A matcha egy finom porrá zúzott teaféle, amit a japánok gyakran szolgálnak fel a tradicionális ceremóniákon. A matcha tea elősegíti a mentális éberséget és a nyugodt, meditatív állapotot. Mindenki arról beszél, hogy a matcha tea a legújabb szuperélelmiszer, habár a japánok évszázadok óta élvezik a matcha tea jótékony egészségügyi hatásait.
Minden tea a fehér virágú és örökzöld Camellia Sinesis nevű növény leveleiből származik. A levelek különböző feldolgozási módszerei adják a zöld, a fekete és az oolong teákat. Mialatt a tealevelek oxidálódnak és erjednek, különféle aromákat és ízeket kapnak. A matcha tea egyáltalán nem erjesztett, hanem leszedés után egyből párolják, utána pedig azonnal porrá is zúzzák. Amikor ezt a port elkeveri forró vízzel, csak az igazi „zöld” ízt fogja érezni, mindenféle ízesítés nélkül.
Íme hat ok, ami miatt fontos, hogy a napi rutinja részévé váljon a matcha tea.
1. Rákmegelőző hatása van
A matcha tea rengeteg antioxidánst tartalmaz. Leginkább a legerősebbként ismert EGCG található meg benne, ami rendkívüli rákmegelőző hatásáról ismert. Ez az antioxidáns megkeresi a szabadgyököket és elpusztítja őket. A matcha tea 100-szor több „természetes harcost” tartalmaz, mint a kereskedelemben kapható teák.
2. Javítja az immunrendszert
A matcha tea antioxidánsai természetes antibiotikumként viselkednek és támogatják az immunrendszert. Sőt, a matcha rendkívül gazdag káliumban, A- és C-vitaminban, vasban és kalciumban egyaránt. Ezek pedig egytől-egyig támogatják a szervezet védekezőképességét.
3. Energiát ad
Próbáljon ki egy csésze matcha teát délután, ha úgy érzi, extra fókuszra van szüksége. Ez a tea sokkal jobb választás, mint egy csésze kávé, hiszen ugyanazt az energiát biztosítja majd.
4. Méregtelenítő hatású
A matcha árnyékban nő, ami miatt még több klorofilt tartalmaz, mint a többi zöld tea. A klorofil az a pigment, ami felelős a levelek zöld színéért.
5. Gyulladáscsökkentő hatású
A matcha teában polifenol található, ami erősen gyulladáscsökkentő hatású, ezáltal csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat és védi a porcokat is.
6. Rostban gazdag
A matcha könnyen emészthető, jó minőségű rostforrás, ami segít rendszeressé tenni az emésztést és segít a vércukor- és koleszterinszint kontrolálásában is.