Rendszeres vitaminfogyasztás

E hét legjobb írását egy 1978-ban Amerikában megjelent könyvben olvastam. A szerző Szent-Györgyi Albert volt és ezt írta:

“Lehetetlen erős falat építeni malter nélkül, majd ezt később azzal pótolni, hogy az egészet leöntjük malterral. Ugyanígy lehetetlen a vitaminhiányt néhány nagy dózissal kezelni. A hiány megszüntetése lassú dolog. A nitrogén-egyensúly napi 60 gramm fehérje elfogyasztásával biztosítható. Egy felnőtt test 15kg fehérjéjének újjáalakításához tehát sok hónap szükséges.”

A könyv további részében Szent-Györgyi kifejti, hogy az emberi szervezet aszkorbinsav tartalmának meg kellene egyeznie a szabadon élő hasonló testfelépítésű emlősök testének aszkorbinsav tartalmával. Majd egy oldallal később ezt írja:

“Ehhez persze az kell, hogy az aszkorbinsav ott legyen minden háztartásban, akár a cukor vagy a liszt, és a gyógyszertári pirulák helyett kilós csomagolásban árusítsák az élelmiszerboltok.”

A fenti tanácsokat egy Nobel-díjas orvos írta. Vessük ezt össze azzal, hogy ma Európa szerte gyógyszerészek és orvosok hada küzd azért, hogy a c-vitamin ne legyen elérhető. Pont most olvastam egy blogban az index.hu oldalain egy gyógyszerész magyarázkodását amiatt, hogy ma 10 gramm a gyógyszertárban egyszerre kiadható legtöbb aszkorbinsav. Szerinte ez így van jól. Szent-Györgyi szerint ez egy ember napi adagja. Menjek naponta négyszer patikába ha 4 fős a családom?

C-vitamin és a rák kapcsolata

A rákkal kapcsolatban a következőt olvashatjuk a könyvben:

“…a rák megelőzésének legjobb módja az általános, teljes egészség gondos megőrzése. Ennek már nagyon korán, talán még a méhen belül el kell kezdődnie. Mint korábban rámutattam, az aszkorbinsav fontos szerepet játszik az egészség és betegség között kialakuló egyensúlyban.”

Aztán nagyon sok orvosi képlet és szakkifejezés következik. Akit ez érdekel szerezze meg és olvassa el a könyvet. Amennyiben csak érthető módon összesítenem kellene az olvasottakat, azt tanácsolja nekünk Szent-Györgyi, hogy együnk bőségesen c-vitamint. Napi több grammot.

forrás: Szent-Györgyi Albert: Az anyag élő állapota (Magvető 1983)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top