Gyógyszerek az ivóvízben

Hogyan lehet jó adatokból teljesen rossz következtetéseket levonni? Erre ad remek példát Kolbert András írása ami a minap jelent meg az index.hu oldalain.

Miközben laboratóriumi vizsgálattal támasztja alá a régóta ismert tényt, miszerint a csapvízben gyógyszer maradványok vannak, ezt a dolgot elbagatellizálja, miközben amúgy mellékesen megjegyzi, hogy ha már ez így alakult, nem érdemes a kábítószerek ellen sem küzdeni, úgyis benne van a csapvízben. Mint írja: “a kábítószer-használat ellen indított eljárások részleges kudarca” az, hogy kokain van a csapvízben.

Ez utóbbi akkora ostobaság, hogy szerintem eddigre ő is megbánta, hogy leírta. De nézzük a gyógyszerrel (és egyebekkel) szennyezett víz probléma épeszű megközelítését.

Nem tisztítható

A cikkben megszólaltatott szakember azzal indokolta a tisztítás feleslegességét, hogy olyan kevés a gyógyszer a vízben, hogy nincs értelme. Ez nem igaz. Valójában egy ilyen tisztítás eszméletlenül drága lenne. Központilag ivóvíz minőségűre tisztítani azt a vizet amivel a wc-t öblítjük, a pázsitot locsoljuk vagy a ruháinkat mossuk megfizethetetlen lenne. Egy család naponta a főzést is beleszámítva 10-20 liter tiszta vizet igényel, miközben ennek sok százszorosát használja el zuhanyzás, mosás, locsolás, autómosás és egyéb olyan dologra, ahol nem lényeges mi úszik a vízben.

Jelenleg a csapvíz esetében nincs elválasztva az emberi fogyasztásra szánt és az egyéb háztartási feladatokra szánt víz. Ezért lehetetlen megtisztítani központilag.

Halmozódó hatás

A laboratórium azt méri amiről tudja hogy benn van a vízben. Ha megkérjük a labort hogy mutassa ki a kokaint vagy az ibuprofent akkor megméri és ki tudja mutatni. De ha nem keresik a fogamzásgátlót, akkor nem is fogják megtalálni. Mivel a felszíni vizeket ezerszám éri szennyező anyag és a monitorozás csak pár tucat dologra terjed ki, igazából sosem derülne ki mit iszunk ha a fenti cikkhez hasonló írások fel nem hívnák erre a figyelmet.

És lehet, hogy egyenként kevés fájdalomcsillapítót iszunk ahhoz hogy hasson, kevés kokainhoz jutunk hozzá ahhoz hogy betépjünk tőle és kevés fogamzásgátlóhoz jutunk a csapvízből ahhoz hogy sterilek legyünk, de mivel ezeket egyidőben és még ezer egyéb gyógyszerrel együtt isszuk naponta több alkalommal a hatás ma még ismeretlen.

Urbán-legendából tény

Talán pár év múlva már tudni fogjuk mit okoztunk magunknak. Ahogy a fenti cikk is írta egy eddig urbán legendaként kezelt tény ma már laboratóriumi vizsgálatokkal van alátámasztva. Most azt mondja rá Kolbert, hogy ugyan igaznak tűnik, de nem lényeges. Hány évnek kell eltelnie, amikor egy orvoscsoport kimutatja a közegészségügyi hatást és milyen következtetést fog abból levonni egy bedrogozott elme? Tán ilyeneket mint az indexes cikk szerzői.

Megoldás

Mivel központilag nem tisztítható a csapvíz ivóvíz minőségűre, mindenkinek saját felelőssége ezt biztosítani maga és családja számára. A drog- és gyógyszermaradványok csak ozmózis szűrővel szedhetők ki a szennyezett vízből. Vegyen egy ilyet: házi ivóvíz tisztító

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

scroll to top