosodás kialakulásának esélyét.

7. Alvásmegvonás

Biztosan hallotta már, mennyire fontos a megfelelő éjszakai pihenés. A krónikus alvásmegvonás rengeteg betegség kialakulásával köthető össze, és a vesebetegségek is szerepelnek a listán. Az éjszakai alvás során a test megjavítja a vese szöveteiben kialakult károkat, szóval fontos, hogy elegendő időt adjunk a szervezetünknek, hogy megjavítsa önmagát.

8. Kávézási szokások

Ahogyan a só, a koffein is megemeli a vérnyomást és extra terhet ró a vesékre. A koffein túlfogyasztása egy bizonyos idő után károkat okozhat a vesében.

9. Fájdalomcsillapítók

Nagyon sok ember már a legkisebb fájdalom fellépésénél is beveszi a fájdalomcsillapítót, holott rengeteg természetes módszer elérhető, amik mind segíthetnek. A fájdalomcsillapítók rendszeres használata szintén hozzájárulhat a vesék károsodásához.

10. Túlzott alkoholfogyasztás

Habár nincsen azzal semmi baj, ha néha-néha elfogyasztunk egy pohár vörösbort vagy egy korsó sört, a legtöbb ember nem áll meg egy phár elfogyasztása után. Az alkohol gyakorlatilag egy legaális méreganyag, ami rendkívül sok stresszt okoz a veséknek és a májnak egyaránt.

A vesebetegségek elkerülése érdekében fontos, hogy sok sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon és kerülje a felsorolt rossz szokásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top