Szezonális allergiától szenved? A probiotikus baktériumok megfékezhetik a tüneteket

Önt is kínozzák az allergia kellemetlen, néha már bosszantó tünetei?

A szezonális allergiát néha szénanáthának is hívják. Néha előfordul az év során, főleg amikor a fák, a füvek és a gyomok kibocsátják a kicsi pollen részecskéiket a levegőbe. Az allergiás emberek immunrendszere ezeket a spórákat vagy polleneket, vagyis az allergéneket betolakodóként kezelik és hisztamint tartalmazó anyagot bocsátanak a véráramba, hogy védekezzenek ellenük. Ezek az anyagok okozzák az allergiás tüneteket. A Floridai Egyetem legújabb kutatása szerint a probiotikumok segíthetnek ezen az allergiás állapoton.

A probiotikum kombináció talán hat a szezonális allergia tüneteinek megfékezésében, amik viszketést, könnyezést, tüsszögést és más egyéb tüneteket okozhatnak. A tudósok szerint a lactobacilus és a bifidobaktérium probiotikus kombinációja segít a jó emésztési egészség fenntartásában és része az immunrendszernek. A kutatók azt akarták felfedezni, hogy az összetevők milyen kombinációja segít az allergiás tünetek csökkentésében.

„Nem minden probiotikum dolgozik az allergia ellen, de ez a kombináció igen” – mondta Jennifer Dennis, a tanulmány első szerzője, az egyetem doktori hallgatója.

A kutatás során 173 egészséges felnőtt embert vizsgáltak, akik szezonális allergiától szenvedtek. Véletlenszerűen két csoportra osztották őket – az egyik csoport a probiotikum kombinációját kapta, míg a másik csak placebót. A nyolc hetes kísérlet során a résztvevőknek minden héten válaszolniuk kellett egy online felmérés kérdéseire, hogy milyen a közérzetük. A kutatók DNS teszteket is elvégeztek a résztvevőkön, hogy meghatározzák, hogyan változtak a baktériumok a szervezetükben, azóta, hogy a probiotikumok jó baktériumokat szállítanak a bélrendszerükbe.

„A DNS teszt azt is megerősítette, hogy ki kap probiotikumot” – mondta Bobbi Langkamp-Henken, a kutatás vezető szerzője, aki a Floridai Egyetem professzora.

A kutatók a kísérletet a tavaszi csúcs idején végezték. Azok a résztvevők, aki probiotikumot kaptak, arról számoltak be, hogy jobb lett az életminőségük, mint azoknak, akik placebót kaptak. A kutatást az Amerikai klinikai táplálkozási folyóiratában publikálták.

A kutatók rájöttek, hogy ez a tanulmány nem foglalta magába az allergia legnagyobb áldozatait. “A probiotikumok kombinációja azok számára mutatta meg az előnyöket , akik enyébb, szezonális allergiában szenvednek” – mondta Langkamp.Henken professzor.

A kutatók hisznek abban, hogy a probiotikumok növelik a szabályozó T-sejtek arányát az emberi szervezetben, ami növeli a szénanátha elleni védekezés képességét is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top