Tényleg szükség van multivitaminra?

A tudományos világban több vita folyik azon, hogy naponta mennyi vitaminra van szüksége a szervezetnek az egészséges immunrendszer fenntartásához.

Eltérő kutatásokban a vitamin szükséges mennyisége folyamatosan változik. Kezdeti kutatásokban azt a mennyiséget vették alapul, ami a hiánybetegségek elkerüléséhez kellett, és a legtöbb nemzeti ajánlásban a mai napig ezek a napi dózisok szerepelnek. A táplálkozáskutatók azonban ezeknél nagyobb dózisokat javasolnak a szervezet megfelelő működéséhez.

Egy átlagos felnőtt napi minimális vitamin és ásványi anyag szükséglete:

 • A-vitamin: 700-900 mikrogramm
 • B12-vitamin: 2,4 mikrogramm
 • D-vitamin: 15 mikrogramm
 • E-vitamin: 15 milligramm
 • Folsav (B9): 400 mikrogramm
 • B1-vitamin: 1,3- 1,6 milligramm
 • Biotin (B7): 100 mikrogramm
 • C-vitamin: 60-90 milligramm
 • Magnézium: 380 milligramm
 • Kálium: 1,136 milligramm
 • Kalcium: 1,136 milligramm

(Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet és a Német Táplálkozástudományi Társaság ajánlásai alapján)

Felmerül a kérdés, hogy kinek kell multivitamint szedni?

Egy tökéletes világban senkinek. Szép is lenne, ha minden szükséges vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet, mind élelmiszereken keresztül tudnánk bíztosítani a szervezet számára. De a mai rendszertelen étkezés, gyorsételek, különböző adalékanyagok, nem tudják biztosítja a szükséges mennyiségeket az összes vitaminból, ásványi anyagból. Számos más tényező is van, ami vitaminigényünket befolyásolhatja. Erősen függ az életkortól, a nemtől, az egészségi állapottól és az életmódtól. Egészségügyi szakemberek azt javasolják, hogy akik jobban hajlamosak a hiányos táplálkozásra, azoknak még inkább szükségük van vitaminpótlással biztosítani a megfelelő tápanyag mennyiséget.

Néhány csoport, akik inkább hajlamosak a vitaminhiányra:

Vegánok & vegetáriánusok

Vegánoknak és a vegetáriánusoknak bizonyos tápanyagokat érdemes pótolniuk. A hús és állati eredetű termékek mellőzésével egyes tápanyagok hiányozhatnak nagyobb mértékben a szervezetből. Ilyenek a B12-vitamin, a kalcium, a vas és az omega-3 zsírsav.

Terhesség alatt

Több szakember is javasolja, hogy a nők már terhesség előtt és alatt is fogyasszanak nagyobb mennyiségű vitaminokat. Bizonyos tápanyagok fogyasztása biztosítja az egészséges baba születését. Ilyen többek között a C-vitamin, a vas, a folsav és számos B-vitamin.

Fogyókúrakázók

Alacsony kalóriatartalmú fogyókúrás étrendeknél óhatatlanul a szükséges tápanyagokból is kevesebb kerül a szervezetbe. Érdemes táplálkozási tanácsadóhoz fordulni, hogy ellenőrizze a napi szükséges vitamin és ásványi anyag fogyasztását fogyókúra alatt is.

60 felett

Öregedéssel az életmód és a táplálkozás is változik. Különböző okok miatt az idősebb emberek hajlamosak a rendszertelen étkezésre, és bizonyos tápanyagokra az idősebb szervezetnek többre van szüksége. Gyakori hiányosság közé tartoznak a D-vitamin, bizonyos B-vitaminok és a magnézium hiánya.

Egy jól összeállított multivitamin tartalmazza a megfelelő vitamin és ásványi anyag mennyiséget, amivel a szervezet napi szinten hozzájut a megfelelő tápanyag mennyiséghez. Válassza az Önnek legmegfelelőbb multivitamin összeállítást.

Forrás: Swanson blog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top