Miért élnek tovább a nagyvárosban lakók?

A Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint minél nagyobb városban él valaki, annál tovább fog élni. Egy pesti lakos várhatóan 4 évvel él tovább mint egy ezer főnél kisebb városban lakó polgártársa.

Legalábbis ezt olvastam ki a Statisztikai Tükör című kiadvány harmadik oldalán található táblázatból, ami a település népességszáma és a várható élettartam közti összefüggést mutatta be 2009-es adatokra alapozva.

A táblázatból kitűnően látható, hogy a település nagyságával arányosan nő a várható élettartam. Mi lehet ennek az oka?

A KSH adatait egy gyors elemzéssel összehasonlítottam a vitaminkiraly.hu webáruház rendelési adataival. A halmozott rendelési összeget településenként elosztottuk a települések lélekszámával. Ezzel megkaptuk, az adott városból az egy főre jutó vitaminrendelés értékét egy évre átlagolva. Az eredmény megdöbbentő volt!

Minél nagyobb egy település, annál nagyobb az egy főre jutó vitaminvásárlás mégpedig éppen olyan arányban, mint a várható élettartam aránya az adott település esetén a KSH fenti adati szerint. Mit jelent ez?

Botorság lenne állítani, hogy csupán a vitaminvásárlás okozná a várható élettartam közti különbségeket a települések között. Azonban érdemes belegondolni, milyen egyéb élettani okokat figyelhetünk meg amik hozzájárulnak az egészségünkhöz és arányosak a településmérettel.

  • Az első az ételek minősége. Ebbe beleértem a fentebb felfedezett eltérést az étrendkiegészítők beszerzésében, de azt is, hogy minél nagyobb településen él valaki, annál könnyebben jut hozzá friss és jó minőségű ételalapanyagokhoz, beleértve a húst és a zöldségeket is. Ez ugyan paradoxonnak tűnik, figyelembe véve, hogy a nevezett termékek előállítása nem a nagyvárosokban történik, mégis igazolni tudom a fenti dolgot saját tapasztalatomból. Szüleim egy 3000 fős kistelepülésen laknak, ahol a lakosok zöme helyben, a kritikán aluli kisbolti választékból szerzi be az ételeit és ha igazán jó minőségű húst vagy zöldséget vennének, Veszprémbe kell beutazniuk. 
  • A második a gyaloglás. Minél nagyobb egy település, annál többet gyalogolnak az emberek. Egy nagyobb városban a bevásárláshoz szükséges út nem csak a hosszával járul hozzá az egészséghez hanem érdekes módon a városokban az emberek sietnek. Minél nagyobb a város annál jobban sietnek. A kisvárosok vagy a falvak lakói nem sietnek és a gyaloglás is elmarad, mert a távoli városba autóval jutnak el. A ház előtt beszáll a kocsiba, a szupermarket parkolójában is a bejárathoz közeli helyekre vadászik még ha ezért három kört is kell tennie. A legostobább akit a közelmúltban láttam: a parkoló egyik oldalától kocsival állt át a másik oldalra, mert a ruházati bolt a parkoló túloldalán volt.

Érdekes nem? Van más ok is a fentieken kívül?

forrás: KSH

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top