B-vitaminok csökkentik az ösztrogén szintet

Amennyiben természetes megoldást keres annak érdekében, hogy alacsonyabban tartsa az ösztrogén szintjét – és ezzel csökkentse az endometriózis vissza-vissza térő epizódjait, próbálja megemelni a napi b-komplex vitamin bevitelét.

A májunk felelős azért, hogy lebontsa és eltávolítsa a vérből a felesleges ösztrogént. A b-vitaminoknak fontos szerepük van az ösztrogénszint szabályozásában mivel hozzájárulnak az egészséges májfunkciókhoz. 1940 óta végeztek olyan állatkísérleteket, ahol a b-vitamin megvonása azt okozta, hogy a szervezet nem volt képes az ösztrogén lebontásra. Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a b-vitaminok egyéb – ösztrogén anyagcserével kapcsolatos – tüneteket is enyhítettek, mint pre-menstruációs szindróma (PMS) vagy fibrocisztás emlő.

Számos nő számolt be azonnal eredményről a megfelelő b-vitamin szedését követően. Dian Mill táplálkozási tanácsadó, a Female Health: The nutrition connection című könyv szerzője például saját tapasztalatát adta közre a b-vitaminokkal kapcsolatban:

“A tüneteim súlyosak voltak. Összegörnyedve jártam a házban és egyetlen tradicionális kezelés sem javított az állapotomon. Az orvosom méh-eltávolítást javasolt, amit azonnal visszautasítottam. Majd egy táplálkozással foglalkozó orvost ismertem meg Londonban, és azóta fájdalommentesen élek.”

Dian napi étrendkiegészítője bőségesen tartalmazott b-vitaminokat, beleértve a thiamint (B1-vitamin), riboflavint és B6-vitamint. Nem csak a havonta jelentkező fájdalomtól szabadult meg, de ennek köszönheti karrierjét is, mert azt követően maga is kitanulta a szakmát a londoni Institute of Optimum Nutrition intézetben, majd könyveket írt a témában hasonló problémával küszködő nők számára.

A tanácsa az, hogy az endometriózissal küszködő nők a napi kötelezően ajánlott b-vitamin bevitelen felül szedjenek bőségesen b1-, b2- b3- és b5-vitaminokat és arányosan ezzel b6-, b12-vitamint valamint folsavat.

Fontos, hogy a b-vitaminokkal együtt arányosan célszerű megemelni a c-vitamin fogyasztását is, mert tartósan szedve jobb eredményt lehet így elérni és a megemelt b-vitamin bevitel nem okoz c-vitamin hiányt. A nálunk kapható legjobb készítmény ezt figyelembe véve a Vitaking Stress B-complex nevű tablettája, ami a b-vitaminokon felül tartalmaz 500mg c-vitamint is tablettánként.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    scroll to top