Vese: Milyen gyógynövények segíthetnek a betegségek megelőzésében?

Vese: Milyen gyógynövények segíthetnek a betegségek megelőzésében?

A vese létfontosságú szerepet játszik az emberek életében. Ezek a kicsi, bab alakú szervek felelősek a hulladékok és a felesleges folyadék eltávolításáért. Ezenkívül megkönnyítik a vizelettermelést, szabályozzák a szervezet só-, sav- és káliumszintjét és olyan hormonokat termelnek, amik befolyásolják más szervek működését.

A vesék azonban hajlamosak a betegségekre és a károsodásokra. A cukorbetegség és a magas vérnyomás a két legjellemzőbb krónikus betegség, ami rontja a vesefunkciókat. A magas vércukorszint károsíthatja a vese ereit, míg a magas vérnyomás szűkítheti, gyengítheti vagy megkeményítheti a vese artériáit. Ennek eredményeként csökken az ellátás a vese sejtjeiben. A vesekő képződése növeli a vesebetegség kialakulásának kockázatát.

A vesebetegség korai kezelése kulcsfontosságú a veseelégtelenség megelőzése érdekében. Ez azért is igen fontos, mert a végstádiumú vesebetegség esetében a vese már nem működik. Ilyenkor csak a dialízis vagy a veseátültetés lehet a megoldás, hogy a beteg életben maradhasson. A vesék sajnos nem csak a vesebetegségek miatt állhatnak le. A vesék hirtelen leállását, az úgy nevezett akut-veseelégtelenséget szívroham, kábítószer használat, elégtelen véráramlás vagy húgyúti probléma is előidézheti.

Az indiai Guru Jambheshwar Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói nemrégiben készítettek egy tanulmányt. Ennek során a vesével kapcsolatos problémák kezelésére szolgáló gyógynövényeket vizsgáltak meg. Az általuk vizsgált betegségek között szerepelt a vesekő, a diabéteszes nefropátia és a vesék toxicitása is. A diabéteszes nefropátia a cukorbetegség következtében kialakuló veseprobléma. Jellemzője a fehérje megjelenése a vizeletben, és a lassan kialakuló veseelégtelenség.

Gyógynövények, amelyek segíthetnek a vese betegségei ellen

A kutatók szerint a krónikus vesebetegség világszerte egyre gyakoribb problémát jelent. A súlyos vesebetegségek nagy százaléka a cukorbetegség miatt fordul elő, aminek egyik ismert szövődménye a diabéteszes nefropátia. A diabéteszes nefropátia arra a károsodásra utal, amelyet a vesék azon része szenved, amely a vért szűri a cukorbetegség miatt.

A vesekő a szénhidrátok, lipidek és fehérjék szerves törmelékének, valamint a vesék kalcium-oxaláttal való túltelítettségének a következménye. Eközben a vese-toxicitás, vagyis a vesékre kifejtett mérgezőképesség olyan veseprobléma, amelyet gyakran gyógyszerek, vegyi anyagok vagy környezeti toxinok okoznak.

Számos tanulmány szerint egyes gyógynövények hatékonyan kezelik ezeket a vesével kapcsolatos problémákat. Íme a legjobb természetes “gyógyszerek” a vese toxicitás kezelésére:

A diabéteszes nefropátia esetén alkalmazható természetes megoldások:

 • Fokhagyma
 • Áfonya
 • Ginkgo Biloba
 • Kínai édesgyökér
 • Piros zsálya
 • Amerikai Ginzeng

Vesekő esetén ezek a legjobb természetes megoldások:

 • Citrom
 • Napraforgó
 • Jázmin

A kutatók rámutattak, hogy ezekben a gyógynövényekben rengeteg biológiailag aktív vegyi anyag található, amelyek felelősek vesevédő és gyógyító hatásukért. Úgy vélik továbbá, hogy tovább kell vizsgálni ezen gyógynövények alternatív vagy kiegészítő gyógyszerként rejlő lehetőségeit, hogy ezek az egész világon elérhetőek legyenek mindenki számára.

Forrás: naturalnews.com

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  scroll to top