• Itt vásárolunk:
  • Vitaminkirály
  • AminPrimo

Natúr Hírek Naprakész, őszinte, érdekes

  • Címlap
  • Vitamin ABC
  • Étkezés
  • Életmód
  • Természetgyógyász
  • Gyógynövények

Kvercetin – a hagyma flavonoidja

2016 aug 06 Szóljon hozzá

A kvercetin számos ehető növényben megtalálható bioflavonoid, de legnagyobb mennyiségben a hagymából jutunk hozzá mivel ez a leggazdagabb kvercetin forrás az étrendünkben.

Ennek a flavonoidnak az élettani hatása egymagában magyarázat lehet arra, hogy a hagyományos népi gyógyászat miért használta olyan nagy szeretettel.

A hagymában található flavonoid nem csak az allergiákat és az asztmát képes hatékonyan enyhíteni, de számos hétköznapi betegség esetén is jó megoldást jelent. Például a kvercetin képes blokkolni azt az enzimet, ami a glükózt cukoralkohollá alakítja. Amennyiben egy cukorbeteg ember szervezetében magas a cukoralkohol szint, az fokozza a hályog és a diabéteszes neuropátia kifejlődésének lehetőségét.

A volt szovjet köztársaságok közül nem egyben a katonai ellátmány része volt az elmúlt években a vöröshagyma minden nap. Bár ezzel ők a szegényes gyógyszerellátást helyettesítették, de az eredmények azt mutatták, hogy még a leggyakoribb betegségek, mint az influenza sem jelent meg a katonák körében, miközben a civil lakosság körében járvány volt.

A kvercetin esetében kimutatható a rákmegelőző hatás, miszerint gátolja a rákos sejtek növekedését. Egy Kínában végzett vizsgálat mutatta ki, hogy fordított arányban van a gyomorrák előfordulása és a hagymafogyasztás. Bár a vizsgálat nem jelentette ki, hogy a kvercetin lenne a felelős a mért eredményért, de további vizsgálatok ezt igazolhatják vagy cáfolhatják. Addig is együnk hagymát – legyen bármi is a hatóanyaga ami felelős a rákmegelőzésért.

Kvercetin – miben ha nem a hagymában?

Több mint ötszáz hagymafajt ismerünk és a legmagasabb kvercetin tartalom a lila hagymában mérhető. Ezt követi a vöröshagyma majd a kisméretű, hosszúkás formájú salotta hagyma. Az alma szintén kitűnő forrása ennek a gyógyhatású flavonoidnak. Aki nem szereti a hagymát, az napi egyetlen alma elfogyasztásával is jelentős mennyiségben hozzájut. Egy közelmúltban 2000 ember bevonásával végzett vizsgálat azt eredményezte, hogy jóval kevesebb sztrók fordult elő azoknál akik napi egy almát rendszeresen elfogyasztottak. A fentieken kívül jelentős mennyiségű kvercetin található a brokkoliban, a teában, a grépfrútban, és a vörösborban is.

Még annyi tartozik ide, hogy a főtt hagymából jobb arányban szívódik fel, mint a nyersből, de alapjában véve egy olyan tápanyagról beszélünk, ami nyersen és főzve is elég jó arányba felszívódik az emésztőrendszerből és jól hasznosul.

forrás: vitaminbiblia.hu

flavonoid hagyma kvercetin 2016-08-06
Címkék flavonoid hagyma kvercetin
Facebook Twitter Tovább
Előző cikk:

Kávé a legfőbb antioxidáns forrásunk

Következő cikk:

Csokoládé flavonoid tartalma

Hasonló írások

Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

A kurkuma csökkentheti a koleszterinszintet?

A kurkuma csökkentheti a koleszterinszintet?

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb

Kálium és nátrium a sóban

Kálium és nátrium a sóban

A magnézium 11 bizonyítékon alapuló egészségügyi előnye

A magnézium 11 bizonyítékon alapuló egészségügyi előnye

A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

A telomerek lennének a kulcs a hosszú, fiatalos élethez?

Pektin

Pektin

Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre

Legolvasottabbak

  • 1

    A kurkuma jobb mint a Prozac

  • 2

    Energiát adó és koncentrációt fokozó gyógynövények

  • 3

    Astragalus gyökér: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel

  • 4

    Hipertónia: Mit érdemes tudnod a magas vérnyomással kapcsolatban?

  • 5

    Miért nem gyógyul a magas vérnyomás?

Friss hozzászólás

  • Élelmiszerek kálium tartalma

    Takács Attiláné

    Lehet, hogy élelmiszerek tekintetében frissíteni kellene a t...

  • Energiaszint fenntartása étrend-kiegészítőkkel?

    Az Ashwagandha hatása a szervezetünkre - NatúrHírek

    […] a gyógynövényt sokan használják az energia fokozás...

  • Ásványi-anyagok a Spirulinában és a Chlorellában

    Ásványi anyag hiány: Hogyan alakul ki, és mit okoz? - vitaminkiraly.hu

    […] klorofillban gazdag növények (mint a spirulina és...

  • Mit kell tudni az alacsony nátriumtartalmú étrendről?

    Róbertné

    Elég baj az, hogy már itt is az alacsony nátriumtartalmú étr...

  • Íme a vashiányos vérszegénység 9 jele és tünete

    Fejfájás és légszomj egyidőben - NatúrHírek - Egészségmagazin

    […] is ilyen egyszerű. Egy rutin laborvizsgálat, amit...

  • Vitamin ABC
  • Természetgyógyász
  • Életmód
  • Gyógynövény
  • Tippek
Copyright 2008-2023, All Rights Reserved
Natúr Hírek Magazin - Naprakész, őszinte, érdekes