Nézze meg mit tesz a kosarába!

Mit tesz a kosarába?

Manapság egyre kevesebben foglalkoznak azzal, hogy maguk állítsák elő az élelmiszereket, legtöbben boltban vásárolják meg azokat és ebből kifolyólag gyakran nem is tudják, hogy mit is esznek valójában.

Ön el szokta olvasni a terméken található címkét? Szokta értelmezni az összetevők listáját?

A többség valószínűleg nemmel válaszol erre a kérdésre. Vannak azonban olyan összetevők, amelyeket jobb  messziről elkerülni. Vagyis, ha az alábbiak közül valamelyiket megtalálja a csomagoláson, akkor azt inkább ne tegye a kosarába.

1. Transzzsírok
A címkén gyakran úgy találja, hogy hidrogénezett olajok. Több vizsgálat támasztja alá, hogy a tanszzsírsavak egyes daganatos megbetegedések, hasi elhízás, cukorbetegség, sőt még az Alzheimer-kór kialakulásával is kapcsolatba hozhatók.

2. Cukor
A felesleges cukor bevitel nem tesz jót a szervezetnek. A modern, finomított ételek jó része hozzáadott cukrot is tartalmaz. A leggyakrabban az üdítőitalokban, süteményekben, csokoládékban, kekszekben, tortákban és édességekben találhatunk cukrot, ráadásul meglehetősen nagy mennyiségeket. Egy doboz szénsavas üdítőben például hét, egy csokoládészeletben pedig hat teáskanál cukor található.

3. Nátrium-glutamát
Más néven lassan ölő méreg. A címkén megtalálható még így is: E621, “ízfokozó”, hidrolizált fehérje. Rengeteg betegséget okoz, ha hosszú távon fogyasztjuk. Nem produkál azonnali tüneteket, de hozzájárul az idegrendszer romlásához, a cukorbetegség kialakulásához és az elhízáshoz is.

4. Mesterséges színezékek
Gyerekeknél tanulási nehézséget és viselkedési zavart is okozhat. Akkor a legkönnyebb a hatásait észrevenni, ha csak ritkán fogyasztjuk. A gyermekkori asztmát is összefüggésbe hozták vele.

5. Fehér kenyér, finomított liszt
A szervezet nem tudja, hogyan kell helyesen megemészteni és asszimilálni ezeket az úgynevezett élelmiszereket, ami egészségügyi problémákhoz vezethet. A finomított fehér lisztet klórral fehérítik és bromiddal brómozzák. E két mérgező vegyi anyag pajzsmirigy és más szervi károsodásokat okozhat.

Az étel a testünk üzemanyaga, ezt ne feledje. A legjobb tanács, hogy mindig olvassa el a címkét és, ha nem megbízható összetevőt talál rajta, mondjon le róla. Fogyasszon friss és egészséges élelmiszereket és részesítse előnyben a bio gazdálkodásból származó termékeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top